Exercitii pentru dezvoltarea ta ca lider – Partea 3

Exercitii pentru dezvoltarea ta ca lider - Partea 3
Am vazut de unde am venit, am vazut incotro ne indreptam, acum e timpul sa ne ocupam de prezent, de actiunile pe care le vei intreprinde in fiecare zi. Pentru asta avem un exercitiu pus la punct de Paul Myers, modificat astfel incat sa ia in considerare lectiile invatate din leadership. Cum arata ziua ta ideala? Cum vrei sa fii, cum vrei sa te simti, in acea zi?

Scrie fiecare detaliu care-ti trece prin cap. Unde ai locui? Care ar fi prietenii tai? Cum ti-ai petrece timpul? Ce ai manca? Ce ai purta? Ce ai citi? Ce ai asculta? Ce ai invata? Unde ai vrea sa calatoresti? Ce ai face in fiecare zi pentru dezvoltarea personala? Dar ca sa schimbi lumea?

Ca regula generala, nu te gandi daca e “realist” sau nu, nu te gandi la partea financiara, nu te gandi la nimic care ti-ar putea bloca construirea scenariului tau ideal. Acum ca stii exact ce vrei, urmeaza urmatorul pas: renunta la tot ce nu e congruent cu viziunea ta.

Care dintre lucrurile din viata ta de acum nu sunt prezente in scenariul tau ideal? Ce te streseaza? Stai intr-o relatie care nu te implineste? Ai un job care nu te implineste? Esti fortat sa faci lucruri plictisitoare in mod regulat? Esti pus sa faci lucruri pe care nu vrei sa le faci, doar din obligatie?

Daca vrei sa fii fericit pe termen lung, nu poti sa spui “asta e, o sa incerc sa-mi dezvolt celelalte lucruri din viata mea”. Cum zice americanul, deciziile pe care le iei si mai ales cele pe care nu le iei, or sa inceapa sa te “muste de fund” pe termen lung.

Ai vazut filmul The Butterfly Effect? Suntem cu totii fluturi, doar ca unii avem aripi mai mari iar altii aripi mai mici. Aripile nu sunt nimic altceva decat deciziile pe care le luam, in fiecare zi, fie in mod constient sau inconstient. Daca te lasi influentat de tot ce exista in jurul tau, nu inseamna ca nu ai aripi, inseamna doar ca le ai la dimensiuni mai mici. Cu cat luam decizii cat mai drastice, cu atat aripile devin din ce in ce mai mari.

Ia fiecare idee din lista si planifica realizarea ei de la coada la cap. Ce inseamna asta? Imagineaza-ti ca ai obtinut deja acel lucru. Ce s-a intamplat inainte de asta? Dar mai inainte ca acel lucru sa se intample, ce ai facut? Si tot asa, de la pasul 10 ajungi la pasul 9, la pasul 8 pana la pasul intai.

Acum ia ce ai scris si imparte fiecare pas in “lucruri asupra carora am control direct” si “lucruri asupra carora nu am control direct”. Transforma obiectivele pe care le ai in lucruri asupra carora ai influenta directa, cum am scris in “Activitatile devin obiectivele“. La final, trebuie sa ramai cu o lista de actiuni pe care le poti face chiar acum.

Insa cum ajungi sa schimbi lumea? Prin puterea exemplului. Cand ceilalti vad ca actionezi in mod diferit si e totul in regula, atunci vor fi cu atat mai mult inclinati sa incerce lucruri diferite. Cum ajungi la puterea exemplului? Prin acele batai de aripi ale fluturelui, prin micile decizii pe care le iei in fiecare zi.

Cheia e sa devii constient de comportamentele tale dintr-o zi si sa schimbi exact ce e nevoie ca sa ajungi unde vrei sa ajungi.

Trimite articolul prietenilor tai, pe:

 

Da Like si Follow, sa pastram legatura:

Posted by Leonard Dobre on Sunday, March 29, 2020