In adanc se afla singura cale inainte

In adanc se afla singura cale inainte

Motivul principal pentru care m-am inscris la un program de formare in coaching a fost ca am simtit pe pielea mea ce schimbari se produc in momentul in care lucrezi la nivel de mentalitate, nu doar la nivel de “ce ar trebui sa fac”.

Avem o problema? Vrem sa ne atingem un tel? Ne consultam cu prietenii, dam un search pe google, si gasim pasul 1, pasul 2, pasul 3. La un moment dat stim ce avem de facut. Insa ceva nu ne lasa.

Te uiti la ce fac miliardarii si vedetele de la televizor, vrei sa traiesti ca ei, si atunci incerci sa faci ce fac si ei. Insa n-o sa-ti iasa niciodata asa. Vrei sa-ti pornesti un proiect pe cont propriu? Convingerile tale au o alta parere. Vrei sa-ti schimbi viata? Ai o intreaga istorie in spate care-ti ofera scuze pe tava de ce tu nu poti.

Unde e greseala? Iei doar comportamentul, insa nu si mindset-ul. Te intereseaza mai mult “da’ ce a facut?” decat felul in care i-a mers mintea. Stiu tot ce ar trebui sa fac, dar “nu am timp”, “nu am stare”, “nu mai am eu anii tai”, “fa tu daca esti asa destept”.

Intr-adevar, nu felul in care gandeste unul ii aduce rezultatele, insa nu merge daca doar aduci ceva nou pe un model mental invechit. In momentul in care esti setat pe o frecventa de gandire, toate actiunile tale vor produce rezultate la acel nivel.

Totul in viata incepe cu o idee

O idee este ca un virus. Rezistenta. Extrem de contagioasa. Cea mai simpla forma a ideii poate creste in mintea ta si iti poate schimba realitatea pentru totdeauna.

Ai vazut filmul Inception? Chestia e ca nu e prea SF ce se intampla acolo. Ne sunt implantate idei in cap de cand suntem mici, de catre oamenii din jurul nostru, de catre media, de catre cultura in care traim. Ce ar trebui sa-mi placa? Cum ar trebui sa ma comport? Cum ar trebui sa gandesc, sa actionez, sa fiu? Cum ar trebui sa-mi traiesc viata?

Trebuie sa mergi la scoala, trebuie sa ai un job stabil, trebuie sa te casatoresti, trebuie sa faci copii, trebuie sa crezi intr-o zeitate. De cate ori te-ai intrebat “de ce trebuie sa fac asta”? Cu ce raspunsuri ai venit? In afara de “asta face toata lumea, asa e normal, asa e frumos”.

O simpla idee poate sa te schimbe cu totul

Dai de niste materiale d-astea mai ciudate, gen un blog de dezvoltare personala, care iti schimba perceptia si realitatea. In traducere libera: te spala pe creier. In momentul ala, practic, iti inlocuiesti niste idei cu alte idei. Insa o idee te poate elibera sau te poate distruge.

Tii minte “Tata Bogat, Tata Sarac” a lui Robert Kiosaky? In loc de “nu imi permit”, vezi “cum pot sa imi permit”. In loc de “e riscant sa incep o afacere”, vezi cum “e riscant sa nu incep o afacere”. Insa “da-ti demisia” si “investeste in afaceri imobiliare”… Ce s-ar intampla daca ai face asta cand piata imobiliara e la pamant?

Da, chiar si in domeniul dezvoltarii personale, exista anumite idei care te pot limita si chiar sabota.

In adanc se afla singura cale inainte
Share

Cristian Ciuberea de la TopHabits zicea in Ghidul DDM ca “Leonard contrazice multe concepte consacrate in dezvoltarea personala si te provoaca sa vezi lucrurile altfel”.

Daca as construi o lista, aceasta ar include:

Dar daca toate astea te trimit intr-o vanatoare de vrajitoare? Esti definit de experientele pe care le-ai avut si de ideile care au aparut in urma acestora, si ai posibilitatea sa te reconstruiesti in orice moment. Chiar daca nu esti responsabil de ce fac altii cu ideile tale, ai grija ce anume promovezi.

Insa implantarea este reversibila

O idee poate fi schimbata in momentul in care iti dai seama care este sursa ideii, cand gasesti dovezi care s-o contrazica si identifici una mai buna care s-o inlocuiasca. Nu e de ajuns sa-ti spui afirmatii si sa iti repeti non-stop ca esti cel mai tare, cel mai bun, cel mai frumos. Trebuie sa simti asta intr-un mod foarte puternic.

In momentul in care-ti schimbi “idea”, incepi sa gandesti altfel, incepi sa operezi la un alt nivel, iar actiunile tale vor fi diferite. De-abia atunci cand devii genul de persoana care actioneaza dintr-un anumit cadru vei obtine rezultatele pe care ti le doresti.

Cum iti schimbi ideea?

Subconstientul e motivat de emotii, nu de ratiune. Trebuie sa-ti transpui ideea intr-un concept emotional. Lucrul asta nu se intampla gandind, ci traind. Trecand prin experiente noi, care sa iti demonstreze ca noua idee e mai buna, experiente care, poate, te fac sa simti anxietate si te scot din zona de confort.

Schimba ce asculti si de cine asculti. Inlocuieste mondenitatile, stirile de cancan si oamenii care sunt motivati de frica cu o educatie care sa te ajute. Schimba-ti anturajul. Stai pe langa persoane care gandesc diferit, care se poarta diferit, si care au rezultatele pe care tu vrei sa le ai.

Cu ce idee ti-ai hranit creierul pana acum? In ce mod ti-a folosit? De ce ai vrea s-o schimbi? Ce idee te impinge de la spate? Ce idee te face sa fii cine esti acum?

Trimite articolul prietenilor tai, pe:

 

Da Like si Follow, sa pastram legatura:

Posted by Leonard Dobre on Sunday, March 29, 2020