De la un punct noi nu mai contam

De la un punct noi nu mai contam
Ai ajuns intr-un punct din viata ta in care nu mai suporti sa fii sclavul nimanui. Simti ca ai atins un platou care te face sa te porti ca un zombie in viata de zi cu zi. Incepi sa gasesti scuze si sa arati cu degetul: am un sef care…, am un partener care…, am un parinte care… Atunci pasul logic e sa incepi sa te pui pe tine pe primul loc.

In prima faza, suferim pentru ca nu mai avem grija de noi si incetam sa mai evoluam. Asa ca incepem sa mergem la un curs, la o sala, sa iesim mai mult, sa ne distram mai mult. Si pentru o perioada ne e mai bine. Insa a ramane in acest stadiu este o capcana. La fel ca atunci cand simteai ca ai atins un platou, daca ramai aici, asta o sa nasca suferinta.

Atunci, problemele tale se vor naste tocmai pentru ca te-ai pus pe tine pe primul loc.

De exemplu, cand vrei sa te implici intr-un proiect, vei pune confortul tau personal inaintea calitatii proiectului. Vei lasa plictiseala sau stresul ca sa dicteze mersul proiectului, punand pe plan secundar impactul pe care acesta il va avea. Tu contezi mai mult.

Sindromul “eu contez mai mult” este foarte parsiv si se poate manifesta in mai multe moduri, fara ca tu sa-ti fi dat seama macar. Poti fi “centrul mic si caldut in jurul caruia se roteste viata acestei lumi” sau poti fi “maimuta care sare sa salveze pestele de la inec”.

Intr-o relatie, putem sa ne folosim partenerul ca instrument de satisfactie sau putem sa-l facem dependent de noi, asa de mult incat sa nu mai poata fi fericit de unul singur.

Ca parinti, la fel, putem sa lipsim de acasa cu zilele, sa nu fim acolo cand copilul are nevoie de noi, sau putem fi parinti elicopter, sperand ca acesta va fi tot ce nu am putut fi noi vreodata, ca va fi “mai perfect” decat noi si ca, avand grija de toate lucrurile din viata lui, ne vom permite, intr-o buna zi, sa avem parte de acelasi tratament. Nu conteaza ce vrea el, tu contezi mai mult.

Intr-un grup, sau intr-o echipa, unde joci rolul de lider, poti sa-i farmeci pe toti din jur cu carisma ta, sa devii indispensabil, in momentul in care ar fi fost mult mai util sa educi si sa-i aduci pe ceilalti la nivelul tau, astfel incat organizatia sau respectiva entitate sa functioneze independent de prezenta ta.

Cel mai apasator e atunci cand ne simtim pierduti in cautarea talentului, pasiunii si vocatiei noastre. Insa, la orice raspuns am ajunge, tot ne vom simti goi pe dinauntru. Pentru ca suntem mai mult decat toate acestea. Pentru ca anumite lucruri, precum prietenii si relatiile pe care le avem, sunt mai importante. Pentru ca, de la un anumit punct, nu mai conteaza talentul, pasiunea si vocatia, ci de ce anume au nevoie cei din jurul nostru si, mai ales, daca suntem dispusi sa ne implicam cu adevarat.

Atunci implinirea nu mai vine facand un lucru care iti creeaza placere sau care iti produce o anumita stare. Atunci, pe primul loc nu mai este confortul sau starea de bine, ci faptul ca te dedici unui lucru care conteaza.

Trimite mai departe:

 

Pastram legatura: