Cum scapi de gandurile negative si de generalizarile irationale?

Cum scapi de gandurile negative si de generalizarile irationale?

Una dintre problemele care au iesit la suprafata in randul primului val de cititori DDM este tendinta de autodesconsiderare in fata esecului. In momentul in care esuezi, ce se petrece in mintea ta? Majoritatea incep sa isi umple capul cu ganduri negative: “nu ma pricep la asta”, “vai ce … sunt”, “nici nu stiu de ce mai incerc”, ca mai apoi sa ia acea atitudine negativa cu ei in tot ceea ce fac de-a lungul zilei.

La fel ca in cazul celor 4 stagii ale competentei, pot identifica 4 stagii ale atitudinii pe care o ai fata de esec.

In prima faza, esti pe pilot automat. Esuezi, te simti ca naiba, generalizezi, asta ducand catre un alt esec si tot asa. Pentru a depasi aceasta etapa, e important sa devii constient in momentul in care se intampla toata treaba.

In a doua etapa, incepi sa intelegi ce se petrece cu adevarat in mintea ta. Tu esti perfect! Tu nu ai voie sa esuezi! Incepi sa te autodesconsideri pentru ca iti este atacata increderea de sine. Te-a vazut si Gigel cum ti-ai luat-o grav? Iti mai e si rusine pe deasupra. Ce anume se intampla? Esti dependent de parerea celor din jur. Si, la urma urmei, asta e realitatea, te bazezi pe ce ai in fata pentru a ajunge la concluziile pe care le tragi. Insa e asta intregul adevar?

Poti sa zici, cu mana pe inima, ca in toate experientele de acest gen de pana acum ai esuat? De cate ori ai trecut printr-o situatie asemanatoare, astfel incat sa fii in stare sa iti formezi o generalizare corecta? Viata are suisurile si coborasurile ei. Daca te bazezi pe experienta pe care ai avut-o in prezent, ia in calcul si experientele pe care le-ai avut pana acum. Poti numara succese pe degete? Atunci nu ai nici un motiv sa fii intr-o dispozitie negativa.

Cand treci la nivelul trei, incepi sa-ti dezvolti acceptarea. Da, ai esuat. Da, te mai doare si capul. Da, te-ai mai si ingrasat. Da, mai te-a si parasit partenerul. Da, in plus, nu mai ai nici bani sa te intretii. Si, da, intr-o zi o sa mori. Stai cu gandurile si cu emotiile tale. Nu fugi de ele. Daca incepi sa te indopi cu alcool si tutun sau daca incepi sa faci cumparaturi in prostie… daca, prin tot ce faci, fugi de realitate, acele ganduri si sentimente vor reveni din nou si din nou, pana atunci cand vei avea curajul sa le infrunti.

“Da, astea sunt zgarieturi. Da, sunt confortabil cu asta.” E important sa-ti dezvolti o atitudine de “sa vina ce-o veni”, pentru ca doar asa te impingi, doar asa evoluezi, doar asa devii mai mult decat credeai ca o sa fii vreodata.

Acceptarea e importanta, insa acceptarea nu e de ajuns. Trebuie sa-ti cunosti drumul, sa-ti cunosti misiunea, sa stii exact ce vrei de la viata. Treci de la stagiul de a fi dependent de ceilalti, de a fi chiar dependent de rezultat, la a fi creatorul propriei tale realitati, bazandu-te pe actiunile tale si pe puterea ta intrinseca.

Ultimul stagiu este cel al simtirii. Aici nu te mai gandesti ca esti, ci stii ca esti. Aici stii ce te face sa te miste si l-ai internalizat asa de mult incat nimic nu te mai poate atinge. Actionezi fara ca macar sa-ti mai pese de esec si esti de neoprit, pentru ca incepi sa-ti traiesti viata in termeni proprii si iti vezi de drumul tau.

Realitatea e mult prea complexa pentru generalizari, fie ele irationale sau rationale, iar gandurile negative dispar atunci cand devii ancorat foarte puternic in “cine sunt eu” si “ce vreau eu de la viata”. Intrebarea e:
Ai curajul sa infrunti tot ce-ti apare in cale pentru a deveni genul asta de persoana?

Trimite articolul prietenilor tai, pe:

 

Da Like si Follow, sa pastram legatura:

Posted by Leonard Dobre on Sunday, March 29, 2020