Unde esuam cand preluam controlul

Unde esuam cand preluam controlul
Unul din lucrurile pe care le fac in cadrul Greedy Bastard Month e sa ma uit la The Apprentice. 8 tipi si 8 tipe concureaza pentru un post “bine platit” in cadrul companiei lui Donald Trump.

La o prima vedere, nu crezi ca poti sa inveti lucruri concrete. Sunt prezentate, intr-un mod foarte vag, principii de sales, advertising, marketing, insa ai o gramada de invatat din felul cum se comporta participantii, dinamica dintre Project Managers si restul grupului.

Facand referire la articolul despre dezvoltarea personalitatii, am fost atent la cei care functioneaza la nivel de frica, frica sa nu le spuna Donald Trump ca sunt concediati, si cei care functioneaza la nivel de curaj, curaj sa ia initiativa si sa faca ce e necesar pentru ca echipa sa castige, chiar daca nu ar trebui sa faca asta.

Lucrul cel mai interesant e ca nu intotdeauna sunt pusi ca lideri cei care ar impinge echipa spre castig. Daca nu ar fi cativa din followers care s-ar conforma instructiunilor pe care le primesc, atunci echipa ar castiga. Insa este un joc al eliminarii, de aceea pun drept lideri persoane care trag echipa in jos si respecta ordinele, tocmai ca sa demonstreze ca persoana respectiva nu avea calitati de lider.

Sam, pe langa faptul ca se poarta ciudat, este si rigid. Nu poate sau nu vrea sa se adapteze ideilor prezentate de membrii echipei, chiar daca acestea sunt mult mai bune decat ale lui. Tammy incurca mai mult decat sa ajute, nu are skill-urile necesare sa sustina o actiune in mod eficient. Kristi clacheaza sub presiune, Omarosa este prea “abraziva”.

Daca esti atent unde trebuie, poti sa tragi niste invataturi foarte importante. Mai intai, daca nu te zbati pentru tine, nu o s-o faca nimeni. Daca accepti comportament de mana a 2-a, asta denota slabiciune de caracter. Nu ajungi la un consens si actionezi pe baza lui, ci iei in considerare punctele de vedere ale tuturor, ca mai apoi tu singur sa iei decizia finala. Leadership-ul nu inseamna sa ai o mana de fier, sa ai o atitudine “abraziva”. Trebuie sa fii atat autoritar cat si sensibil la nevoile celorlalti, in functie de caz (de exemplu, cand unul trece printr-o durere emotionala). Toate lucrurile astea tin de inteligenta emotionala.

Ce am invatat despre mine pana acum? M-am uitat la fiecare in parte si am zis “unde am esuat eu pana acum”. Nu pot sa ma identific nici cu Sam, nici cu Tammy, nici cu Omarosa, insa au fost momente in viata mea cand am fost Kristi, cea care a clacat sub presiune.

Un lider nu pierde razboiul pentru ca a pierdut o batalie. In momentele de presiune, atunci vezi valoarea ta ca lider. Daca dai bir cu fugitii cand lucrurile sunt grele, nu esti un lider, ci un follower. De ce? Pentru ca ai incredere mai mult in situatia curenta decat in viziunea pe care o ai. Pentru ca situatia curenta este realitatea ta.

Au existat momente in trecut cand am clacat sub presiune, si cand incepi sa constientizezi ca trebuie sa lucrezi asupra unui lucru, acela e ca trebuie sa existe o schimbare de mentalitate. In momentul in care clachezi, nu mai poti sa-i motivezi pe ceilalti. In momentul in care ai clacat, inseamna ca nu mai poti sa te motivezi pe tine intr-un mod eficient.

Ce schimbari am facut? Acum sunt mai atent la felul cum reactionez, la emotiile si senzatiile pe care le am, si chiar asociez un trigger cu situatiile dificile, astfel de fiecare data cand am tendinta sa dau inapoi, stiu ca atunci e momentul sa stralucesc.

Nu stiu cati dintre voi ati urmarit The Apprentice, insa, chiar daca nu mai e in voga, v-as recomanda sa va uitati la el si sa faceti acelasi exercitiu de gandire.

Trimite mai departe:

 

Pastram legatura:

Posted by Leonard Dobre on Sunday, March 29, 2020