Pune-ti bagajele deoparte

Pune-ti bagajele deoparte
Toate in afara de cele de calatorie. :) Ma refer la toate task-urile care se lupta pentru timpul nostru, acea stare ca trebuie sa faci 10 lucruri cand tu ai doar o ora la dispozitie.

Daca pana in momentul asta ne-am concentrat pe stari de spirit si cum sa-ti organizezi timpul, acum vreau sa ne concentram asupra task-urilor care vor face o diferenta in viata noastra, cele care conteaza cu adevarat.

In orice domeniu in viata, rezultatele ne sunt definite de lucrurile asupra carora ne concentram. Nu e destul sa sa traim in prezent, trebuie sa si gasim lucruri de calitate asupra carora sa ne indreptam atentia.

Vreau sa incepem sa ne construim ziua altfel. Vreau sa faci o lista cu toate lucrurile pe care vrei sa le realizezi intr-o zi, de la activitatile ce implica munca pana la cele de relaxare.

Apoi, vreau sa aplici principiul Pareto. Care sunt doar 2 lucruri din acelea, care ti-ar cultiva energia? Care sunt 2 lucruri care ti-ar genera flow? Care sunt 2 lucruri care te-ar relaxa cu adevarat, care ti-ar genera bucurie?

Poti sa te trezesti la sfarsit ca ai ajuns cu 10 activitati la capitolul munca si cu 1 care sa-ti cultive energia sau care sa te relaxeze, caz in care trebuie sa incepi sa te concentrezi mai mult si asupra celorlalte zone.

Poti sa ai un sistem de crezuri care sa-ti zica: daca nu fac ceva tot timpul, atunci sunt un lenes care nu e bun de nimic. Sau poti sa zici ca daca muncesti din greu la un proiect, atunci esti un sclav care il imbogateste pe altul.

Personal, extremele de genul asta nu m-au facut niciodata fericit. In momentul in care nu lucrez la nimic ma simt la fel de aiurea ca si in momentul in care lucrez prea mult.

Cheia e sa gasesti un echilibru intre modurile astea de gandire, sa preiei conceptele si sa le faci sa functioneze pentru tine.

Modelul la care am ajuns pana in momentul asta pentru cele 3 zone: cultivare, flow si relaxare, este in felul urmator:

Pentru zona 1, cultivare: o activitate care implica efort intens, urmata de o activitate de relaxare intensa.

Pentru zona 2, flow: o activitate de Scop, combinata cu una de Devenire.

Pentru zona 3, relaxare: o activitate in aer liber, orice se desfasoara in natura, combinat cu timpul petrecut alaturi de persoane dragi.

Daca am parte de toate ingredientele de mai sus intr-o zi, pot sa declar acea zi ca fiind implinita.

Intr-un viitor apropiat, voi explica in detaliu ce inseamna fiecare si cum aplic acest model in viata mea.

Tu cum iti identifici lucrurile cu adevarat importante asupra carora sa te concentrezi?

Trimite articolul prietenilor tai, pe:

 

Da Like si Follow, sa pastram legatura:

Posted by Leonard Dobre on Sunday, March 29, 2020