Intelege psihologia din spatele transformarii personale

Intelege psihologia din spatele transformarii personale

Schimbarea este grea, oricat am incerca sa ascundem acest lucru sub pres. Veteranii in dezvoltare personala fac sa para totul asa de simplu, si pe buna dreptate, pentru ca pentru ei chiar a ajuns sa fie. Insa pentru unul aflat la inceput de drum, totul este o munca sisifica.

Sa-l luam ca exemplu pe Gigel, o persoana oarecare. Pana la 6 ani, Gigel este fara de pacat, fara de conditionari si fara de limite. Incearca toate lucrurile posibile si imposibile, vede ce functioneaza si ce nu functioneaza pentru el si pastreaza ce-i aduce rezultatele cele mai bune.

De la 6 la 12 ani, experientele pe care le-a avut pana acum pun bazele la ce va deveni Gigel. Incet incet, se formeaza si personalitatea lui, mai precis se “cristalizeaza” (❤) Ego-ul lui. Ajuns la varsta de 20 de ani, putem spune ca sarcina a fost dusa la bun sfarsit.

Personalitatea lui este batuta in cuie, cu bune, cu rele, cu puncte forte si puncte slabe. Acum Gigel poate sa-si faca teste de personalitate, cate vrea el, care-i zic: “vezi ca tu esti asa si pe dincolo” si “mai vezi ca asa ai fost din nastere” si “vezi ca personalitatea n-o sa ti-o mai schimbi niciodata”. Acum, daca omu’ crede in chestia asta, asa o sa se si intample.

Intelege psihologia din spatele transformarii personale

Upgrade-ul lui Gigel este complet

Teoria ne mai spune ca Gigel se mai poate maturiza pe parcurs, si pe la vreo 50 de ani ar putea sa-si acceseze cu usurinta partile latente atunci cand are nevoie de ele. Ce ajungem sa observam, in realitate? Poate la noi sau poate la persoanele cu care interactionam: practic, nu se schimba mare lucru. Pe masura ce inaintezi in varsta, tendinta primara e de plafonare si de pierderea contactului cu ce e important in viata. Daca aduci si un copil pe lume, poti spune ca scopul tau pe pamant a fost indeplinit.

Sa ne intoarcem un pic in timp. Gigel are 20 de ani. Ce se intampla cu Gigel atunci cand cadrul sau de dezvoltare nu a fost unul propice? Ce te faci cand nu a reusit sa acceseze toate resursele de care avea nevoie pentru a se produce o maturizare reala?

Mai grav: stiind ca esti suma celor 5 persoane apropiate tie, ce te faci cand esti inconjurat doar de gigei? Stim cu totii persoane adulte care se poarta ori ca niste copii, ori ca niste tirani, si de obicei putem observa aceste trasaturi fix in aceeasi persoana. N-o putem blama in totalitate pentru felul in care e – atata timp cat societatea nu a fost in stare sa ii ofere o educatie in aceasta privinta, inseamna ca societatea, ca intreg, functioneaza la acest nivel.


Intelege psihologia din spatele transformarii personale

Personalitatea ta actuala este doar o armura

Se muleaza pe trasaturile fizice si psihice ale persoanei care te percepi in momentul actual. Ne place sa ne identificam cu Ego-ul, pentru ca avem nevoie de certitudine in viata noastra. Trebuie sa ne raspundem cumva la intrebarea “cine sunt eu?” si sa ne raportam la aceasta informatie, chiar daca la nivel practic suntem inca un “in constructie”. Si avem nevoie sa fim asa pentru a fi siguri ca evoluam.

Insa nu Ego-ul este sursa creatiei in aceasta lume. Nu Ego-ul da nastere operelor de arta, nu Ego-ul invata, organizeaza, carmuieste, iubeste sau se lupta pentru ceea ce-si doreste. Problema apare in momentul in care te identifici total cu rolul pe care-l ai, sau nu te identifici deloc cu acea potentialitate sau cu acea energie care acum zace in inconstient.

Nu cred in talente innascute sau in “vocatie”, cred ca toti pornim pe acest drum din acelasi loc, cu aceleasi potentialitati. Nu ne nastem actori, pictori, scriitori, ingineri sau programatori. Left-brained sau right-brained.

Cred ca toti suntem “oameni renascentisti” – polivalenti. O incurajare sau un succes minuscul intr-un anumit domeniu te va face sa adopti un comportament ca “strategie” dominanta in viata ta. Mai apoi, deciziile pe care le vei lua in urma experientelor traite vor da nastere la una sau mai multe abilitati si pasiuni.

