In viata, suntem regi sau pioni

In viata, suntem regi sau pioni
Am auzit fraza asta prima data in The Count of Monte Cristo. Sunt cuvintele rostite de Napoleon Bonaparte si transmise mai departe de catre Edmond Dantes. De cate ori nu suntem bombardati cu mesaje de genul “nu trebuie sa fii x, ci y”? Ori esti angajat (sau sclav), ori trebuie sa fii antreprenor. Sau “tu singur esti stapanul propriului destin”. Cu riscul de a parea controversat, in majoritatea cazurilor nu e asa.

O diferenta majora intre modurile de gandire din vest si din est este aceasta: primii privesc lucrurile in alb SAU negru, iar ceilalti privesc lucrurile in alb SI negru. De aici si conceptul taoist de yin si yang, de alaturare in loc de separare. In momentul in care separi negrul de alb, separi insasi natura lumii, de a fi atat alb cat si negru.

O persoana care vrea sa isi traiasca viata ca un lider, trebuie sa lucreze cu paradoxuri, sa combine lucruri ce pot parea opuse. Tarie si compasiune, incredere de sine si umilinta, competitie si spirit de echipa. John William Gardner spunea ca “cei mai eficienti lideri nu tin cu dintii stransi de un anume stil”. Pe timp de pace, un lider trebuie sa fie democrat, sa isi rezerve timp sa ceara feedback din partea celorlalti, insa pe timp de razboi, trebuie sa fie autoritativ, sa nu puna intrebari, ci sa ia decizii pe loc.

Revenind la “tu singur esti stapanul propriului destin”, incepem sa ne punem intrebarea: ce conteaza cu adevarat, persoana sau situatia? Exista 2 puncte de vedere diferite, 2 extreme.

1. “Istoria lumii este biografia oamenilor mareti” ~ Thomas Carlyle

2. “Un rege este sclavul istoriei” ~ Leo Tolstoy

Cine detine adevarul? In realitate, ambii au dreptate, insa doar daca le privesti ca fiind parte al unui intreg. Conteaza atat situatia cat si persoana. Gandeste-te ca un pilot de formula 1 conduce un taxi, iar alt pilot – o caruta. In mod clar, cel care va avea “situatia” mai buna, va castiga. Insa, in cazul in care ambii vor avea la dispozitie o masina de formula 1, “persoana” va face toata diferenta.

Nu suntem regi sau pioni, suntem atat regi cat si pioni. Nu e vorba niciodata doar de situatie sau de persoana, ci de mixul dintre cele 2. Situatia creeaza circumstantele in care persoana poate face diferenta, insa doar atat. Oricat de mult am dori sa creem oportunitati, de multe ori trebuie sa fim pregatiti sa intampinam oportunitatile care ni se ivesc, atat cu curaj, cat si cu persistenta.

Cheia este sa privesti extremele ca pe un pendul. Daca te atasezi prea mult de oricare dintre parti, pierzi echilibrul in ceea ce vrei sa faci.

Trimite articolul prietenilor tai, pe:

 

Da Like si Follow, sa pastram legatura:

Posted by Leonard Dobre on Sunday, March 29, 2020