Ai un plan de dezvoltare personala?

Ai un plan de dezvoltare personala?

De ce ramai pe loc, desi ai la dispozitie o tona de informatie? Problema e complexa si poate fi impartita in 3 categorii: informatia, planul si actiunea.

Nu ar fi nici o problema daca toate cartile, audiobook-urile si seminariile video la care esti expus ar fi congruente, insa, de multe ori, se contrazic una pe cealalta. Pe buna dreptate, de altfel, si o sa revin asupra acestui aspect mai incolo.

Informatie eficienta si informatie ineficienta

Vezi ca e nevoie de o schimbare in viata ta, dai peste cei care au succes in mod clar, dar sfaturile lor sunt asa de “proaste” incat crezi ca vor sa te derute intentionat sau ca isi tin secretele doar pentru ei.

Daca tragi de ei s-ar putea sa-ti zica “du-te si fa x si y”, dar, de multe ori, e o prapastie asa de mare intre nivelul tau si nivelul la care ar trebui sa fii pentru a reusi, incat o lasi balta.

Poti sa ghicesti ce se intampla defapt?

Multi nu sunt constienti de ce anume ii face sa aiba succes, si incep sa-si justifice nivelul la care sunt, zicand “ah, pai eu am facut aia si aia, d-aia sunt acum asa”, cand defapt nu acele lucruri le-au determinat succesul. Asa ajungi sa te frustrezi pentru ca, de fapt, ei nu si-au cladit succesul pe baza acelor actiuni: actiunile erau un produs secundar la ce se intampla inauntrul mintii lor.

Un mic “hint” bonus: Cand vezi ca incep sa te abureasca cu termeni pomposi, cu o exprimare tip “limba de lemn”, fugi cat te tin picioarele. Ai dat peste un “teoretician” perfect, care n-o sa ajunga niciodata sa puna in aplicare tot ce “propovaduieste”.

Exista informatii de calitate, si poti evolua pe baza lor, insa trebuie sa treci prin atatea teorii “ezoterice”, tehnici care se bat cap in cap, incat poti sa ajungi sa-ti bagi picioarele. Eu sunt de aproape 8 ani in domeniul dezvoltarii personale si mi-au trebuit vreo 4 ca sa pot sa filtrez si sa-mi iau ce am nevoie. Pur si simplu nu-ti permiti sa fii un “obsedat” de dezvoltare personala, care-si pierde ani intregi ca sa implementeze o strategie de dezvoltare personala eficienta pentru el.

Actiune eficienta si actiune ineficienta

Pe langa absorptia de informatii de calitate, trebuie sa si pui ceva in aplicare, a naibii! Nu actionezi pentru ca trebuie sa faci lucruri care nu te caracterizeaza. Si aici, pot fi rute de actiune eficiente si ineficiente. Doar pentru ca ai bazele corecte, asta nu garanteaza ca actiunea pe care o intreprinzi iti este de real folos. Poti s-o dai in bara serios, sa faci lucruri aberante, doar pentru ca ti-a zis neica nimeni, de pe nu stiu ce forum, ca daca iesi cu chiloti tanga pe fata si incepi sa dirijezi circulatia intr-o intersectie aglomerata, o sa fii cel mai tare macho de pe planeta.

Revenind la intrebarea de la inceputul articolului, de ce se contrazic informatiile? Fiecare persoana e diferita, un sfat care ti se potriveste tie s-ar putea sa nu i se potriveasca altuia. Conform testului MBTI, avem 16 tipuri de personalitate in care ne putem incadra. De aceea, un training nu e de ajuns. De ce acumulezi informatie peste informatie si nu ajungi nicaieri? Pentru ca nu ai un plan de dezvoltare personala “personalizat”, cu obiective interne si externe specifice, care sa te ia pe tine in considerare ca persoana, nu ca pe un market.

Planul de dezvoltare personala

Vorbeam in articolul anterior de caietul visurilor. Planul e un lucru diferit, care poate fi incorporat in caietul visurilor sau poate fi tratat separat, intr-un jurnal de dezvoltare personala.

Cum iti creezi un plan de dezvoltare personala croit pe baza personalitatii tale?

1. Descoperire. Primul pas este sa “te cunosti pe tine insuti”, si, printre altele, ai 3 teste psihologice la dispozitie pentru asta:

(Te-am facut curios? Intra in posesia cartii King Warrior Magician Lover.)

Concentreaza-te mai ales asupra testului MBTI. Multi completeaza cu ce vor ei sa fie in loc sa se accepte cu ce sunt in momentul actual, de aceea, pentru acuratete, fa-ti testul intr-un spreadsheet pe 2 coloane: cum esti acum si cum vrei sa fii.

2. Autocunoastere. Dupa ce ai obtinut rezultatul testului, cu cele 4 litere ce reprezinta tipul tau de personalitate, intra pe pagina Personality Type Portraits si da click pe profilul tau reprezentativ.

Citeste-ti descrierea, si observa link-urile din josul paginii: Careers, Relationships si Personal Growth. Devoreaza-le pe indelete, mai ales pagina ta caracteristica pentru Personal Growth. Fii atent, mai ales, la punctele numerotate din josul paginii. Acele “reguli” sunt cheia succesului tau.

3. Transformare. Ia fiecare sfat pe care l-ai intalnit si intreaba-te “cum pot aplica asta, in mod real, in viata mea?” Mergi mai departe, transforma fiecare sfat prezent intr-o intrebare. Adauga “sticking points” extra, pe care crezi ca le ai, si transforma-le in intrebari. Tine-ti un jurnal de dezvoltare personala in care iti raspunzi la intrebari, in mod constant, la sfarsitul zilei. Prioritizeaza. Seteaza-ti un obiectiv intern la care vei lucra, in mod constient, timp de o saptamana sau de cat crezi ca ai nevoie.

4. Comunitate. Daca stii bine limba engleza, Personality Cafe are un forum de dezvoltare personala misto. Inregistreaza-te, citeste si intra in contact cu oameni care au o personalitate asemanatoare ca a ta si care gandesc la fel ca tine. Vezi cum isi rezolva ei problemele, vezi daca poti ajuta si tu la randu-ti. Dupa aia, baga un ochi si in curtea veciniului, adica la tipologia opusa. Daca esti ENFP, fii curios ce se intampla in curtea ISTJ-ilor. Ce crezi ca poti invata de la oamenii astia care sunt practic opusul personalitatii tale?

Vreau sa faci un exercitiu. Noteaza-ti ca atunci cand te trezesti din somn maine dimineata sa-ti raspunzi la urmatoarele intrebari: Care vor fi victoriile mele de azi? Ce voi invata azi? In ce fel voi evolua pe baza la ce fac azi?

Trimite articolul prietenilor tai, pe:

 

Da Like si Follow, sa pastram legatura:

Posted by Leonard Dobre on Sunday, March 29, 2020