Cum te dezvolti apeland la cei din jurul tau

Cum te dezvolti apeland la cei din jurul tau

Era o zi ploioasa. Eu trebuia sa tin intalnirea saptamanala „mastermind”. Ne dadusem intalnire in Parcul Tineretului si multi n-aveam chef sa ne urnim din casa. Daca pana acum le ziceam „aduceti-va paturici, sa stam pe iarba”, mesajul asta se transformase in „luati-va umbrele si imbracati-va mai gros”. Si totusi ne-am urnit din casa, ne-am intalnit si, pana la urma, s-a dovedit a fi cea mai productiva intalnire pe care am avut-o pana acum.

Am scos din mapa un pix si un caiet, si le-am zis: De data asta o sa incercam ceva diferit. Se cheama „feedforward”, si spre deosebire de momentele in care oferim feedback, nu ne intereseaza trecutul, nu ne intereseaza esecurile pe care le-am avut pana acum. Ne intereseaza doar unde vrem sa ajungem si unde ne aflam acum vis-a-vis de obiectivul pe care-l avem.

In sensul invers al acelor de ceasornic, fiecare dintre noi va povesti incotro se indreapta, iar restul va trebui sa stam cu urechiusele ciulite, sa ne punem in papucii celui care vorbeste si sa ne intrebam: „Ce am face noi daca am fi in locul tau, pentru a atinge acel rezultat?” Focusul trebuie sa fie pe comportamente, pe activitati, pe „ce pot face eu” concret si specific, intr-un mod cat mai autonom.

In momentul in care cel din fata a terminat de povestit, ii vom spune fiecare: „Daca as fi in locul tau…” Aceste sugestii trebuiesc tratate ca pe niste optiuni, ca pe niste modalitati de a ajunge acolo unde vrei sa ajungi. Cel care primeste sfatul nu are voie sa comenteze in nici un fel. Nu are voie sa aprobe, verbal sau non-verbal, nu are voie nici sa dezaprobe, sa critice, sa judece intr-un fel sugestia pe care a primit-o. Trebuie doar sa asculte, sa ia notite si sa zica un simplu „multumesc”.

De exemplu: „Obiectivul meu e sa castig minim 20 de milioane pe luna, oferind servicii de consultanta in domeniul X. Momentan lucrez 8 ore pe zi la o firma care nu imi inspira nimic.” In timp ce zic aceste lucruri, imi si notez obiectivul pe foaie, pentru a ma responsabiliza mai mult.

Persoana din dreapta mea incepe sa zica: „Daca as fi in locul tau, dupa ce m-as intoarce acasa de la serviciu, as sta o ora cu familia si as incepe sa-mi construiesc afacerea.” Eu imi notez pe foaie aceasta sugestie, ii zic „multumesc” si trecem mai departe.

Urmatorul spune: „Daca as fi in locul tau, m-as inscrie la cursul Y, care te invata exact cum sa atingi independenta financiara.” Chiar daca stiu de cursul respectiv, chiar daca am participat la el sau nu am de gand, imi notez pe foaie, zic „multumesc” si ii dau cuvantul urmatorului.

Atunci cand fiecare dintre participanti mi-a oferit o sugestie in ceea ce priveste obiectivul meu, le multumesc tuturor, le spun cum mi s-a parut exercitiul, rup foaia si dau caietul si pixul mai departe.

La un grup de 7 persoane, am stat cate 20 de minute pentru fiecare obiectiv. La inceput, normal ca va fi necesar sa faci un pic de politie, sa le reamintesti celorlalti sa accepte tot si sa nu judece sugestiile primite, insa odata ce incep sa se prinda de regulile jocului, iti vor multumi pentru ca i-ai invatat, poate, cel mai util exercitiu de dezvoltare personala pe care-l pot folosi impreuna cu cei apropiati.

Tu ti-ai creat un grup mastermind cu oameni asemanatori tie?
Ce exercitii de dezvoltare personala iti plac cel mai mult?

Trimite articolul prietenilor tai, pe:

 

Da Like si Follow, sa pastram legatura:

Posted by Leonard Dobre on Sunday, March 29, 2020