Optimism invatat vs neputinta invatata

Optimism invatat vs neputinta invatata
Poti sa te gandesti la un lucru la care ai renuntat doar pentru ca nu ti-a iesit de primele dati? In timp ce faceam exercitiile de leadership, am avut cateva momente de “aha”, unde mi-am dat seama de unde au inceput cateva pattern-uri de esec in viata mea. Recent am descoperit un clip genial care trateaza acest subiect. Te invit sa-l urmaresti.

Sunt 2 tipuri de reactii pe care le poti avea in cazuri de genul asta: varianta pesimista, unde crezi ca daca nu ti-a iesit odata sau de primele dati, n-o sa-ti iasa niciodata, si varianta optimista, unde esecul e temporar si limitat doar acestei situatii.

Care sunt consecintele primei reactii? Te dai batut si nu mai incerci, ajungi sa intri in depresie. In cazul celei de-a doua, observi ca ai un challenge si privesti lucrul asta ca pe un lucru bun. Daca exista challenge, inseamna ca o sa evoluezi ca persoana dupa ce ai ajuns sa-l duci la bun sfarsit. Un succes imediat nu iti ofera acest “premiu”.

Care sunt pattern-urile tale de pesimism si optimism? Eu de exemplu, per total, sunt o persoana cu o gandire moderat optimista, insa exista situatii care pot da lucrurile astea peste cap. Cum reactionezi, de exemplu, cand ti se intampla ceva pozitiv sau negativ in viata de zi cu zi? Lasi acea intamplare sa-ti afecteze restul lucrurilor din acea zi sau din acea saptamana? Eu am o inclinatie moderata sa las, atat evenimentele pozitive cat si cele negative, sa afecteze restul lucrurilor.

Un alt aspect e daca pui succesul pe seama ta sau pe seama lucrurilor din jur. Externalizarea asta are 2 taisuri. Pe de-o parte, sa crezi ca de vina sunt circumstantele, asta te poate ajuta sa-ti mentii nivelul de self esteem, insa, pe de alta parte, iti poate scadea simtul responsabilitatii.

Bun, deci care e diferenta dintre un optimist si un pesimist? Pentru un optimist, rezultatele negative sunt temporare si locale, in timp ce pentru un pesimist, sunt permanente si afecteaza toate ariile vietii. Persoana optimista persevereaza, continua sa faca acel lucru, chiar daca n-a avut rezultate si isi spune ca o sa aiba succes pe termen lung. Un pesimist se opreste, isi spune “nu sunt bun la asta si niciodata n-o sa devin bun”.

Niciodata n-o sa mearga lucrurile exact cum vrem noi, lucrul asta e nerealist; deci atunci cand esti pesimist poti sa te gandesti ca esti nerealist, ca perfectionismul cu care jonglezi in unele situatii nu se aplica in restul situatiilor la care esti expus.

Cum ajungi sa devii, dintr-o persoana pesimista, o persoana optimista?

1. Prima data, trebuie sa internalizezi atitudinile de mai sus. Cand nu ti-a iesit un lucru asa cum ti-l doreai, prima data trebuie sa te opresti si sa te gandesti ce s-a intamplat.

2. Pe urma, gandeste-te ce spune acel eveniment despre tine? Incepi sa generalizezi? Lasi acel lucru sa-ti afecteze celelalte arii ale vietii tale? Dai vina pe tine sau pe factorii din exterior?

3. Ce inseamna ca ai esuat? Te schimba cu ceva ca s-a intamplat ce s-a intamplat? Care sunt consecintele faptului ca nu ti-a iesit cum trebuie?

4. Incepe sa analizezi, cauta dovezi ca esecul este temporar, ca nu se aplica in mod general si de-personalizeaza-l daca este cazul. Incepe sa gasesti interpretari alternative ale situatiei, ale cauzelor. Examineaza-ti la sange crezurile pesimiste, de multe ori te gandesti la ce e mai rau fara sa iei in considerare datele reale ale problemei.

5. Intreaba-te ce ai invatat din asta, si la fel ca la exercitiile de leadership, care era cel mai puternic mod in care puteai reactiona. Daca ai reactionat asa, foarte bine, daca nu, vei avea pregatire mentala pentru urmatoarea situatie asemanatoare in care vei fi pus.

Cu totii avem nevoie de mai mult optimism in viata noastra, inclusiv eu, si sper ca odata cu implementarea atitudinilor de mai sus vom deveni cu totii mai eficienti si mai fericiti.

Trimite articolul prietenilor tai, pe:

 

Da Like si Follow, sa pastram legatura:

Posted by Leonard Dobre on Sunday, March 29, 2020