De ce sa fii diferit

De ce sa fii diferit
In seara asta, m-am uitat pentru a 3-a oara, la “The Dark Knight”. Daca altii se uita pentru actiune si poveste, eu ma uit mai mult pentru lectiile pe care le pot trage din el.

La un moment dat in film, Alfred, servitorul lui Bruce Wayne, ii spune ca scopul principal al legendei pe care a creat-o sub masca de Batman e ca poate fi proscrisul, poate face alegerea pe care nimeni altcineva n-o face: alegerea corecta.

M-a facut sa ma gandesc cat de mult se potriveste asta cu ce am facut in luna decembrie a 2010.

Cand altii au motiv sa fie lenesi odata cu vacanta de craciun, eu am fost productiv si m-am apucat de proiecte. Poate altii gasesc vacanta ca pe un moment de respiro din lucrurile pe care trebuie sa le faca, insa eu nu simt nevoia pentru ca am facut in asa fel incat sa-mi placa orice lucru de care ma apuc.

Cand altii au inceput sa manance in nestire, eu mi-am continuat dieta, in mare parte vegetariana, si chiar mi-am facut un program de exercitiu fizic. E amuzant ca, doar pentru ca e craciun, ar trebui sa bag mancare in mine, de parca s-ar schimba cumva regulile din stomacul meu. Ah, e decembrie, o sa fac o exceptie cu tine de data asta si n-o sa te mai ingras. Nu se intampla! De ce o faci daca e nesanatos pentru tine? Doar pentru ca asa e obiceiul?

Cand altii isi faceau 500 de rezolutii pentru noul an – si e bine daca or sa duca la bun sfarsit macar 10% din ele – eu aveam 3-4 baby projects la care lucram in continuu. Obisnuiesc sa fac si invers, cand lumea lucreaza intens, imi iau vacanta daca asta simt ca trebuie sa fac. Ca o paranteza, avantajul de a face asta in afara sezonului de turism e ca nu e aglomeratie si preturile sunt mult mai acceptabile.

Dar de ce ai vrea sa fii diferit? De dragul de a fi diferit? Te face sa te simti special? Nu neaparat, o faci din acelasi motiv enuntat mai sus.
1. O faci pentru ca e lucrul potrivit.
2. Are un efect psihologic. Iti demonstrezi ca poti fi diferit, ca nu esti afectat de gandirea de grup.
3. Iti creezi un obicei sa faci ce vrei cu adevarat.
4. O sa ai exercitiu pentru cand vine timpul sa iei niste decizii cu adevarat importante.

Cateva sfaturi care sa te ajute sa aplici lucrurile astea in viata ta:
1. Gandeste-te ce face toata lumea in perioada asta. Ce fac prietenii tai? Ce fac parintii tai?
2. Intreaba-te care ar fi opusul acelui lucru.
3. Fa o judecata de o secunda: per total, e mai bine ce fac sau e mai bun opusul?
4. Scrie ce vrei sa faci, ia o decizie constienta si fa un obiectiv din el.
(Recomand site-ul Joe’s Goals pentru goal tracking.)
5. Incepe cu pasi mici, schimba un singur lucru pe zi.

Pe final te intreb: Ce vrei sa faci, dar nu ai facut, pentru ca te-ai gandit “ce vor crede ceilalti despre mine”? Acel lucru e cheia spre implinirea ta. Succes.

Trimite articolul prietenilor tai, pe:

 

Da Like si Follow, sa pastram legatura:

Posted by Leonard Dobre on Sunday, March 29, 2020