Dependenta, supravietuire, pasiune, scop

Dependenta, supravietuire, pasiune, scop

Ce crezi ca-l face pe un multi-miliardar sa doneze peste 26 miliarde de dolari in scopuri caritabile? Ce trebuie sa se intample in viata lui? Ce decizii trebuie sa ia? Cum trebuie sa gandeasca? Degeaba facem misto de Bill Gates, “he gets it”.

Cand eram in liceu, circula ideea ca Bill Gates nu a terminat Harvard si implicatia “logica” era ca daca vrei sa ajungi ca Bill Gates, e necesar sa incepi o facultate si sa n-o termini. Profesorii sau parintii, cand auzeau asta, ne ziceau ca tu nu o sa fii niciodata ca el, ca tu n-o sa ajungi niciodata acolo, asa ca mai bine pune mana si invata, gaseste-ti un loc de munca, tot tacamul.

Dupa ce iti mai creste cate un neuron, doi, ajungi la concluzia ca sa renunti la facultate nu e de ajuns. Daca te iei dupa ce-ti zic parintii si profesorii, clar nu poti sa ajungi ca Bill Gates, pentru ca ei insisi n-au fost in stare sa ajunga ca el. Atunci ce faci? Te uiti la ce se afla in spatele actiunilor.

Presupun ca stii cadranul banilor al lui Robert Kiosaky. El afirma ca, financiar vorbind, te poti afla intr-unul din aceste 4 cadrane: angajat, liber-profesionist, patron si investitor. Mergand pe linia asta de gandire, mi-am creeat propriul cadran legat de motivatia pe care o poti avea. Ce se poate afla in spatele actiunilor lui Bill Gates? Ce se poate afla in spatele actiunilor tale? Astfel au luat nastere aceste 4 “stagii mentale”: dependenta, supravietuire, pasiune si scop. Hai sa le luam pe rand.

Dependenta

Majoritatea dintre noi incepem asa. In Dependenta esti, ceea ce multi numesc, un “parazit”. Esti dependent de parinti (sau de tutori) sa iti dea de mancare, sa te ingrijeasca, sa-ti dea bani. Partea pozitiva in aceasta etapa e ca nu trebuie sa-ti bati capul cu lucruri de rutina si ai timp sa faci ce vrei. Partea negativa e ca esti sub controlul lor, esti limitat in ce poti sa faci si mai ales in ce poti sa devii.

Supravietuirea

Initial vroiam sa scriu Independenta, insa Supravietuirea este o falsa independenta. Vrei sa ai grija de tine? Vrei sa ai banii tai? Vrei sa te muti? Iti iei un job. Poti sa zici ca esti independent? Nu, pentru ca acum esti dependent de sef si de un salariu lunar. Ai iesit dintr-un Matrix, dar ai intrat intr-altul. Daca inainte iti controlau parintii viata, acum iti controleaza seful viata.

Din moment ce nu ai autonomie asupra ceea ce lucrezi, poti chiar sa o consideri ca pe o forma de sclavie platita. Daca nici nu iti place ceea ce faci, deja, mental, esti intr-o situatie critica din care trebuie sa iesi cat mai rapid cu putinta.

Pasiunea

Aici chiar puteam sa scriu Independenta, insa am preferat termenul de Pasiune, pentru ca implica o schimbare de mentalitate profunda. Este etapa adevaratei maturitati, si a adevaratei independente, deoarece doar aceasta te poate face sa fii fericit de unul singur.

Intr-un job, poate sa iti placa ceea ce faci, insa e o falsa pasiune, deoarece nu ai control asupra ce clienti accepti si ce lucrari produci. Poti fi pasionat de domeniu, insa cerintele si limitarile slujbei te pot face sa nu mai vrei sa-l practici niciodata. Cum poti dobandi autonomie? Devenind liber-profesionist (sau “antreprenor”, cum isi zic oamenii mai nou :) ).

Dupa autonomie, o a doua schimbare de mentalitate o reprezinta trecerea de la “timp pentru bani” la “valoare pentru bani”. Insasi faptul ca TREBUIE sa lucrezi constant, in mod activ, poate fura din pasiune, astfel e nevoie sa iti creezi un sistem financiar care produce venit pasiv si care te ajuta sa obtii independenta financiara.

De ce nu fac mai multi asta? Pentru ca, spre deosebire de Supravietuire, exista frici, exista sansa sa nu functioneze, si nu exista rezultate imediat vizibile. In momentul in care ai confortul unei slujbe, ce te-ar motiva sa vrei mai mult si sa risti pentru asta?

Scopul

O cauza mai mare decat tine, fie ea schimbarea sistemului educational, lupta impotriva fenomenului persoanelor fara adapost, protejarea copiilor sau eradicarea bolilor. In Scop, nu exista schimb de valoare, oferi valoare fara sa primesti nimic inapoi, de aceea putini sunt cei care ajung in acest stagiu. Scopul este etapa in care straluceste liderul din tine.

Revenind la exemplul lui Bill Gates, este extrem de usor sa te dedici unui scop atunci cand ai atins independenta financiara, si extrem de greu cand ai un job de la 9 la 5, nevasta si copii de intretinut, plus ca mai trebuie sa te si odihnesti. De aceea, respect enorm sacrificiul celor care practica voluntariatul, insa ma indoiesc ca majoritatea dintre noi am fi dispusi sa facem acelasi sacrificiu.

Desigur ca nu e totul alb si negru, exista si etape intermediare:
– Intre Dependenta si Supravietuire: ai un job, te muti singur, dar mai primesti ajutor financiar de la parinti.
– Intre Supravietuire si Pasiune: muncesti de la 9 la 5, ca in restul timpului sa-ti pui bazele “imperiului”.
– Intre Pasiune si Scop: faci voluntariat in timpul liber sau donezi un procent din venitul lunar cauzelor care au o semnificatie pentru tine.

Poate ca acum te simti extrem de inconfortabil gandindu-te la lucrurile astea, insa nu esti singurul. Unde vreau sa ajung? Data viitoare cand te uiti la banii celor mai bogati oameni de pe planeta, uita-te mai intai la ce ii motiveaza.

Trimite articolul prietenilor tai, pe:

 

Da Like si Follow, sa pastram legatura:

Posted by Leonard Dobre on Sunday, March 29, 2020