Liderii adevarati se nasc, nu invata, sa fie lideri

Liderii adevarati se nasc, nu invata, sa fie lideri
In ultimul timp, aud in jurul meu, de la oameni cu influenta, ca liderii se nasc, liderii se formeaza din copilarie. Singura reactie pe care pot s-o am e de mila pentru cei care-i citesc sau ii asculta.

Din punctul meu de vedere, sunt 3 motive pentru care ai sustine acest lucru.

1. Nu stii mai bine.
Generalizezi. Crezi ca daca asa esti tu, asa au fost toti. Ba chiar incepi sa cauti dovezi in mintea ta cum tu, in copilarie, ai facut x si y cand ceilalti nu au fost in stare. Dar lasi la o parte toate dovezile care ti-ar arata ca erai zero la capitolul asta.

2. Nu suporti concurenta.
Vrei sa-ti pastrezi pozitia, sa nu-ti fie scuturat tronul. De fiecare data cand se ridica unul mai inteligent, ii zici “stai jos, nota 4”. Ti-e frica sa nu vina altcineva din urma, sa fie mai bun ca tine si sa aiba succes mai mare.

3. Esti lenea intruchipata.
Asta e scuza ta sa muncesti 8 ore la un job de cacat, sa cumperi lucruri de care n-ai nevoie ca sa impresionezi persoane pe care le urasti, ca mai apoi sa stai inca 8 ore hipnotizat in fata televizorului sau s-o arzi “cola, seminte si caterinca”-style.

Ce exemple am sa contra-atac mentalitatea asta? Unii dintre cei mai mari lideri care au existat pe fata pamantului.

1. Mohandas Gandhi
Gandhi era un copil timid si fricos in copilarie. Era mic si slab, nu era bun la sport si era mediocru in scoala, neputand nici sa stapaneasca tabla inmultirii. A ajuns cel mai mare lider al Indiei, aducandu-le independenta de sub tirania englezilor.

2. Winston Churchill
Churchill era timid, anti-social si avea probleme de vorbire. Tatal lui nu l-a incurajat niciodata, ba mai mult l-a tras in jos, spunandu-i ca niciodata nu facea nimic destul. A ajuns unul dintre cei mai mari lideri de razboi ai armatei britanice.

3. Martin Luther King Jr
A invatat leadership la seminarul teologic Crozer in Chester, Pennsylvania, studiind lectiile lui Gandhi si a adoptat invataturile lui de-a lungul carierei sale, luptand pentru drepturile civile ale afro-americanilor.

4. Eleanor Roosevelt
Era si ea timida, avand parte de o copilarie dureroasa, ce a facut din ea un copil fara incredere de sine. Parintii ei o faceau sa se simta urata in mod constant, ajungand sa-i puna porecla de “Bunica”. Avea putini prieteni, si singurii care-i avea erau cei din scoala. La 15 ani, a inceput sa se dezvolte personal, avand un mentor (pe Marie Souvestre) care a ajutat-o sa-si recapete increderea de sine si i-a schimbat modul de a gandi. Printre altele, a ajuns un lider in miscarea pentru drepturile civile, ajutand in formarea Natiunilor Unite.

5. Rosa Parks
In Montgomery, Alabama, albii si negrii erau izolati unii de ceilalti. Mergeau la scoli diferite si chiar stateau in locuri separate in autobuze. Negrii erau obligati sa stea in spate chiar si atunci cand erau locuri libere in fata. Pe 1 decembrie 1955, Rosa Parks, de nationalitate afro-americana, a fost prima care a refuzat sa se conformeze, asezandu-se in fata. Ceilalti pasageri au chemat politia si a fost arestata. Evenimentul asta a dus la o revolta in intreaga America.

In 1961, un grup format din albi si negri au luat un autobuz din Washington, din nord, si au calatorit cu el pana in sud, trecand de New Orleans. Negrii stateau in fata, albii in spate. Autobuzul a fost atacat, cu focuri de arma si bombardamente, dar nu s-au dat batuti si au continuat miscarea.

Rosa ajunge sa scrie in autobiografia ei ca a fost speriata si miscata de bunicul ei, care avea curajul sa stea in fata usii casei sale in timp ce Ku Klux Klan-ul marsaluia pe strada lor.

Concluzia? Cum ajungi lider?

Daca te nasti in pesteri, ajungi sa strigi “Razboi!” Daca te nasti intr-o familie de manelisti, ajungi sa castigi intr-o zi cat altii in 6 luni. Nu esti unic, nu esti original. Esti definit de persoanele din jurul tau, dar mai important de atat, de persoanele de care asculti. La final, ajungi sa fii inconjurat exact de persoanele pe care le meriti.

De fiecare data cand iti zice cineva de ce nu poti sa faci un lucru, da-i peste nas cu exemple din viata reala, unde oameni la fel de simpli ca si tine au ajuns sa faca acel lucru. E asa de simplu.

Trimite articolul prietenilor tai, pe:

 

Da Like si Follow, sa pastram legatura:

Posted by Leonard Dobre on Sunday, March 29, 2020