Problema apare in momentul in care-ti joci atat de mult si atat de bine rolul incat ajungi sa te identifici cu el.

Intelege psihologia din spatele transformarii personale

Schimbarea profunda implica distrugerea Ego-ului

Ziceam in articolul anterior cum sa iesi din zona de confort. “It can suck”, fizic, dar mai ales psihic. Sa slabesti, sa iesi dintr-o groapa financiara, sa faci tranzitia de la introvert la extravert. E nevoie sa depui efort in mod constient, sa constientizezi ca vor exista obstacole in drum, ba chiar e necesar sa te astepti la momente de haos.

Persoana care esti in momentul actual nu-si poate atinge obiectivul, asa cum este ea. E nevoie de acea transformare ce rezulta din calatoria inceputa. Iar pentru o transformare interioara, trebuie sa “ucizi” Ego-ul si dorintele sale. In unele cazuri, s-ar putea chiar sa ai nevoie de ajutorul unui psihoterapeut. Sa faci lucruri pe care Ego-ul tau nu vrea sa le faca. Nu pentru ca i-ar fi daunatoare, ci pentru ca nu este obisnuit cu ele.

Avem tendinta sa catalogam persoanele din jurul nostru si sa le judecam prin prisma dihotomiilor. Insa, din punctul meu de vedere, dezvoltarea personala si maturizarea inseamna exact integrarea partilor opuse. Integrarea “creativului” cu “organizatorul”. Introvertitului cu extravertitul. Rationalului cu emotionalului. Pasivului cu activul. Armonizarea “buretelui de informatie” cu al “omului de actiune”.


Intelege psihologia din spatele transformarii personale

E nevoie sa te recladesti in afara rolurilor detinute

Dupa cum mentionam mai devreme, rolurile pe care ti le atribui au la baza anumite potentialitati, energii sau cum le zic studentii lui Jung: arhetipuri.

Tu esti “centrul” universului tau interior, insa in relatie cu energiile fundamentale, nu esti static. Tu gravitezi in jurul acestora, nu ele in jurul tau. Identifica-te prea mult cu arhetipul si o sa puna stapanire asupra ta. Ramai la distanta prea mult si vei fi privat de forta creatoare a acestuia.

Vrei sa afli mai multe despre arhetipuri si cum iti dicteaza ele viata?
Recomand cartea “King Warrior Magician Lover”. Dupa ce am citit-o, tin minte ca mi-am zis, in cel mai dulce stil motivational posibil: “Bai, tu esti prost? :) Cum ai putut trai asa pana acum?” Ce o face asa misto e ca iti arata, extrem de clar, cum se leaga toate in viata ta, astfel incat e aproape imposibil sa nu faci vreo schimbare.

Intelege psihologia din spatele transformarii personale

Tu accesezi eroul sau razboinicul?

Atunci cand iesi din zona de confort, se zice ca accesezi Eroul sau Razbonicul. Ce e interesant e ca poti accesa aceeasi energie, intr-un mod matur sau imatur. Cand suntem mici, ne identificam cu Batman sau cu Spiderman.

In viata reala, ajungem sa ne credem “eroi”, si chiar actionam ca niste eroi. E acel moment in care incetam sa visam prea mult si trecem la actiune. Eroul e cel care ne ajuta sa ne atingem propria independenta, care ia decizii, care taie prin haos si prin mirajul tuturor lucrurilor ce ne inconjoara. Insa “eroul” din noi nu-si cunoaste limitele cu adevarat si incepem sa ne credem invincibili. Asta pana cand luam o cazatura in nas. E inevitabil. :)

In comparatie, accesezi razbonicul in momentul in care ajungi sa ai cunoastere de sine, in momentul in care iti evaluezi, in mod realist, capacitatile si limitarile in orice situatie data. Spre deosebire de “erou”, Razbonicul isi cunoaste “muchia” zonei sale de confort. Iar daca primul reneaga moartea, acesta o foloseste pentru a se mobiliza in fata sarcinilor pe care viata i le inmaneaza zi de zi.

Morala care e? Vestea buna e ca nu esti batut in cuie, ca poti face tranzitia de la imaturitate la maturitate, cunoscand cum functioneaza arhetipurile. Vestea mai putin buna e ca nu scapam de munca de teren, ca schimbarea nu se petrece peste noapte, in vid, si ca e nevoie de focus si dedicare.

Tu esti pregatit sa-ti infrunti Ego-ul?

Trimite articolul prietenilor tai, pe:

 

Da Like si Follow, sa pastram legatura:

Posted by Leonard Dobre on Sunday, March 29, 2020