Scopul vietii este o viata traita cu scop – Partea 1

Scopul vietii este o viata traita cu scop - Partea 1
Tocmai am terminat de citit Man’s Search for Meaning si Man’s Search for Ultimate Meaning de Viktor Frankl, asa ca m-am gandit sa va prezint pe scurt ideile principale ale logoterapiei, impreuna cu concluziile pe care le-am tras dupa ce am analizat aspectele prezente in cele 2 carti.

Logoterapia a fost supranumita “a 3-a scoala vieneza de psihoterapie”. Prima a fost psihanaliza lui Freud, care se preocupa cu “placerea ca motivatie primara” in viata noastra. A doua a fost psihologia individuala a lui Adler, cu puternice influente Nietzscheene, care avea la baza “dorinta de putere”. Logoterapia, lucreaza cu analiza existentiala, cu faptul ca, mai presus de placere si de putere, cautam un scop si o semnificatie. Frankl afirma ca “dorinta de placere” si “dorinta de putere” sunt substitute pentru o “dorinta de scop” frustrata.

Privesc tot potentialul asta, si-l vad risipindu-se. O generatie intreaga pompand gaz, servind la mese, sclavi cu gulere albe. Publicitatea ne-a facut sa alergam dupa masini si haine, sa muncim pentru niste slujbe pe care le uram ca sa cumparam cacaturi de care nu avem nevoie. Suntem copiii mijlocii ai istoriei, fara un scop sau un loc anume. ~Tyler Durden in Fight Club

Care este scopul vietii tale? E ca si cum ai intreba “care este cea mai buna mutare din lume la sah?” Trebuie sa iei in calcul situatiile particulare. In prezent, nici un instinct si nici o traditie nu mai e in stare sa-ti spuna ce sa faci. Cateodata, nici tu nu stii ce vrei, ori faci ce fac si ceilalti (ceea ce e conformism), ori faci ce vor ceilalti sa faci (ceea ce e totalitarism). Nu poti defini scopul vietii intr-un mod abstract, destinul unuia este unic si diferit de la caz la caz.

“Daca devii mai mult decat un simplu om, daca te dedici unui ideal, si nimeni nu te poate opri, atunci devii ceva cu totul diferit.” ~Henri Ducard in Batman Begins

Cu cat “uiti de tine mai mult”, cu cat devii responsabil mai mult pentru lucrurile din exteriorul tau, cu atat mai mult simti ca ai un scop si esti implinit ca om. “Ceea ce este unul, a devenit astfel prin cauza pe care a facut-o a sa.” ~Carl Jaspers

Ce gen de prsoana devii este, intotdeauna, rezultatul unei decizii interne, nu e doar rezultatul influentelor externe. Tot timpul ai o alegere, o decizie de facut: sa te lasi purtat de colo colo, sau sa faci ce vrei cu adevarat, indiferent de “cat de tare bate vantul”.

Frankl prezinta 3 moduri prin care putem descoperi un scop in viata noastra:
1. Sa ne folosim talentele si abilitatile pentru a creea ceva, pentru a-i ajuta pe ceilalti, pentru a face fapte bune, pentru a oferi putere celor care nu o au.
2. Sa experimentezi bunatatea, frumusetea, adevarul, natura, iubirea.
3. Sa tratezi suferinta din viata ta ca pe un challenge, schimbandu-ti atitudinea, privind-o ca pe o oportunitate de dezvoltare personala, ridicandu-te deasupra conditiei tale.

Suferinta inceteaza sa mai fie suferinta in momentul in care ai gasit un scop in ea. In suferinta, lucrul pe care trebuie sa-l schimbi este atitudinea pe care o ai asupra lucrurilor care ti s-au intamplat. Trebuie sa privesti challenge-urile ca pe niste teste pentru puterea ta interioara.

Ce gen de persoana te-au facut sa devii problemele din viata ta?

Trimite articolul prietenilor tai, pe:

 

Da Like si Follow, sa pastram legatura:

Posted by Leonard Dobre on Sunday, March 29, 2020