De ce faci lucrurile pe care le faci acum?

De ce faci lucrurile pe care le faci acum?
Awareness time. Te rog sa te opresti din tot ce faci in momentul asta si sa ai o singura intrebare in minte: de ce faceam lucrul pe care tocmai il faceam? De exemplu, de ce scriu eu articolul asta acum? Un motiv e pentru ca am avut un moment de “aha” unde toate gandurile s-au conectat astfel incat au format un “tot” care merita transmis mai departe. Altul e ca imi exersez skill-ul de a scrie; inca unul e ca vreau ca ceilalti sa reuseasca sa ajunga in punctul unde sunt eu acum; altul e ca vreau sa am un blog cu informatii foarte misto, de care sa fiu mandru.

Psihoanalistul Donald Woods Winnicott face diferentierea dintre ego-ul adevarat si ego-ul fals. Ego-ul adevarat e atunci cand esti congruent cu cine esti intr-un mod autentic, cand iti exprimi personalitatea in mod liber, este sufletul personalitatii tale. Ego-ul fals este cand trebuie sa te conformezi regulilor exterioare, cand trebuie sa urmezi coduri sociale si sa te supui cerintelor necesare pentru a mentine relatii cu cei din jur.

Sigur, o mica doza de “ego fals” e intotdeauna necesar, lucruri de genul “ce tie nu-ti place, altuia nu-i face”, insa daca ajungi sa te identifici cu ego-ul fals, intervine patologicul. Daca starea ta normala e de plictiseala, de oboseala, de sarcasm, daca nu simti ca traiesti cu adevarat, atunci e un semn ca ego-ul fals domina viata ta. Fericirea adevarata nu poate exista atunci cand personalitatea ta a fost acaparata de ego-ul fals.

De ce faci ceea ce faci? Iata cateva din motivele proaste: pentru ca TREBUIE sa faci ceva, pentru ca iei de bun toate mesajele care iti sunt transmise de catre media, pentru ca te gandesti ce or sa zica parintii tai de spre tine, prietenii tai, persoanele autoritative din viata ta.

O carte pe care vreau s-o citesc e “What Matters in College: Four Critical Years Revisited”. In urma studiilor facute si prezentate in carte, s-a descoperit ca dintre toti factorii astia, prietenii au cea mai mare influenta in felul in care gandesti si in felul in care te vei schimba. Esti suma gandurilor si atitudinilor pe care le au cei din jurul tau.

Un exercitiu util e sa faci o lista cu persoanele cu care-ti petreci timpul cel mai des, cu care vorbesti cel mai des, pentru ca ele reprezinta “destinul” tau. Un alt exercitiu e sa faci o lista cu persoanele pe care le urasti si sa te intrebi de ce le urasti, cand ai putea sa le ignori pur si simplu. Adevarul e ca persoanele pe care le urasti sunt un indiciu spre o parte din personalitatea ta, pe care o reprimi.

Vreau sa inchei cu o parte practica. Ce ar trebui sa schimbi daca nu esti multumit cu raspunsurile pe care ti le-ai dat?

1. Tabula Rasa. Prima delimitare pe care trebuie s-o faci e intre ego-ul adevarat si ego-ul fals. Ce faci in momentul asta pentru ca vrei tu sa faci si ce faci pentru ca TREBUIE sa faci sau pentru ca ceilalti din jurul tau te vor intr-un anumit fel?

2. Visul. A doua delimitare e visul pe care-l ai cu adevarat vs. visul pe care vor ceilalti sa-l ai. Pentru asta, ai exercitiile de leadership de la: leadership 1, leadership 2, leadership 3.

3. Drumul. A treia delimitare e cum vei ajunge acolo unde vrei sa ajungi. Te vei lupta pentru asta? Vei minti, insela si fura sa ajungi acolo? O realizare pe care trebuie s-o ai e ca drumul e mai important decat obiectivul, pentru ca in drum o sa-ti petreci majoritatea timpului. In drum o sa traiesti si o sa SIMTI cel mai mult, deci alege-ti-l cu grija. Pentru mai multe detalii, vezi: constiintei 1, constiintei 2, obiectivele.

4. Focusul. A patra delimitare e concentrarea pe termen scurt vs. concentrarea pe termen lung. E vorba de instant gratification vs. delayed gratification, de capacitatea de a incepe un lucru fara sa obtii rezultate imediate, in speranta ca, intr-un viitor, lucrurile vor fi asa cum vrei tu sa fie.

Fa-ti o lista cu lucrurile pe care le faci intr-o zi obisnuita. Intreaba-te: de ce le fac? ce vreau sa realizez? incotro ma indrept? ce muncesc? ce invat? pentru ce lupt? Daca nu esti multumit, modifica-ti rutina zilnica, astfel incat sa includa lucrurile care or sa te apropie de visul final si niciodata nu-ti uita “de ce?”-ul.

Trimite articolul prietenilor tai, pe:

 

Da Like si Follow, sa pastram legatura:

Posted by Leonard Dobre on Sunday, March 29, 2020