Inca nu te-ai prins ca standardele de dezvoltare personala te impiedica sa evoluezi?

alice-citeste

Una din marile probleme ale industriei de dezvoltare personala e neacceptarea si fuga de a trai situatia curenta. Guru care si-a depasit conditia isi reneaga total situatia “nasoala” de dinainte si vede ca singura salvare trecerea cat mai rapida la starea “buna” de a trai viata.

Cand de-abia descoperisem lumea dezvoltarii personale, bloguri, carti, cursuri, eram ca un copil in magazinul de dulciuri. De-abia asteptam sa incerc mega sistemul care promitea rezultatele dorite, sa fac challenge-uri, sa traiesc altfel pentru a-mi atinge scopul.

Partea buna e ca ajungi sa traiesti niste experiente pe care altfel nu le-ai fi trait. Partea mai putin buna e ca in momentul asta, acel mod de a face lucrurile e incongruent cu cine esti si cu ce vrei. Dezvoltarea personala, in forma asta, devine o alta manifestare al lui “trebuie”. Nu e ceva natural, e o obligatie din exterior.

Pentru ca nu stii cine esti si ce vrei la momentul asta, accepti orice solutie care te-ar scoate din starea de suferinta, de orice te impiedica sa traiesti starea de bine in momentul actual. Accepti modul altuia de a vedea lucrurile, implementezi sfaturi care te-ar scoate din situatia nasoala, insa nimeni nu poate sti ce se afla in sufletul tau.

Nimeni nu stie la ce nivel de dezvoltare ai ajuns, cata programare sociala ai reusit sa dai jos ca sa ajungi la “vreau”. Din cauza asta, sfaturile de dezvoltare personala devin “trebuie”. Nefiind ancorat in propria ta realitate, esti susceptibil atat la sfaturi bune cat si la sfaturi mai putin bune. Atata timp cat nu esti in contact cu tine, orice sfat sau mentalitate ai primi din jur se va incadra la programare sociala.

De ce crezi ca exista atat de multe sfaturi, chiar si contradictorii, si toate functioneaza pentru omul care le ofera? Pentru ca fiecare se afla la un nivel de evolutie. Unul poate e la nivel de “printesa” si te poate indruma exact cum poti obtine fericire din exterior pe planurile vietii. Altul poate e la nivel de “aventurier”, unde isi genereaza fericirea si implinirea facandu-si viata frumoasa. Altul la nivel de “constructor”, unde o da sus si tare ca vocatia este scopul in viata.

Iar altul poate trai bine mersi ca un “guru in varf de munte”, autosuficient, iar ceea ce predica sa fie cu totul diferit de ceea ce predica ceilalti. Poti sa spui ca unul e prost si ca celalalt are dreptate, insa vei pierde ideea. Toti au dreptate la nivelul lor de evolutie. Te simti pierdut in oceanul de mesaje si de sfaturi doar in momentul in care nu stii unde anume te incadrezi pe treptele evolutiei.

that-way-this-way-wrong-way

Care este scopul tau? Scopul tau este tot timpul trairea starii de bine la nivelul de evolutie la care ai ajuns. Efectul secundar al trairii starii de bine este depasirea nivelului actual de constiinta. Evolutia nu poate fi niciodata scopul. In momentul in care ai facut un scop din evolutie, acesta devine nenatural pentru tine, devine “trebuie”. Poti incerca sa evoluezi fortat, insa experienta traita nu va deveni niciodata parte din tine, tu revenind foarte usor la situatia de dinainte.

Daca iti traiesti bine momentul prezent, ce este “stare de bine” pentru tine se va schimba. Cum? Iti dai seama ca experienta vietii nu te mai satisface, ca nu mai esti fericit si implinit cu ceea ce traiesti. Iti dai seama ca nivelul de evolutie la care ai ajuns iti creeaza mai multe probleme decat satisfactii.

Ce iti doresti cu adevarat este o anumita experienta a vietii si doar tu iti poti da seama care este aceasta. Sa vrei sa atingi o stare inalta de constiinta este o dorinta inautentica. Autenticitatea vine de-abia atunci cand parcurgi drumul in mod natural. Cand te-ai saturat sa obtii fericire din exterior, vei incepe s-o creezi pentru tine, prin actiunile pe care le intreprinzi. Cand te-ai saturat sa faci totul pentru tine, vei trece la etapa in care sa traiesti pentru altii este ceva autentic, pentru ca este adevarul tau.

Si atunci cand iti vei fi trait toate experientele vietii, vei putea ajunge la starea de autosuficienta, in care nu mai ai nimic de facut, nu mai ai nimic de devenit, poti fi pur si simplu tu si sa fii fericit si implinit, considerand ca totul este perfect asa cum e.

Nu vei putea fugi niciodata de tine. Daca incerci sa fii autosuficient, sa te retragi in meditatie cand tu nu ti-ai implinit nivelul la care esti, asta o sa-ti scoata la suprafata toate nemultumirile, toate frustrarile, tot ce crezi ca ai nevoie pentru a deveni implinit. Cheia e sincertatea cu sinele si acceptarea oricarui lucru care apare la suprafata. La fel valabil si pentru celelalte niveluri de evolutie.

Meditatia, plimbarile in natura, iesirile din mediul in care traiesti – faptul ca ajungi sa stai tu cu tine – asta iti va indica ce dorinte ai si nivelul de evolutie la care ai ajuns. Tot acestea faciliteaza momentele de “aha”, realizarile ca felul in care traiesti acum nu mai functioneaza pentru tine si e timpul pentru o schimbare.

Adevarata problema e ca aproape nimeni nu sta sa se asculte pe sine. Aproape toata lumea isi cauta ghidarea din exterior. Aproape toata lumea are mintea plina cu obligatii si cu teorii, legat de cum anume ar trebui sa-si traiasca viata. Aproape nimeni nu e atent la experienta vietii sale din prezent, ce anume il epuizeaza acum si ce anume il incarca acum. Aproape toti se uita in trecut pentru ghidare. Nu e de mirare ca lumea sta pe loc chiar si atunci cand se chinuie din rasputeri sa se schimbe.

Buddha, cand a plecat din “abundenta” si s-a avantat in “salbaticie”, nu si-a pus ca scop sa evolueze si sa atinga iluminarea. Bill Gates, cand a infiintat Microsoft: motivatia lui a fost sa se imbogateasca rapid, nu si-a pus poze in dreamboard ca vrea sa infiinteze “Bill & Melinda Gates Foundation” pentru a veni in ajutorul copiilor defavorizati si a salva lumea. Toti au ajuns in punctul in care au vrut altceva, in punctul in care evolutia era pasul natural de intreprins.

Nu esti obligat sa faci nimic, indiferent ce iti zic cei din jur, fi el parinte, profesor, preot sau guru de dezvoltare personala. Nu e nimic de gasit, nu e nimic predeterminat, nici o pasiune de urmat, nici o vocatie de trait. Singura obligatie si misiune e trairea prezentului si a starii de bine. Daca poti sa faci asta si o poti face bine, evolutia se intampla in mod natural.

Trimite articolul prietenilor tai, pe:

 

Da Like si Follow, sa pastram legatura:

Posted by Leonard Dobre on Sunday, March 29, 2020