“Unde ar trebui sa fiu” e o capcana

"Unde ar trebui sa fiu" e o capcana

Mana sus daca te-ai saturat ca altii sa-ti dicteze ce ar trebui sa faci si sa fii in functie de ce varsta ai. Mana sus daca inca simti nevoia de conformitate, daca simti presiunea de a fi ce sunt cei din jur si de a fi ce te vor cei din jur. Hello! Viata ta nu e la fel ca a celorlalti. Chiar daca traiesti in societate si simti o puternica tendinta de uniformizare, tu esti tu. Mergi la scoala, ia-ti un job, casatoreste-te. E cumva scris in ADN lucrul asta? Pentru cine si de ce?

Ceasul ticaie si, indiferent ca ai 20 sau 30 de ani, incepi sa te simti batran. Sentimentul asta n-o sa dispara, dar o sa te sfasie daca nu faci ce simti ca trebuie sa faci. Acum incepi sa te uiti in urma, la toate lucrurile pe care nu le-ai facut, la toate oportunitatile care ti-au scapat printre degete. Nu ai obtinut “tot ce trebuia” pana in prezent si acum nici macar nu mai incerci. Ghici ce? Lucrurile n-or sa se schimbe si calitatea vietii tale n-o sa se imbunatateasca daca traiesti in frica si regret.

Dar altii au terminat deja! Inceteaza sa te compari cu ceilalti. Mai ales, inceteaza sa te compari cu orice idee care exista legat de unde ar trebui sa fii acum in viata ta. Fa ce trebuie pentru tine. Poate ca sufletul tau are nevoie de anumite lucruri pe care ar fi trebuit sa le faci acum 10 sau 20 de ani in urma. Gen, sa te duci la Disneyland si sa-ti faci poze cu Mickey Mouse. :) Cine te opreste?

Poate ca trebuie sa inveti lucruri noi. Daca simti ca esti prea batran, ce o sa se intample? Eu nu mai am nevoie sa mai invat, eu sunt expert in ceea ce fac!… iar invatatul e pentru mucosi. Practic, te simti inferior ca esti incepator intr-un domeniu. Te simti vinovat chiar, pentru ca de la un punct incolo renunti sa mai fii productiv si astfel iti scade valoarea in ochii celorlalti.

Ti-e frica sa incepi de la zero intr-un domeniu? Sa faci o noua facultate, sa iti iei un nou job, sa-ti pornesti propria afacere? Apuca-te de o activitate minora de la 0 si devino bun in ea. Asta o sa-ti dea incredere de sine si atunci o sa capeti curaj sa pornesti ceva si mai mare.

Nu vezi rezultate imediate? Te demoralizezi si renunti? Imparte-ti obiectivul in “milestones” si bucura-te de victoria pe care o ai atunci cand le atingi. O sa termini facultatea la 30 de ani. O sa ai nevoie de 6 ani ca sa-ti pui afacerea pe picioare. O sa-ti trebuiasca 10.000 de ore de munca sa devii expert in domeniul tau. Poti sa esuezi big time. Dar daca esti 100% cu decizia ta, nimic altceva nu mai conteaza!

Incepe cu acceptarea. Accepta-ti “nivelul” la care te afli in lume in comparatie cu ceilalti. Accepta-ti statutul, accepta-ti situatia. Ia in calcul ce ar fi trebuit sa faci pana acum, dar mai ales ce vrei sa faci cu adevarat, si incepe sa preiei control asupra vietii tale. Indiferent unde ajungi, o sa fii de 100 de ori mai implinit decat daca ai continua pe drumul pe care esti, pentru ca “asa trebuie”.

Trimite articolul prietenilor tai, pe:

 

Da Like si Follow, sa pastram legatura:

Posted by Leonard Dobre on Sunday, March 29, 2020