Scopul vietii este o viata traita cu scop – Partea 2

Scopul vietii este o viata traita cu scop - Partea 2
Poti sa iei o tragedie si sa o transformi intr-o victorie, sau poti pur si simplu sa ignori sa o privesti ca pe un challenge si sa vegetezi in apatie, asa cum majoritatea aleg sa o faca. Ce poti sa faci, practic?

1. Sa gasesti partea amuzanta in cele mai grele situatii pe care le ai.
2. Sa devii curios, sa te intrebi ce efecte vor avea, ce se va intampla mai departe?
3. Sa te detasezi si sa privesti problemele ca pe niste experimente de stiinta.

Lipsa unui scop duce la obsesii, depresii, suicid si agresivitate. Omul care si-a pierdut increderea in viitor este un om mort si ingropat. Trebuie sa ai visuri, trebuie sa ai o viziune asupra viitorului. Exista o legatura intre mintea omului, curajul si speranta pe care o detine, si nivelul de imunitate pe care le are in corp. Astfel, primul pas pe care trebuie sa-l faci ca sa-ti restabilesti puterea interioara e sa iti stabilesti un obiectiv in viitor, care are semnificatie pentru tine.

In lagarele de concentrare naziste, povesteste Frankl, “unii se purtau ca niste porci, in timp ce altii se purtau ca niste sfinti”. Omul are ambele potentialitati in el. Care dintre ele este actualizata depinde de deciziile pe care le ia, nu de conditiile in care se afla. “Astfel, am ajuns la concluzia ca sunt doar 2 rase pe acest pamant: rasa omului decent si rasa omului indecent.”

“Nu avem nevoie sa ne zica nimeni ce sa facem. Suntem liberi sa ne urmam propriul drum. Sunt aceia care vor sa ne fure aceasta libertate, si multi dintre voi le-o oferiti cu drag, insa capacitatea de a alege orice crezi ca e adevarat ne face oameni. Nu exista carte sau profesor sa-ti ofere raspunsurile, sa-ti arate calea. Alege-ti propria cale, nu ma urma pe mine si nici pe nimeni altcineva.” ~Ezio Auditore in Assassin’s Creed

Atentie la capcane! Multi se tem sa se dedice unei cauze, unei “batalii” sau unei miscari pe motiv ca vor fi folositi. Fii sigur ca acel lucru e cu adevarat ceea ce vrei, ca nu ai fost sucit de promisiuni si de cuvinte frumoase.

La capatul opus, lipsa scopului e o capcana. Reductionismul e o capcana, psihologia evolutionista e o capcana. “Scopul tau in viata e sa supravietuiesti si sa te reproduci”. Modul asta de a privi lucrurile amplifica si mai mult golul existential din tine.

Din punct de vedere biologic, poti sa zici ca esti un animal caruia ii pasa de doar de instincte, caruia nu-i pasa de nici un scop maret, insa esti mai mult de atat, chiar prin simplul fapt ca detii un creier in plus fata de restul animalelor.

Crezi in evolutionism? Perfect, deci poti sa iei in consideratie faptul ca evolutia este motorul vietii. Daca esti o creatura evoluata, atunci si scopul tau este sa evoluezi in continuare, auto-imbunatatindu-te, si sa contribui la evolutia lumii din jurul tau, imbunatatind-o la randu-ti.

Trimite articolul prietenilor tai, pe:

 

Da Like si Follow, sa pastram legatura:

Posted by Leonard Dobre on Sunday, March 29, 2020