Daca vrei sa-ti schimbi viata, schimba paradigma. (si motivul pentru care afirmatiile nu functioneaza)

1-spoon

“Ai avut vreodata un vis, Neo, de care erai atat de sigur ca era real? Cum ar fi fost daca nu te-ai fi putut trezi din vis? Cum ai fi cunoscut diferenta dintre lumea visului si lumea reala?”

Daca traiesti toata viata in ocean, nu stii ce e aia “apa” pana cand nu iesi in afara ei. Acel vis, acea apa, este paradigma pe care ai adoptat-o. E ca o haina pe care o porti, in majoritatea cazurilor in mod inconstient.

E haina pe care ti-a oferit-o societatea sau ai ajuns s-o porti pe baza experientelor si a interpretarilor acestora. Iar aceasta paradigma iti dicteaza viata, fie ca vrei sau nu.

Ce este “realitate” pentru tine e de fapt o colectie de idei, o “harta” proprie. Aceasta harta nu e nici “buna”, nici “rea”. Sa o judeci sau sa incerci s-o cataloghezi nu are efect. Ce are efect e constientizarea ca modelul mintal pe care-l ai are atat avantaje cat si dezavantaje.

Problema apare atunci cand te identifici cu paradigma, cand ramai blocat in ea, cand devine o inchisoare pentru tine. Sa zici ca esti intr-un anumit fel si ca asa vei fi tot restul vietii, sa vezi lumea intr-un anumit mod si sa zici ca acela este adevarul absolut.

Acest mod de a gandi te face sa devii rigid, te impiedica sa ai parte de experiente noi si bineinteles problemele care vin la pachet cu paradigma raman aceleasi. :) Daca vrei sa ai parte de lucruri pe care nu le-ai mai avut pana acum, e nevoie sa faci lucruri pe care nu le-ai mai facut pana acum.

Vestea mai putin buna e ca nu decidem in mod constient paradigma, realitatea, harta, ce credem a fi adevarat. De aceea, o interventie la nivel constient poate avea doar un efect limitat.

2-afirmatii

The Verve avea dreptate: drogurile nu functioneaza

Ce simplu ar fi daca repetarea unor afirmatii pozitive ar face minuni, insa creierul nostru e mai inteligent de atat (sau nu). Problema? Din punctul de vedere al paradigmei curente, afirmatiile sunt o minciuna.

In Jurnalul de Stiinta Psihologica, din Iulie 2009, cercetatorul canadian Joanne Wood de la Universitatea din Waterloo si colegii sai de la universitatea din New Brunskwick, publica o cercetare ce concluzioneaza ca repetarea afirmatiilor pozitive le scade stima de sine celor care deja o aveau scazuta, iar in cazul celorlalti are un efect irelevant.

Adoptand noi credinte, care se bat cap in cap cu paradigma curenta, ai o dezamagire imensa de fiecare data cand realitatea nu corespunde cu acele credinte. Asta iti creste nivelul de anxietate si te face sa cazi in depresie (metaforic vorbind sau nu).

Credintele nu sunt create in mod constient si nu sunt schimbate prin afirmatii, indiferent ce zic gurus de dezvoltare personala. Afirmatiile reprezinta o interventie la nivel mintal, in timp ce credintele se afla la nivel subconstient. Afirmatiile sunt inutile, deoarece exista programe subconstiente care iti vor sabota tot ceea ce-ti spui.

Ca sa ajungi sa crezi un lucru, pentru ca acea credinta sa devina realitate, ai nevoie de mai multe puncte de referinta care sa-ti sustina ideea. Tony Robbins foloseste metafora mesei cu mai multe picioare. Rupi un picior, masa incepe sa se clatine. Rupi mai multe, masa incepe sa cada.

Cu cat ai mai multe exemple in viata reala, cu cat treci prin mai multe experiente, si in functie de filtrele mintale pe care le folosesti ca sa interpretezi lumea, cu atat mai mult iti intaresti o credinta sau alta. Din acest motiv, afirmatiile nu vor functiona niciodata.

3-mindfields

Trezeste-te, Neo…

Revenind la analogia cu care am inceput articolul, este la fel ca in Matrix. Tu traiesti intr-o lume de vis, insa ferindu-te de gloantele agentului Smith, incerci sa schimbi elementele din vis.

Doar in momentul in care iti schimbi paradigma, cand iti dai seama ca “nu lingurita este cea care se indoaie, ci doar tu insuti”, “evitarea gloantelor” (metafora pentru tratarea problemelor la nivelul paradigmei actuale) devine inutila.

Adevarata schimbare se poate intampla numai atunci cand iti schimbi paradigma dupa care functionezi. Cum schimbi paradigma? Expunandu-te unor lucruri noi, unor mentalitati diferite, unor moduri diferite de a face lucrurile si avand parte de experiente diferite.

Realizand ca nu exista “sens”, exista numai cadrare si recadrare. Ca modul curent de a privi lumea, de a gandi, a simti si a face este o simpla optiune. Ca acele credinte pe care le incorporezi sunt de fapt niste limitari care exista doar in mintea ta. Luand in calcul faptul ca s-ar putea sa existe moduri mult mai bune de a functiona decat cel utilizat in mod curent.

Exemple de paradigme: alegoria pesterii lui Platon, arhetipurile, tipurile de personalitate, nivelurile de constiinta.

Reprezentarea schimbarilor de paradigma in media: Matrix, Fight Club, Divergent, Avatar: Last Airbender, Legend of Korra.

Ca exercitiu distractiv, te invit sa privesti un scurt clip si sa-ti dai seama care este paradigma dupa care functionezi acum:

Te-ai regasit intr-una din descrieri? Reusesti sa faci tranzitia sau sa incorporezi mai multe dintre elemente? In ce masura?

Cand incepi sa te schimbi, lumea exterioara se schimba. Functionand intr-un mod diferit, raspunzand intr-un mod diferit lucrurilor din exterior. In momentul in care ai schimbat un element din sistem, ai schimbat intregul sistem. Constientizarea faptului ca traiesti intr-un vis este inceputul.

Trimite articolul prietenilor tai, pe:

 

Da Like si Follow, sa pastram legatura:

Posted by Leonard Dobre on Sunday, March 29, 2020