Dorinta de control

Dorinta de control

Ti-ai pus vreodata intrebarea “ce se afla in spatele dorintei de control”? Sa vrei ca prietenul tau, partenerul tau sau copilul tau sa se comporte intr-un anumit mod, sa faca lucrurile pe care vrei sa le faca. Poate ca ai fost obisnuit sa fii controlat toata viata, poate nu ai cunoscut cum e sa fii “stapanul propriului destin”, asa ca faci si tu ce ai vazut la cei din jur si iei acest comportament de bun.

Am o teorie: cu cat incerci sa controlezi mai mult, cu atat esti mai neputincios. Nu poti sa stapanesti haosul pe care il ai in interior, si crezi ca daca incerci sa schimbi lucrurile din jur asa cum vrei tu, acel sentiment de haos va disparea. Incerci sa controlezi si iti merge pentru o perioada: ceilalti asculta, fac ce zici tu, si pentru scurt timp capeti un sentiment de putere si de superioritate. Ai bandajat simptomele, insa cauza ramane intacta.

Este un lucru contra-intuitiv faptul ca “esti slab pentru ca vrei sa preiei controlul”. Te gandesti ca daca ai incetat sa mai stai ca un parazit in fata televizorului, daca faci lucruri care te tin ocupat sau daca nu mai te imbeti ca sa nu mai simti golul pe care il ai in interior, ti-ai rezolvat problema, insa nevoia de control e doar o alta fateta ale acestor lucruri.

De fiecare data cand vezi ca te revolti, ca critici, ca vrei ca cel de langa tine sa faca ce ii zici, opreste-te un moment si pune-ti intrebarea: Ce incerc sa obtin cu asta? Ce incerc eu sa evit? De ce responsabilitate fug? Oare nu am o atitudine lipsita de putere?

Vrei sa controlezi atunci cand nu ai un centru de greutate, cand treci prin viata fara un scop anume, cand nu detii simtul responsabilitatii, atat pentru propria persoana cat si pentru lucrurile care iti afecteaza intreg ecosistemul.

Vrei sa te simti puternic? Schimba-ti focusul. Nu mai te uita la ce nu e “cum trebuie” in exterior, ci priveste in interior. Care iti sunt demonii? De ce anume incerci sa fugi? Ce ai face daca nu ai mai vrea sa controlezi? Ce ai face daca nu ai mai fi controlat, intr-un mod subtil sau nu, de catre cei din jur? Care sunt pasiunile tale, ce lucruri iti fac placere?

Apoi incepe sa construiesti, chiar de la zero. Tot ce vrei ca celalalt din jurul tau sa faca, fa-l tu. Nu santaja emotional, nu te astepta la nimic de la cei din jur. Daca vrei sa controlezi, controleaza prin puterea exemplului, arata tu cum se face. Devino tu o persoana puternica si observa daca vei mai simti dorinta de control.

Trimite articolul prietenilor tai, pe:

 

Da Like si Follow, sa pastram legatura:

Posted by Leonard Dobre on Sunday, March 29, 2020