Scapa de surplusul de informatie

Scapa de surplusul de informatie
In principiu, e o idee buna sa citesti in mod regulat, sa inveti lucruri noi tot timpul. Informatia te face sa evoluezi. Insa aceasta are si o parte negativa asociata; in exces, poate avea efectul opus. O extrema e sa nu inveti nimic, sa nu citesti nimic, sa stai degeaba toata ziua, iar alta e sa devii un maniac pentru asimilat informatie.

Acum cateva luni in urma, ajunsesem intr-un stagiu in care citeam cate 5 carti deodata. Daca trageam linie, observam ca terminam doar 1 din 5, restul ramaneau pe la 50% sau 80%. De ce faceam asta? Vroiam sa stiu tot, din domenii cat mai variate, intr-un timp foarte scurt. Colectam informatie ca si cum simpla prezenta a acelor materiale ma facea mai destept. Nu mai trebuia sa invat nimic, deja facea asta pentru mine biblioteca si hard-ul.

Prin Decembrie 2010, mi-a murit hard-ul. Aveam colectate o gramada de materiale, articole salvate pentru citit, pdf-uri luate de pe site-uri specializate. Atunci am stat si m-am intrebat: este lucrul asta un blestem sau o binecuvantare?

Poti sa te pierzi foarte usor in tot mormanul asta de informatie. Ajungi sa organizezi mai mult decat sa inveti. Odata, nu ai timp sa inveti, nu ai timp sa aplici informatia si mai ales nu ajungi sa creezi ceva nou pe baza realizarilor pe care le ai in urma asimilarii informatiei respective.

Daca pastrezi o colectie de informatie, ajungi sa citesti maxim 10% din tot ce ai colectat. Ai o povara asociata cu invatatul, te gandesti ca trebuie sa citesti tot ce ai. Nu stii cu ce sa incepi mai intai, si asta te face sa nu incepi cu nimic. Trebuie sa citesc asta, ba nu, asta e aranjat mai frumos. Dar asta e mai scurt, e organizat mai frumos, dar asta mi-a fost recomandat de nu stiu ce mare guru.

Alta problema pe care o ai cu o colectie e ca devine material invechit in momentul in care l-ai pus deoparte. Totul evolueaza, inclusiv informatia. Un material care era la moda in 2003 s-ar putea ca acum sa-ti fie complet nefolositor. E o idee buna sa incepi sa citesti lucruri dintr-un domeniu care au fost scrise recent, maxim anul trecut.

Care este modelul de invatare pe care-l propun?

1. Fa-ti un plan scurt cu domeniile in care vrei sa devii bun. Fa ierarhia domeniilor in care vrei sa devii bun si concentreaza-te doar asupra a 3, maxim 4, dintre ele. Blogul prezent urmeaza acest sfat, axandu-se pe minimalism, independenta si leadership.

2. Scrie in dreptul lor nivelul la care esti acum in relatie cu ele. Esti incepator, intermediar sau avansat? Daca esti intermediar, nu are rost sa-ti pierzi timpul cu materiale destinate incepatorilor. Insa si lucrul asta e bine de facut din cand in cand, pentru recapitulare. Se stie ca cei buni intr-un domeniu repeta bazele pentru a deveni si mai buni.

3. Fa research. Cauta pe bloguri, pe forumuri, cauta cel mai bun material pentru domeniul tau la nivelul la care esti. Intreaba in jur. Indiferent ca e un material gratuit sau unul pe bani, vezi daca e exact ce ai nevoie in acest moment. In multe cazuri, un articol gratuit face mai mult pentru ce ai nevoie acum decat unul pe bani.

4. Concentreaza-te doar pe acel material. Scopul e sa-l parcurgi de la A la Z, sa nu incepi nimic altceva. Ca metoda de focusare, foloseste Pomodoro Technique.

5. Noteaza-ti separat referintele catre alte carti, alte materiale, alte produse. Dupa ce ai terminat materialul, fa-ti timp sa te gandesti daca acele carti te vor ajuta in momentul asta in relatie cu acel domeniu.

6. Intreaba-te: Care a fost evolutia mea? Cat de mult am avansat fata de momentul in care am inceput? Trebuie sa ma concentrez mai mult spre acelasi gen de material? Am invatat destul de mult incat sa pot trece la alt domeniu?

In goana dupa informatie, uitam sa ne auto-evaluam, sa constientizam nivelul la care am ajuns, si tocmai aceasta etapa e cea mai importanta, pentru ca asta dicteaza ce e nevoie sa faci mai departe; altfel ajungi sa inveti robotic, ca un program care trebuie sa parcurga pasii 74, 75, 76 in ordine, chiar daca nu mai e neaparata nevoie de acest lucru.

Cunosti pe cineva care e prins intr-un morman de informatie si totusi nu evolueaza in acel domeniu? Da-i link la articolul asta.

Trimite articolul prietenilor tai, pe:

 

Da Like si Follow, sa pastram legatura:

Posted by Leonard Dobre on Sunday, March 29, 2020