Nu esti tipul tau de personalitate

Nu esti tipul tau de personalitate

In momentul actual, in psihologie, exista 2 mari tabere conturate in jurul a 2 scoli de gandire: Natura si Cultivare. Conceptul de “natura vs cultivare” a fost inventat de catre Francis Galton, varul lui Charles Darwin, incercand sa gaseasca un raspuns la intrebarea: suntem cum ne nastem sau devenim asa?

Majoritatea sfaturilor populare din domeniul dezvoltarii personale tind catre scoala de gandire a naturii: ai un anumit tip de personalitate pe care nu ti-l poti schimba, ai un anumit talent pe care trebuie sa ti-l descoperi si sa-l valorifici, ai o anumita vocatie corespunzatoare acestui talent, si implicit pasiunea ta cea mai mare va fi corelata cu toate acestea.

De ce sunt populare aceste sfaturi? Pentru ca e mult mai usor ca ego-ul tau sa creada ca esti ce ai fost din totdeauna, ca oamenii sunt unici si speciali, ca ai un destin “dat de sus” pe care trebuie sa ti-l indeplinesti.

Revenind la tipul de personalitate, timp de 30 de ani incoace, comunitatea de psihologi, de traineri, de persoane implicate in domeniul dezvoltarii personale, au luat de bun testul MBTI, bazat pe teoria celor 4 dimensiuni ale personalitatii, teorie conceputa de psihologul Carl Gustav Jung. Acest test a fost dezvoltat in 1921 de catre Katharine Cook Briggs, impreuna cu fiica sa, Isabel Briggs Myers. In lipsa de ceva mai bun, pentru majoritatea celor implicati in domeniu, acesta era “good enough”.

Problema cu Jung si cu testul MBTI este ca totul s-a produs la nivel intuitiv, la nivel de teorie abstracta. Testul MBTI nu este bazat pe rezultatele unor testari stiintifice indelungate. Intre timp, acest lucru s-a schimbat.

Cercetatori precum Ernest Tupes si Raymond Christal (1961), J.M. Digman si Lewis Goldberg au inceput sa testeze teoriile propuse de Jung, ducand o campanie extinsa de explorare. Intr-un final, acestia au constatat ca nu exista 4 dimensiuni, ci 5 dimensiuni ale personalitatii. Astfel, a luat nastere modelul Big5 si, implicit, testul Big5.

In momentul actual, testul Big5 este considerat ca fiind cel mai bun test de personalitate dovedit stiintific in cadrul comunitatii oamenilor de cercetare.

Nu esti tipul tau de personalitate

Insa descoperirile lor nu s-au oprit aici. Nu numai ca nu sunt 4, ci 5 dimensiuni. Intreg modelul este incomplet. Daca in MBTI ai o distributie bimodala a procentelor in cadrul fiecarei dimensiuni a personalitatii, in traducere: “ori e alba, ori e neagra”, studiile arata ca personalitatea ta se afla pe un continuum. Daca in MBTI, de exemplu, ori esti introvert, ori extravert, in Big5 esti toate acestea, avand perioade in care oscilezi intre introvert si extravert.

Daca in modelul vechi de gandire al MBTI tu nu iti poti schimba tipul de personalitate, Big5 ne arata ca nu ai ce sa schimbi pentru ca tu esti “intregul”. Deoarece distributia procentelor este pe o scala “intoversie – ambiversie – extraversie”, si nu bimodala (intoversie SAU extraversie), impartirea in grupuri de introvertiti si extravertiti este nejustificata. In concluzie, nu esti tipul tau de personalitate. Rezultatele testelor sunt doar un “snapshot” a ceea ce esti tu in momentul actual si in nici un caz nu iti vor dicta destinul!

Atunci de ce ne mai legam de MBTI? Pentru ca ne face sa simtim ca un test stie mai multe despre noi decat stim noi, la fel cum o face un zodiac si un horoscop. Ne satisface nevoia de reductionism, de pus persoanele pe care le cunoastem in cutiute mici: asta e nebun, asta e robot, whatever.

Insa care sunt implicatiile acceptarii modelului MBTI? Ne stopam cresterea. Ne limitam in ceea ce facem si in ceea ce putem deveni. Mai grav, luam decizii cruciale de viata, in special in ceea ce priveste cariera noastra, pe baza unui model incomplet. Daca personalitatea se afla pe un continuum, atunci personalitatea nu iti determina cariera. In momentul actual, cred cu tarie ca promovand faptul ca ai o tipologie fixata din nastere poti distruge vietile oamenilor pe care-i “atingi”.

Si atunci cum ne “schimbam”? Nu concentrandu-ne pe punctele forte, cum majoritatea dintre “gurus” promoveaza, ci lucrand, in mod intentionat si constient, asupra slabiciunilor noastre. Impingandu-ne dincolo de limitele zonei noastre de comfort, ceva ce incercam din rasputeri sa evitam.

Ce s-ar intampla daca ai incepe sa actionezi si din perspectiva opusa a “tipului tau de personalitate”?

Propun sa acceptam schimbarea. Prezic ca in viitor o sa privim testele de genul MBTI, inclusiv Big5, ca pe niste aberatii, pentru ca stiinta evolueaza si, odata cu aceasta, evolueaza si oamenii.

Trimite mai departe:

 

Pastram legatura: