Psihologia raului: Cum devine unul dictator?

Psihologia raului: Cum devine unul dictator?
Din ciclul “liderii adevarati se nasc lideri”, am sa merg acolo unde multi n-au curajul sa mearga, analizand drumul catre “partea intunecata a fortei”. Dar vreau s-o fac intr-un mod diferit de data asta, plasand indicii ca intr-un puzzle pe care trebuie sa-l rezolvati singuri.

1. Are parte de o copilarie nefericita. Tatal sau este o persoana violenta, batandu-si nevasta si copiii.

2. Canta in corul bisericii, ia lectii de canto si vrea sa devina preot. Un simbol de bun augur, prezent pe peretii bisericii, urmeaza sa devina “marca inregistrata” a sa.

3. Moartea fratelui sau il face sa se interiorizeze, sa devina un antisocial, si sa se razvrateasca impotriva parintilor si profesorilor.

4. Vrea sa devina artist, insa tatal sau il trimite la o scoala cu discipline tehnice.

5. La 16 ani, renunta sa se mai duca la scoala.

6. Este respins de 2 ori de catre scoala de arte, pe motiv ca nu se pricepe sa picteze.

7. Mama sa moare de cancer la san.

8. Fuge de stagiul militar. Cand este inrolat, il gasesc ca fiind nepotrivit acestui mediu, prea slab, incapabil sa poata manui o arma.

9. Ca un spartan, este aruncat intr-o lume a razboiului, primind functia de mesager pe frontul de lupta. Aceasta pozitie ii ofera vietii sale un scop.

10. Incepe sa considere razboiul ca fiind “cea mai mareata experienta” pe care o poate avea. Este laudat de comandantii trupelor pentru vitejia de care da dovada, fiind dublu decorat.

11. Din pacate, regimentul considera ca nu detine calitatile de lider necesare pentru a fi promovat pe postul de “caporal”.

12. Se inscrie la cursurile de gandire nationalista, organizate de departamentul pentru educatie si propaganda.

13. Isi intalneste mentorul. Acesta il invata cum sa gandeasca, cum sa se imbrace, cum sa vorbeasca, si il prezinta mai multor persoane influente.

14. Devine un orator foarte bun in fatza unor mari mase de oameni. Incepe sa atraga atentia si este acceptat in cadrul unor cercuri influente.

15. Se alatura partidului, ia initiativa in ceea ce priveste propaganda de partid si devine liderul intregii natiuni.

Despre ce vorbesc si ce concluzii putem sa tragem din sirul evenimentelor de mai sus?
Food for thought.

Trimite articolul prietenilor tai, pe:

 

Da Like si Follow, sa pastram legatura:

Posted by Leonard Dobre on Sunday, March 29, 2020