In the world I see…

In the world I see...

Stiti acel exercitiu in care trebuie sa-ti construiesti ziua ideala? E incomplet. Defapt e asa de incomplet incat a trebuit sa il combin cu o gramada de instrumente ajutatoare astfel incat sa ajung sa fiu multumit de el. Care sunt ingredientele cheie lipsa? Placerea, pasiunea si scopul.

Ce inseamna placere pentru mine? Acele activitati care crezi ca vrei sa le faci toata ziua, de genul stat cu burta la soare si jucat biliard cu prietenii dupa ce v-ati imbatat manga. Ei bine, am noutati pentru tine: nu vrei sa faci asta toata ziua, pentru tot restul vietii tale. In momentul in care ajungi sa ai viata asa, cazi intr-o depresie mai mare decat ai fi muncit 20 ore intr-un job pe care-l urasti. Mai importanta decat placerea este pasiunea.

Ce inseamna pasiune pentru mine? Acel gen de activitate care imi ofera cele mai intense emotii, inseamna munca in stadiul de flow. In momentul in care ai ca activitate principala pasiunea, placerea este doar un instrument pe care il folosesti ca sa te recompensezi pentru ca ai lucrat in fiecare zi la visul tau. Acestea doua merg mana in mana: daca ai doar pasiune, te epuizezi, daca ai doar placere, ajungi sa te plictisesti de moarte. Si, cu toate astea, schema este incompleta: ii lipseste scopul.

Ce inseamna scop pentru mine? Inseamna… Nu sa schimb lumea din jur, pentru ca schimbarea poate fi atat buna cat si proasta. Inseamna sa “evoluez” lumea din jur. Cum pot sa fac asta cand majoritatea timpului imi este ocupat de pasiune si placere? Chestia e ca nu poti! Slabe sanse sa te poti dedica unei cauze cu adevarat fara sa iti sacrifici ori pasiunea, ori placerea. Si atunci ce poti sa faci? Trebuie sa schimbi oarecum felul in care percepi si faci lucrurile, dar vreau sa pastrez modelul la care am ajuns pentru un articol viitor. :)

Care este ziua ideala pentru mine? E acea zi in care ma simt, de la 9 la 17, ca Tony Robbins, Seth Godin si Gary Vaynerchuk, si in care, de la 18 la 24, imi inchid calculatorul, imi inchid telefonul, si-mi zic “ah, dar e ziua mea azi!” E ziua in care am autonomie asupra felului in care imi desfasor munca, fara programe si deadline-uri stricte. E ziua in care sunt alaturi de persoane dragi si ii ajut sa-si atinga obiectivele, intr-un mod cat se poate de natural.

E ziua in care nu sunt legat de maini de rutina, in care vin tot timpul cu idei si solutii noi, fara birocratie, fara “moace” autoritative care sa se uite peste umarul tau, fara reguli stricte. E ziua in care nu trebuie sa-mi calc peste principii si sa actionez inconcordant cu valorile pe care le am. E ziua in care ma simt eliberat de regulile matrix-ului social. E ziua in care ma simt deschis si autentic. E ziua in care imi urmez inima si fac ceea ce simt ca este corect. Poate suna roz, melancolic, idealist, insa cred ca suntem nefericiti tocmai pentru ca nu avem curajul sa fim exact cum suntem, sa spunem exact ce simtim, de frica de a nu fi perceputi ca niste ciudati.

Asta nu inseamna ca, acum, trebuie sa adopti aceeasi atitudine pe care am prezentat-o. De fapt, in psihologie, in testul MBTI, exista 16 tipologii de personalitate, de aceea nici nu ma astept sa gandesti exact ca mine. Ce te indrum, insa, e sa iei ce crezi ca e mai bun din ce am zis si sa-ti formezi propria viziune.

“Choose your own way. Do not follow me, or anyone else.”

Trimite articolul prietenilor tai, pe:

 

Da Like si Follow, sa pastram legatura:

Posted by Leonard Dobre on Sunday, March 29, 2020