Inceteaza sa mai fugi “de”, fugi “catre”

Inceteaza sa mai fugi "de", fugi "catre"
In discutiile pe care le port cu diversi amici de pe blogurile si forumurile de dezvoltare personala, inevitabil ajung la conversatia asta:

– Nu vreau lucrul asta in viata mea. (Nu vreau sa fiu singur, nu vreau sa stau cu parintii, nu vreau sa ma conduca Basescu.)
– Bun, zic, nu vrei lucrul asta, insa ce vrei in schimb?
   <moment de reculegere>
– Nu stiu ce vreau…

Sa stii ce nu vrei nu e de ajuns. Oamenii tind sa uite lucrurile de baza. Uita ca obtin lucrurile asupra carora se concentreaza. In momentul in care te concentrezi asupra unei probleme, inevitabil nu te concentrezi asupra lucrurilor pe care le vrei in locul acelei probleme.

De-a lungul istoriei psihologiei, au existat 2 mari trenduri. Scoala veche de gandire se preocupa cu eliminarea psihopatologiilor, in timp ce noua scoala se concentreaza asupra cultivarii punctelor forte:

1. Cum poti sa ai o viata placuta? Cultivand emotii pozitive.
2. Cum poti sa ai o viata angrenata? Dezvoltandu-ti caracterul.
3. Cum poti sa ai o viata plina de sens? Dedicandu-te unor lucruri mai mari decat tine.

Cand incercam sa eliminam o problema, nu rareori observam ca problema se propaga. Asta se datoreaza faptului ca nu avem o directie clara, sau o viziune.

Atunci cand rezolvi o problema, scapi de ce nu vroiai. Intrebarea e: Cu ce ramai dupa asta? Nu ramai neaparat cu “calmul” care se instaleaza, ci mai mult cu mediocritatea reprezentata de lipsa lucrurilor pe care le doresti cu adevarat. Eu o privesc ca pe o balanta: in momentul in care balanta se afla la mijloc, te va trage in jos o problema mai mult decat daca ai avea deja “contra-greutate” in ceea ce vrei.

Desigur, sunt momente in care trebuie sa te concentrezi asupra lucrurilor negative, insa in majoritatea cazurilor esti mai castigat daca, in schimb, te concentrezi asupra lucrurilor pe care le vrei. Tot timpul vor exista probleme. Sa tii la o parte lucrurile rele este o sarcina aproape imposibila. Insa, in loc sa te intrebi “cum pot sa evit x?”, mai bine te intrebi “cum pot sa am experienta y?”.

Fa o lista cu toate lucrurile din viata ta de care fugi. Imparte-le pe categorii: sanatate, situatie financiara, relatii. Ce vrei sa ai in viata ta, stiind ca nu vei putea scapa niciodata de probleme in totalitate?

Mai mult de atat, intreaba-te “cum pot sa am experienta acelui lucru prin actiunile pe care le intreprind eu singur”? Cum ar fi daca, in loc sa dai vina pe lucrurile din exteriorul tau, ai incepe sa preiei responsabilitate si in cazul lucrurilor asupra carora nu ai influenta directa?

“Magia” consta in faptul ca, in momentul in care te intrebi “cum creez eu asta?”, creierul va veni cu raspunsuri la acea intrebare. Atunci vei veni cu solutii la care probabil nimeni nu se gandise pana atunci, pentru ca nimeni nu isi asuma responsabilitatea in acest mod, si astfel vei putea face o diferenta atat in viata ta cat si in viata celorlalte persoane.

Trimite articolul prietenilor tai, pe:

 

Da Like si Follow, sa pastram legatura:

Posted by Leonard Dobre on Sunday, March 29, 2020