Daca te-ai fi iubit cu adevarat…

1 love yourself

Iti aduci aminte de ce ai devenit interesat de domeniul dezvoltarii personale de la bun inceput? Pun pariu ca nu a fost ceva prea frumos. Majoritatea timpului buba e in relatii. Ai trecut printr-o despartire, ai pierdut pe cineva, sau te-ai chinuit in asa hal sa creezi o conexiune cu o persoana incat a devenit inimaginabil sa o mai privesti in ochi.

Ceva dureros s-a intamplat in viata ta si ai inceput sa cauti ajutor. Asa afli ca “problema” e o mica particica din intreaga problema. Acum un intreg univers se deschide in fata ochilor tai. Afli ca toate ariile vietii tale sunt conectate, si daca inainte erau relatiile, acum sunt si banii si finantele, sanatatea si sportul, sau iti gasesti salvarea in niste idei spirituale (“legea atractiei”, “karma”, “visatorul”).

Chestia e ca vezi ca gasesti ceva mai bun schimband ariile de dezvoltare, dar oarecum problema nu dispare niciodata cu adevarat. Ai gasit niste metode “mai sanatoase” de a trata durerea, doar ca nu ai reusit niciodata sa ajungi la radacina. Despre asta vreau sa vorbesc in urmatoarele randuri.

Poate va parea o blasfemie ceea ce zic, insa nivelul la care facem acum dezvoltare personala e acelasi nivel la care se afla si educatia traditionala, formala. Daca in scoala “castigi” pentru ca ai luat 10 pe linie sau ai primit diploma, in dezvoltare personala “castigi” daca ti-ai format un obicei nou in 30/60/90 de zile sau daca ti-ai atins obiectivul ala setat de anul trecut. E un motiv de mandrie.

Capcana e aceeasi, deoarece doar cand te-ai vazut cu diploma in mana sau cu obiectivul implinit iti dai voie sa fii fericit. Capcana e ca traiesti pentru un viitor care poate veni sau nu. Capcana e ca folosesti o activitate pentru a atinge un rezultat, fara sa iti placa neaparat sau fara sa ai un interes real pentru acea activitate.

Crezi ca esti dedicat auto-imbunatatirii, insa esti blocat in nemultumire. Dezvoltarea ta personala este nesincera. Orice obiectiv pe care il ai, nu-ti pasa cu adevarat de el, iti pasa de ce anume iti aduce acel obiectiv. Ce vrei de fapt e sa experimentezi anumite lucruri: sa fii relaxat, sa te simti increzator, sa te simti puternic… Insa lucrurile astea sunt in tine de fapt, le ai deja, doar ca nu iti dai voie sa le traiesti. Asa ca apelezi la “imbunatatire” pentru asta.

2 you exhaust yourself

Am fost destul de inteligenti sa ne dam seama ca asteptarile social-culturale nu ne vor face fericiti, ca nu trebuie sa urmam anumite tipare sau sa avem un anumit stil de viata, insa nu destul incat sa ne dam seama ca nici solutiile, metodele si sfaturile primite din dezvoltare personala nu ne vor satisface. Pentru ca sunt luate din en-gros, nu sunt pe masura noastra.

Majoritatea ideilor mari, pe care le consideri a fi “wow” in cultura dezvoltarii personale, iti distrag atentia de la a lucra cu sinele tau profund si cu ce anume ti se releva in fata.

In legea atractiei, nu destul ca iti incarci mintea cu toate lucrurile astea pe care trebuie sa le ai ca sa fii fericit, dar si incarci imaginile cu emotie, pentru ca spatiul mintal-emotional sa fie complet. Ce faci de fapt e sa te pierzi in acea fantezie si sa fugi de momentul prezent. Insa schimbarea se petrece intotdeauna in momentul prezent. Acel viitor minunat devine un obstacol, pentru ca devii atat de fixat pe acea viziune incat nu mai esti atent la alte lucruri mai bune pe care viata le-ar avea in desaga pentru tine.

Crezi ca salvarea vine din vis (maret, da?), insa visul e zero cand fundatia ta e subreda. Salvarea vine mergand in directia opusa – dand drumul din nou si din nou si din nou, decojind straturile care te impiedica sa ajungi in locul de acceptare, de claritate interioara, de iubire, si de a incepe sa construiesti din nou avand aceste fundatii.

Crezi ca ai nevoie de obiective, de fapt ai nevoie doar sa iti privesti viata intr-un mod obiectiv. Atunci iti dai seama ce actiuni rasar din tine, care sa aiba grija de tine.

