Exercitii pentru dezvoltarea ta ca lider – Partea 1

Exercitii pentru dezvoltarea ta ca lider - Partea 1
Primul exercitiu pe care-l fac cei de la Harvard in cursurile de Leadership e “cunoaste-te pe tine”. Cum arata trecutul tau? Prezentul? Cum vrei sa arate viitorul, atat al tau cat si al intregii lumi? De aceea voi prezenta cateva exercitii care te ajuta exact in realizarea acestui lucru.

Povestea personala e un exercitiu pentru dezvoltarea propriului compas intern. Cine sunt? In ce cred? Fac lucrurile corecte, pentru motivele corecte, in modul corect? Ma cunosc indeajuns pentru a realiza asta? Povestea personala e compusa din experientele de viata pe care le-ai avut, combinate cu semnificatiile pe care le-ai atasat acelor experiente. Povestea ta personala e identitatea ta, reprezinta un model intern pentru “cine am fost si de ce, cine sunt si de ce, cine vreau sa devin si de ce”.

Ne descoperim prin povestile pe care ni le spunem noua insine. Scriind experientele semnificative din viata noastra, identificand relatiile dintre ele si dezvoltarea noastra de-a lungul timpului. Construind povestea personala, poti sa intelegi mai bine de ce esti asa cum esti acum, in momentul asta. In loc sa privesti viata doar ca pe “un lucru care vine unul dupa altul”, incerci s-o intelegi apeland la secventa de evenimente care s-a construit una pe baza celeilalte. Orice idee pe care o detii, si tii cu dintii stransi de ea, are radacini in experienta personala.

Asa ca incepe sa-ti faci povestea: Construieste-ti o linie a vietii cu momentele definitorii, momentele de “aha” pe care le-ai avut, si momentele de rascruce. Nu neaparat evenimentele negative, sau momente unde ai trecut peste anumite necazuri din viata ta, poti sa gasesti semnificatie si in momentele pozitive care au avut impact asupra ta.

Scrie fiecare eveniment major din viata ta, ce a insemnat el pentru tine, cum te-ai simtit in situatia respectiva, cum ai reactionat, cum te-a schimbat evenimentul ala, e recomandat chiar sa scrii cum ai fi putut reactiona in cel mai puternic mod posibil. Cel mai important e sa fii 100% sincer cu tine si cu emotiile prin care ai trecut in acel moment. Intr-un final, scopul povestii e sa captureze valorile tale, dorintele tale, identitatea ta.

Trimite articolul prietenilor tai, pe:

 

Da Like si Follow, sa pastram legatura:

Posted by Leonard Dobre on Sunday, March 29, 2020