Etape in dezvoltarea personalitatii

Etape in dezvoltarea personalitatii

Ce inteleg prin dezvoltarea personalitatii? Etapele sau drumurile pe care unul le urmeaza in dezvoltarea sa. Lasand la o parte factorii genetici sau lucrurile pe care zici ca nu poti sa le controlezi, o mare realizare pe care am avut-o este ca te comporti cum te simti. Este o afirmatie destul de indrazneata, insa asta este ceea ce cred, ca modul tau de a fi este definit de 2 emotii majore: Frica si Curaj.

Sunt 3 drumuri pe care poti merge in dezvoltarea personalitatii tale:

1. Frica -> Timiditate
La un moment dat in viata ta, ai o experienta neplacuta, sau o trauma care reuseste sa te interiorizeze. Dupa acel eveniment, devii retras, refuzi sa interactionezi cu lumea si ori ramai la stadiul asta, ori incepi sa cauti solutii. Daca ai noroc, dai de persoane care te ajuta sa te dezvolti sau de site-uri precum acest site.

2. Frica -> Dans de societate
Acum, ca sa eviti experientele neplacute, inveti dansuri de societate. Imbraca-te intr-un fel, stai intr-un fel, fa ce iti spun eu si daca o sa te porti asa cum iti zic, o sa ai succes. Daca nu ai succes, nu ai facut cum trebuie ce ti-am zis.

Gresit. Dansul de societate depersonalizeaza actiunea si interactiunea, premiza e “nu esti tu de vina ca nu ti-a iesit, ci nu ai executat corect pasii in dans”. Poate asa nu mai simti emotiile acelea negative, insa tot timpul esti tu “cel de vina”.

“Fii un elev silitor si ia note mari” poate fi un dans de societate, insa la fel de bine e si acela de “poarta blugi rupti in genunchi si fumeaza marijuana”. Sunt mesaje pe care le implementezi in speranta ca o sa te simti fericit.

3. Curaj -> Exprimare autentica -> Sofisticare
In cuvintele poetului american E.E. Cummings, “ai nevoie de curaj ca sa cresti si sa devii cine esti cu adevarat”. La o prima vedere, poti interpreta ca ai nevoie sa iti faci curaj si sa incerci un lucru pe care nu l-ai mai facut, ca sa cresti, ca sa devii. Insa e vorba mai mult de eliminarea bullshit-ului mental.

Buddha nu a obtinut iluminarea facand bungee jumping, desi cred ca si asta ar fi ajutat, ci infruntand provocarile pe care le-a avut: dorinta, frica si obligatiile sociale. Acestea au fost numite “tentatiile lui Buddha”, la fel cum si Iisus a avut tot 3 tentatii. Va las sa le descoperiti si singuri care au fost acelea.

Revenind, sa te exprimi autentic inseamna: sa gandesti liber, sa vorbesti liber si sa te misti liber, si pentru asta, nivelul de baza trebuie sa fie unul de Curaj. Evolutia in orice domeniu depinde de cat de mult timp ai nevoie sa treci din actionarea dintr-un nivel de Frica in actionarea dintr-un nivel de Curaj.

Ajungem la etapa de Sofisticare, reprezentata de carisma, sarm, subtilitate, umor inteligent samd. Majoritatea dintre noi observam ca oamenii care au succes sunt definiti de Sofisticare si de calitatile ce vin odata cu aceasta. Si ce facem? Sarim direct acolo, tragem cu tot dinadinsul si esuam intr-un mod lamentabil.

De ce ne chinuim asa? Pentru ca incercam sa construim Sofisticarea pe baza Timiditatii si a Dansului de societate, implicit pe baza Fricii. Sofisticarea se construieste deasupra Curajului si a Exprimarii autentice, este un pas natural, fara efort, pe linia aceasta de evolutie.

In momentul in care incerci sa pari carismatic, sa pari amuzant, sa pari “altfel decat esti tu” in momentul asta, o sa fii privit tot timpul ca pe un ciudat, un try-hard care incearca sa provoace o reactie in cei din jur.

Inchei cu o intrebare “awesomeness” la care va invit sa raspundeti: la ce trebuie sa renunt in viata mea ca sa incep sa ma exprim intr-un mod cat mai autentic?

Trimite articolul prietenilor tai, pe:

 

Da Like si Follow, sa pastram legatura:

Posted by Leonard Dobre on Sunday, March 29, 2020