Liderii au nevoie si de followeri

Liderii au nevoie si de followeri
Ma trage de maneca Dan Armano, ca raspuns la articolul despre calitatile de lider, ca nu scriu despre cum sa creezi si sa conduci un grup :) de aceea vreau sa vorbesc putin despre relatia dintre lideri si adepti, asa cum o percep eu.

Pentru un lider, nu e de ajuns sa se inconjoare cu oameni de calitate. Un lider trebuie sa aiba anumite competente (sau skill-uri) dezvoltate si sa delege acele sarcini care sunt lasate mai bine in mana altor persoane. Insa ce nu poate sa delege este rolul de a fi simbol.

Un lider este un simbol pentru oameni, este vocea colectiva a acestora. Daca ne uitam la un lider popular si incercam sa fim ca el, trebuie inevitabil sa luam in calcul ce gen de persoane a avut drept adepti.

Gandhi, de exemplu, prin viata lui, a fost un simbol al poporului: in problemele pe care a ales sa le rezolve, prin bataliile pe care a ales sa le poarte, prin felul in care si-a condus campaniile, cum s-a purtat in inchisoare si a facut greva foamei, pana si modul sau de a se imbraca, toate lucrurile astea simbolizau grupul de indieni asupriti, simbolizau disperarea lor si lupta impotriva fortelor opresive britanice.

Ca lider, trebuie sa functionezi ca model, prin stilul tau, prin mesajele colective si povestile pe care le transmiti in mod repetat, prin acte simbolice care transmit in mod continuu ca “aud ceea ce spui”.

Ca lider, iti alegi adeptii la fel cum te aleg ei pe tine. Trebuie sa identifici si sa te aliniezi cu aceleasi crezuri, aceleasi nevoi, aceleasi aspiratii, valori, sperante si frici.

Pana aici, totul pare ok, insa ce implicatii are acest fapt? In primul rand, ca daca unul este popular si are autoritate nu inseamna ca, neaparat, are si dreptate, fiind, in mod principal, vocea colectiva a adeptilor sai. Tzatza Floarea de la coltzul blocului, care isi da cu parerea, e lider de opinie in fatza “curcilor” care o asculta, insa asta nu inseamna ca ele, ca grup, au dreptate.

Tin minte ce spunea colegul Daniel Zarnescu: “esti javra sau arhitect?” Vrei sa ai o voce care latra sau una care construieste? Vrei sa fii genul de persoana care trage lumea in jos sau care o ridica? Asta iti va determina genul de persoane cu care vei fi inconjurat, si, inevitabil, numarul lor. Cine se aseamana, se aduna.

Popularitatea nu iti este determinata de numarul de persoane pe care reusesti sa le convingi, ci pentru cate poti fi un simbol. Vrei sa fii popular? Spune cu voce tare ce gandesc cei din jurul tau, preia initiativa si actioneaza in concordanta cu crezurile lor, insa, mai intai, stai un pic si gandeste-te daca esti TU insuti facand asta.

Trimite articolul prietenilor tai, pe:

 

Da Like si Follow, sa pastram legatura:

Posted by Leonard Dobre on Sunday, March 29, 2020