Iti faci un test de personalitate, un MBTI, un strengthsfinder, si crezi ca rezultatul ala esti tu si vei fi tu pentru tot restul vietii. Ce ai facut de fapt e ca tocmai ti-ai mai solidificat Ego-ul un pic. “Trecutul nu este egal cu viitorul” spune Tony Robbins, si tu il folosesti tocmai cu acest scop. Insa un test nu iti va putea spune niciodata “cine esti tu” sau “ce poate fi”.

3 let it go

Ideea de karma, iar, este tot o forma de programare sociala. Habar n-ai ce ai facut in vietile alea anterioare si acum asta ar trebui sa-ti dicteze viata. Ce ai facut acum e ca ti-ai pus mintea sa preia controlul, sa iti judece actiunile prin prisma pedepselor si rasplatilor. De fapt e ceva pus peste esenta ta, tot nu esti conectat la sursa, doar te impinge mai departe de ea. “Fac actiunea x pentru a avea parte in viitor de o rasplata evaziva, nu fac asta pentru ca ma iubesc si ca sa imi creez o experienta extraordinara acum in prezent.”

Cel mai insidios e atunci cand iti iei sentimentul de scop si misiune din povestile dureroase care ti-au dictat trecutul. Asa ar trebui sa iti descoperi vocatia, insa tocmai asta e bagajul care te tine prins in suferinta. Cum zicea Nietzsche, “cand te uiti in abis, abisul incepe sa se uite in tine”. Cand faci asta, crezi ca faci un favor lumii, insa doar ii dai energie si faci bulgarele de suferinta din ce in ce mai mare. Ai pus problema pe un piedestal si ai facut-o star-ul vietii tale. Acum acea problema e mai importanta decat tine, te-a cuprins, acum e ok sa te pierzi in lupta impotriva ei, acum esti scutit sa te mai iubesti.

Ideile astea au succes pentru ca ai fost conditionat sa traiesti in minte pentru zeci de ani. Pentru ca mintea e asa de puternica in viata ta acum, iti derivi identitatea din minte, iti derivi sensul din minte, iti derivi placerea si durerea din minte. Orice alta traire iti este straina.

Din acest motiv, consider ca termenul de “dezvoltare personala” induce in eroare, pentru ca nu releva pe ce baze este facuta aceasta dezvoltare. Cum ar fi daca in loc de “dezvoltare personala” am folosi cuvintele “iubire personala” sau “iubire pentru sine”?

4 enjoy life

Crezi ca te iubesti? Atunci uita-te un pic in oglinda si raspunde: ce vezi? Vezi o persoana implinita, sanatoasa, puternica, care radiaza fericire in jur? Exteriorul reflecta intotdeauna ceea ce se afla in interior. Vezi ca incepi sa te accidentezi, sa te ranesti, sa pierzi lucruri sau sa le strici? Daca te-ai fi iubit cu adevarat, ai fi fost atent la tine si la lumea din jurul tau, insa nu, atentia iti este indreptata catre fantezia in care traiesti, pentru ca intreaga lume a ta se afla in cap.

Cat de diferit ai face lucrurile pe care le faci acum, daca ai atinge un stadiu de acceptare si iubire al sinelui? Ti-ar mai pasa sa iti formezi obiceiul ala in 30 de zile? Cel mai probabil ai face activitatea aia oricum, indiferent daca ar deveni obicei sau nu. Ar mai conta sa-ti atingi obiectivul? Te-ai relaxa si te-ai putea bucura de proces, nu ar mai exista acel atasament fata de rezultate specifice, deoarece stii ca ceea ce “te mangaie” este activitatea in sine.

Daca nu ai ce imbunatati, daca nu ai idealuri la care sa te raportezi, ce mai faci atunci? Atunci vezi cum orice constructie a sinelui, orice imagine pe care o ai despre tine, incepe sa se dizolve. Atunci poti observa cum sta treaba de fapt. Atunci stii exact ce vrei sa faci. Si din acea observare, intentiile si actiunile tale pot fi sincere, nu din dezvoltare de dragul dezvoltarii sau datorita unui ideal.

Te plangi ca nu ai motivatie. Lasa ca iubirea de sine sa-ti fie motivatia.

Daca te-ai fi iubit cu adevarat, nu ai fi avut nevoie de tehnici si metode de dezvoltare personala ca sa te misti.

Daca te-ai fi iubit cu adevarat, ai fi avut grija de tine intr-un mod firesc si natural.

Tu ai avut grija sa ai grija de tine? Te concentrezi asupra ceea ce-ti hraneste sufletul?

Trimite articolul prietenilor tai, pe:

 

Da Like si Follow, sa pastram legatura:

Posted by Leonard Dobre on Sunday, March 29, 2020