De ce nu TREBUIE sa-i ajuti pe ceilalti

De ce nu TREBUIE sa-i ajuti pe ceilalti
“Orice sistem etic care a predicat sacrificiul s-a transformat intr-o putere mondiala care a subjugat milioane de oameni. Trebuie s-o impachetezi frumos, sa le spui oamenilor ca vor atinge un nivel superior de fericire, renuntand la lucrurile care-i fac fericiti. E de ajuns sa folosesti cuvinte mari si vagi precum Imparatia Cerurilor sau Nirvana.” (Ayn Rand)

Am stat si am reflectat un pic asupra cuvintelor lui Ayn Rand. Intr-adevar, sacrificiul de sine poate fi un instrument periculos in mainile celor care se afla in pozitii de putere.

“Nu ar trebui sa facem sacrificii, ci sa ne purtam unii cu altii ca niste comercianti, eu sa-ti ofer ceva doar daca tu imi oferi ceva.”

La prima vedere poate parea logic, pentru ca asa am fost obisnuiti sa gandim, insa nu consider ca e un punct de vedere “iluminat” de a privi lucrurile, unul care sa ia in calcul intreg potentialul uman.

In primul rand, nu trebuie sa-i ajuti pe ceilalti daca tu nu esti implinit. Daca esti fortat sau te fortezi sa o faci, o vei simti ca pe o povara. Daca tu nu simti ca vrei sa faci asta, o sa fie o actiune insotita de resentiment si de otrava, la modul “iti dau de la gura mea”.

Defapt, formula este simpla: Daca vrei sa-i ajuti pe ceilalti si nu te-ai ajutat pe tine prima data, vei privi actiunea ca pe un sacrificiu. Insa in momentul in care esti implinit, actiunea nu mai este sacrificiu, ci un alt nivel de iubire.

Cat despre atitudinea de comerciant, unde e umanitatea in lucrul asta? Schimbul de valori strict e insasi lucrul care produce foamete si deces in tari precum Africa. Nu neaparat pentru ca nu ar fi disponibile resursele, ci pentru ca acei copii care mor in fiecare zi nu au cu ce sa le cumpere.

Si atunci care e solutia?

Daca nu esti fericit, incepi sa lucrezi asupra ta, asupra lucrurilor care iti aduc fericire si implinire. In momentul in care ai atins un nivel de implinire in care orice ai face in plus pentru tine ar fi de prisos, de-abia atunci incepi sa-i ajuti pe ceilalti. Primind suport, ceilalti devin fericiti ca rezultat al actiunilor tale si transmit acea atitudine mai departe.

INSA, ca ceilalti sa fie fericiti cu adevarat, au nevoie ca mai intai sa fie independenti. De aceea, trebuie odata sa-i ajuti si pe urma sa-i ajuti sa se ajute singuri, sa-si descopere propriul drum, sa-si porneasca propriul proces de cunoastere si crestere. Sa inceapa sa lucreze asupra sinelui si sa devina fericiti in propriii termeni, ca mai apoi sa poata repeta, in mod complet, acest ciclu.

“Numai atunci cand renunti la ego, portile spirituale ti se vor deschide inaintea ta. Cand faci asta, nu-ti pierzi identitatea, ci obtii o identitate mai larga, una care cuprinde intreg universul.”

Trimite articolul prietenilor tai, pe:

 

Da Like si Follow, sa pastram legatura:

Posted by Leonard Dobre on Sunday, March 29, 2020