Nu e vorba “ce faci”, ci “cum esti”

Nu e vorba "ce faci", ci "cum esti"
E o afirmatie cu 2 taisuri. Poate parea in antiteza cu “nu e cine esti pe dinauntru, ci ceea ce faci, care te defineste”, insa in ambele cazuri e vorba de o incongruenta intre cele 2. Oamenii sunt atrasi de 10 pasi simpli ca sa faci “x” lucru, insa lumea nu functioneaza asa. Felul in care esti, asta o sa-ti dicteze calea, pasii si rezultatul.

Lucruri precum curajul, ambitia, capacitatea de a trece peste obstacole, nu sunt skill-uri separate pe care trebuie sa le integrezi in diverse domenii ale vietii tale. Nu e de ajuns sa incerci sa fii asa intr-un domeniu apeland la “10 pasi simpli”, ci e vorba de felul cum iti traiesti viata, e “per-total”-ul atitudinilor pe care le ai, care au ramificatii in fiecare din domeniile vietii tale.

Daca incerci sa privesti “curajul”, de exemplu, ca pe un skill, vei avea tot timpul parti lipsa. Insa daca esti o persoana curajoasa in general, atunci vei fi genul care inventeaza “cai” si “pasi” pentru a umple golurile pe care le ai.

Unde vreau sa ajung? Daca in momentul asta te concentrezi asupra unor pasi de actiune, care nu sunt congruenti cu persoana ta, mai bine te-ai concentra sa devii genul de om care face lucrurile alea in mod natural.

Trebuie sa schimbi cum esti, nu personalitatea ta de baza, ci energia dominanta cu care lucrezi. Nu poti forta asta, insa te poti schimba atat constient si inconstient, luand decizii si trecand prin experiente pe care le poti interpreta ca fiind pozitive sau negative. La un moment dat, vei incepe sa privesti negativele ca fiind mai pozitive decat cele pe care le percepeai ca fiind pozitive, dar asta e deja o alta poveste.

Pentru partea practica, sa luam din nou ca exemplu “curajul”. Poti sa-l privesti ca pe un lucru pe care-l faci sau pe un lucru care esti. In momentul in care “faci” curaj, o sa fii limitat de situatia respectiva. O sa fie un moment in timp in care ai putut sa “faci” curaj, si poate vei putea repeta experienta, insa tot asa, in mod situational. In momentul in care “esti” curajos, nu conteaza situatia, nu conteaza timpul. Poti in orice moment sa apelezi la curaj, in orice domeniu, pentru ca iti este un lucru natural.

Asta e diferenta dintre cei care fac un lucru intr-un mod foarte usor si cei care se chinuie: cei din a 2-a categorie trag spre vechiul mod de a fi fost, pentru ca se concentreaza pe pasi, si nu pe schimbare interioara profunda. Ca sa ai curaj, trebuie sa devii o persoana curajoasa. Ca sa ai ambitie, trebuie sa devii o persoana ambitioasa. Sticking feathers up your butt doesn’t make you a chicken.

Trimite articolul prietenilor tai, pe:

 

Da Like si Follow, sa pastram legatura:

Posted by Leonard Dobre on Sunday, March 29, 2020