Epifaniile noastre de toate zilele

Epifaniile noastre de toate zilele
O epifanie este, daca ne luam dupa dex, “o revelatie a unei realitati sacre, mitice”. De multe ori, in diferite circumstante, mi se intampla sa realizez un lucru, pe care-l consider “genial” la momentul respectiv. Poate sa vina in urma unei actiuni pe care o intreprind sau in urma meditatiei asupra actiunilor intreprinse de cei din jur. Problema e ca, mai apoi, ajung sa le uit cu totul.

Ce ar fi daca am incepe sa le scriem in momentul in care apar? Ar schimba acest lucru, macar cu putin, felul in care suntem si ne comportam? Urmeaza cateva exemple.

 1. Inainte, cand observam un lucru pe care cei din jur il pot face si eu nu eram in stare, aveam impresia ca acel lucru va fi imposibil pentru mine pentru totdeauna. Acum, stau si ma gandesc: Cum trebuie sa fiu ca sa pot face asta? Cum trebuie sa gandesc? Care ar fi primul pas sa ajung sa pot reproduce acel succes? Si in momentul in care incep sa merg pe acel drum, nu mai am un sentiment de neputinta, ci unul de “excitement”, pentru ca devin mai bun cu orice pas fac inainte.
 2. Nu trebuie sa fiu intr-un fel doar pentru ca cei din jur ma vor sa fiu in acel fel, insa incerc sa inteleg motivatia din spatele acelor lucruri. Daca sunt lucruri care imi priesc, o sa le iau in considerare, insa nu o sa ma fortez sa devin asa din rasputeri, pentru ca atunci cand te fortezi, nu “esti”.
 3. Inainte, cand nu-mi iesea un lucru, ma blocam si incepeam sa-l analizez pe toate partile. Insa, facand asta, nu mai eram atent la ce aveam in fatza. Nu mai eram prezent, si astfel esecul se acumula ca un bulgare imens de zapada. Acum, cel mai bine mi se pare sa te concentrezi, nu sa repari, ci sa lucrezi cu punctele forte pe care le ai, atunci cand te afli intr-o situatie dificila.
 4. Orice trasatura de caracter negativa pe care o observ in jur, este prezenta si in mine. Daca unul din jur face un lucru blamat, automat acel lucru il am si eu. Diferenta e ca eu aleg. Aleg sa nu dau curs impulsului, in timp ce acela a luat o decizie diferita. Doar deciziile pe care le iau imi vor determina calitatea vietii.
 5. Atunci cand incerci sa-i faci cuiva pe plac si nu esti tu in acel mod, minti persoana respectiva si te minti si pe tine. Esti tu insuti atunci cand ceea ce iti place sa faci cu adevarat ii ajuta pe cei din jur.
 6. Doi oameni pot face aceleasi lucruri, insa motivatiile lor sa fie cu totul diferite. Pot avea aceleasi realizari, insa felul in care aleg sa le trateze sa fie in contradictoriu.
 7. In momentul in care imi faceam lista cu persoanele pe care le vreau in jur, ma redescopeream pe mine, cine sunt eu si unde vreau sa ajung. In momentul in care vrei anumite lucruri, automat iti iei un angajament fatza de tine sa fii tu asa.
 8. Sa lucrezi doar asupra manifestarilor exterioare nu e de ajuns, orice manifestare in exterior este rezultatul lucrurilor care se petrec in interior. Daca vreau ceva foarte mult, cateodata e mai bine sa am un approach taoist si sa lucrez cu opusul sau.
 9. In momentul in care incepi sa te ascunzi sau vrei sa pari ceva ce nu esti, defapt iti transmiti tie ca nu esti destul de bun. Asta iti afecteaza self-esteem-ul si felul in care o sa interactionezi cu cei din jur. Orice succes pe care il ai ca rezultat va fi contrabalansat de felul in care te simti si vei pierde exact lucrul pentru care ai ales sa actionezi in acest mod.
 10. Daca inainte ma “laudam” ca sa ii fac pe ceilalti sa ma placa, acum o fac ca sa dau un exemplu pozitiv ca se poate si altfel decat esti obisnuit.
 11. Orice perioada de efort trebuie acompaniata de o perioade de relaxare. Nu esti superman si nici nu trebuie sa fii.
 12. Primul pas e intodeauna cel mai dificil. Primul site, primul articol, primul cerc desenat. Trebuie sa insisti sa te simti “greu” pana obtii momentum, de acolo totul pare floare la ureche.
 13. Poti fi fericit cand iti ofera cineva un cadou, cand face un gest frumos, cand primesti fericire pe tava, insa daca vrei sa ai parte de fericire intensa, trebuie sa faci tu insuti lucruri intense.
 14. Trebuie sa fii in control fara sa controlezi. Daca nu preiei initiativa, mai mult ca sigur ca altcineva “preia initiativa” asupra ta.
 15. In public speaking, ma blochez ori de cate ori imi indrept atentia asupra mea, si nu asupra mesajului pe care-l transmit, asupra oamenilor care vor implementa acele idei, asupra felului cum isi vor schimba viata ca rezultat al acestora.
 16. Atunci cand incepi sa schimbi lucrurile in viata ta, n-o sa simti ca progresezi, dar trebuie sa-ti mentii ritmul. Doar atunci cand o sa te uiti in urma, dupa un anumit timp, vei observa diferenta.
 17. Exista o balanta foarte delicata pe care trebuie sa o pastrezi, intre a te concentra pe ce faci tu si a te compara cu ceilalti. Daca te uiti tot timpul la succesul celor din jur, devii demotivat si chiar renunti, in timp ce daca nu te uiti, nu stii cu adevarat cat de mult poti sa te ridici.

Care este cea mai mare “realizare” pe care ai avut-o, care a produs cel mai mare impact in viata ta?

Trimite articolul prietenilor tai, pe:

 

Da Like si Follow, sa pastram legatura:

Posted by Leonard Dobre on Sunday, March 29, 2020