Greseli de dezvoltare personala ale oamenilor inteligenti – Partea 1

Greseli de dezvoltare personala ale oamenilor inteligenti - Partea 1
In ultimul timp, am intrat special pe forumurile de dezvoltare personala din Romania, sa incerc sa identific greselile pe care le fac tipii cu un coeficient de inteligenta ridicat. Sunt sigur ca nu as putea sa le identific pe toate dintr-un singur foc, de aceea tratez articolul ca pe o prima parte dintr-o serie de articole ce vor urma.

1. Incerci sa faci paralele cu jocuri si sa tratezi oamenii ca pe niste roboti. De ce nu faci paralele cu ceva ce implica emotie? Jocurile nu implica emotie.

2. Incerci sa emulezi anumite caracteristici ale persoanelor “alfa”. Nici macar liderii militari nu au trasaturi de caracter identice cu liderii din cadrul corporatiilor. Nu merge sa pui eticheta de alpha si sa zici ca aia functioneaza oriunde.

3. Te compari cu ceilalti, vrei sa fii mai interesant decat ei. Niciodata n-o sa poti face asta. Fii tot ce poti tu sa fii. Vrei sa pari mai interesant decat cei care sunt mai sociabili si stiu sa se distreze mai bine ca tine? Devino tu asa.

4. Te porti ca un copil care cerseste atentie. Faci lucruri iesite din comun doar pentru asta, nu pentru auto-imbunatatirea ta. Scrii mult, peste tot, pe bloguri, prin comentarii, pe forumuri, prin jurnale, scrii sa te vaiti insa fara actiuni concrete.

5. Analiza trebuie sa existe, insa doar insotita de actiune. Daca nu faci nimic, nu mai scrie. Nu-i faci nimanui nici un serviciu. Cealalta extrema e sa crezi ca daca despici firul in patru o sa te incurce. Nu e rau sa analizezi, e rau DOAR sa analizezi. Analiza si implementarea trebuie sa fie prezente in egala masura.

6. Vrei tot timpul sa faci ceva, fara timp de respiro si de reflectie.

7. Te subestimezi din punct de vedere social, incerci sa te plasezi in niste categorii “sociale” care nu te reprezinta. Te joci pe calculator? Automat esti un geek, antisocial. Sau crezi ca simplul fapt ca nu te mai joci pe calculator o sa schimbe lucrul asta si o sa te faca automat un zeu cu un cerc social larg de prieteni.

8. Te porti cu celelalte persoane de parca ar fi un rol pe care l-ai juca, in care trebuie sa spui tot timpul replicile perfecte. Spui ce vor ceilalti sa auda, nu ce vrei tu sa spui, d-aia te si blochezi intr-o conversatie.

9. Iti incarci mintea cu afirmatii si autohipnoza. Sunt puternic, sunt frumos, sunt un baiat rau cu multe curve. Cand iesi in lumea reala si o sa primesti feedback cum ca nu esti asa, mintea ta o sa-ti distruga tot sistemul de crezuri, pe care l-ai construit in felul asta, intr-o singura secunda. Mai degraba, accepta ca nu stii nimic. Sunt frumos? Unele persoane ma vad asa, altele nu. Sunt puternic? Sunt daca vreau sa fiu.

10. Astepti sa dispara teama ca sa faci un lucru de la inceput pana la sfarsit. Nu exista situatiile perfecte, nu exista emotiile perfecte.

11. Crezi ca lumea o sa te placa mai mult pentru ca admiti ca esti complexat de anumite lucruri. Nu o sa te placa. Scapa de complex si devino liber sa te exprimi asa cum esti tu.

12. Iti pui fericirea si implinirea in lucrurile care nu tin de tine. Daca as avea mai multi bani as fi fericit, daca as avea o prietena as fi fericit, daca as avea x lucru as fi fericit, daca as fi mai … as fi fericit.

13. Incerci sa ii schimbi pe cei din jur sa fie asa cum iti doresti, fortezi o anumita reactie de la ei, in loc sa atragi genul de persoane care deja sunt asa cum iti doresti sa fie.

14. Te concentrezi prea mult pe un domeniu al vietii tale si le ignori pe restul.

15. Devii obsedat de un anume lucru din dezvoltare personala si nu-i mai dai drumul. Poate fi eye contact, poate fi interpretarea body language-ului, NLP, psihologie evolutionista, sa devii expert in fashion & style sau sa incerci tot timpul sa devii “mai alfa”.

Trimite articolul prietenilor tai, pe:

 

Da Like si Follow, sa pastram legatura:

Posted by Leonard Dobre on Sunday, March 29, 2020