Schimbarea se petrece intotdeauna in momentul prezent

1-choose-boat

Intr-o perioada in care suntem “naspa” daca nu avem visuri marete, daca nu ne facem panouri de visuri si nu planificam in detaliu cum anume ne vom atinge obiectivele, uitam ca, atunci cand vine vorba de a “face” cu adevarat, singurul moment cu care putem lucra este “acum”.

Poate parea ciudat ce zic, insa permite-mi sa-mi termin ideea.

Majoritatea timpului ne traim viata pe pilot automat. Avem obiceiuri adunate de zeci de ani si desi e frumos sa iti imaginezi cum va fi cand vei trai acea viata ideala, trecem cu vederea ca mai intai va fi nevoie sa facem munca de curatare, atat exterioara cat si interioara.

Astfel, pana nu ne dam seama de tiparele dupa care functionam, ce anume facem in schimb, cum arata viata noastra, si pana nu cream spatiu pentru acea schimbare, nu vom ajunge prea departe.

Vrei sa afli remediul numarul 1 pentru procrastinare si lene? E o problema pe care o rezolvi simplu, punandu-ti doar 3 intrebari: 1. Vreau sa fac asta? 2. Care e motivul pentru care vreau sa fac asta? 3. Ce frica anume ma impiedica sa fac asta?

Pentru ca in 99% din cazuri nu e vorba de lene. Ti-e frica, sau te simti constrans intr-un anumit mod, fiindu-ti atacata libertatea, sau chiar e faptul ca acel obiectiv nu e al tau. Iti atingi obiectivul, insa te simti gol pe dinauntru, deoarece acel obiectiv a venit din afara.

Daca vrei sa faci acel lucru cu adevarat, doar o frica te poate opri. Frica de esec. Frica de respingere. Frica de a nu fi judecat. Frica de a nu fi dezamagit. Frica de succes…

Daca nu incepi de la “de ce”, cum zicea Simon Sinek, nu o sa rezisti prea mult. Poti sa te fortezi, poti sa aplici tehnici motivationale, dar intr-o luna vei vedea cum ti se darama toate planurile. Pentru ca o faci sa le dovedesti altora ce tare esti, pentru ca iti intareste identitatea de “dezvoltator personal”, nu pentru ca te bucuri sa faci acel lucru.

Si nici macar nu e nevoie sa iti reamintesti “de ce”-ul. Daca e nevoie sa ti-l reamintesti, acolo e “mintea” care functioneaza. Insa tu esti manat intotdeauna de ceva mai profund, daca ai urechi sa-ti asculti vocea interioara.

Pericolul e atunci cand auzi ce-ti spune si ce spune s-ar putea sa nu-ti placa deloc. Sa auzi ca pana acum ai trait intr-o minciuna, ca sunt schimbari majore pe care vrei sa le faci, pentru ca vrei sa arate altfel viata ta. Insa pentru ca asta sa se intample, prima data trebuie sa treci de tot zgomotul mintal la care ai fost expus si cu care ai fost programat de mic.

Ne bazam sentimentul de implinire pe atingerea de visuri si de obiective. Nu suntem “destul” pentru noi si spunem ca “in momentul in care voi atinge obiectivul x voi avea succes si astfel succesul ma va face fericit”. Suntem orbiti total de adevarata realitate al acestui gand.

Singura diferenta dintre unde esti acum si unde vei fi cand iti vei atinge obiectivul este faptul ca acum nu iti dai voie sa fii fericit si atunci iti vei da voie. E un simplu joc mintal pe care-l joci cu tine insuti. Si atunci vezi ca nu e ok sa fii fericit, ca incepi sa te complaci, si incepi sa alergi din nou dupa un alt obiectiv, doar ca sa iti permiti din nou sa fii fericit.

2-set-sail

Obiectivul tau maret este degeaba, si o sa-ti pun o intrebare care iti va demonstra acest lucru: daca nu ar sti absolut nimeni ca ti-ai atins acest obiectiv maret, ai mai “lupta” pentru el?

Daca ar fi autentic, nu ar conta “marimea” lui, singurul lucru care ar conta e cat de mult te-ai simti implinit cand l-ai atins si nici atunci nu exista garantii. Pentru ca nu obiectivele mari conteaza, ci “de ce”-urile mari.

Odata ce dai la o parte toate straturile, ajungi la concluzia ca tot ce faci, faci pentru a avea parte de o anumita experienta: trairea starii de bine in momentul prezent.

Insa daca ne-am pune actiunile sub lupa, am observa ca fundatia acestora e cu totul alta. Nu actionam dintr-un punct de implinire, ci dintr-un punct de “nu sunt destul” si “tre’ sa fac asta” (in zgomot..) ca sa-mi cresc punctuletele de coronita de merit.

Asta nu inseamna sa fugi de probleme, inseamna sa le confrunti fara sa pui prea multe poveri asupra ta. Tocmai, stii cine esti fara problemele din viata ta? Cand le-ai rezolvat, ce vei face? Stii sa te bucuri de viata sau atragi lucruri negative in viata ta, doar ca sa incepi tu sa te misti?

Doar ca am fost invatati sa functionam altfel, pentru ca societatea are nevoie de sclavi care sa fie manati de biciuri si morcovi.

Un copil nu are nevoie sa simta durere ca sa fie curios, sa exploreze, sa construiasca, doar adultul are nevoie de aceste lucruri, deoarece mintea sa e asa de plina cu atat de multe rahaturi incat nu il poate mana decat un rahat care pute mai tare decat toate celelalte.

Cum ar fi daca ne-am aduce aminte cum eram inainte sa fim rasplatiti sau pedepsiti, cu note, vorbe sau fapte? Nu aveam nevoie sa ne facem planuri si obiective specifice, insa actiunea noastra era foarte specifica, legat de ce anume vroiam sa facem in momentul prezent.

Ne jucam, descopeream, creeam. Nu eram lenesi decat daca eram prea obositi cand ne intorceam de la toate activitatile pe care le faceam.

Nu aveam nevoie sa ne invete Tony Robbins cum sa fim vii. Nu aveam nevoie de Tim Gallwey sa ne invete cum sa ne jucam cu stresul si la locul de munca. Doar ca acum ai impresia ca esti un adult matur daca ti-ai umplut timpul si mintea cu obligatii si concepte.

Schimbarea se petrece intotdeauna in momentul prezent, deoarece proiectiile mintii nu rezista testului timpului. Altfel, e ca si cum ai porni la drum cu o flacara care se va stinge foarte rapid. Incarcandu-ti mintea cu tot ce trebuie sa faci, acumulezi stres, acumulezi oboseala, si de fapt acestea vor fi “creatia” ta. Pentru ca, mai mult decat orice, “starea” cu care faci lucrurile este de fapt mesajul pe care-l transmiti lumii.

Esti invatat ca daca ai visuri mari, atunci si tu esti un om maret. Insa, in realitate, esti doar un om cu un vis mare si cu actiuni mediocre spre zero. Daca functionezi din ambitie, actionezi din nesiguranta si frustrarea Ego-ului. Doar joaca este manifestarea adevaratului sine, este bucurie si iubire pusa in actiune.

Rezultatele marete sunt intodeauna efectele secundare ale unor actiuni mici puse cap la cap. Indiferent de ce proiect vrei sa te apuci sau ce schimbare majora vrei sa faci in stilul tau de viata.

Bucura-te de pasii pe care-i faci in prezent, de “micile victorii” si continua sa iti imbunatatesti actiunea. Orice altceva e zgomot.

Trimite articolul prietenilor tai, pe:

 

Da Like si Follow, sa pastram legatura:

Posted by Leonard Dobre on Sunday, March 29, 2020