Cum vad eu marketing-ul (November Report)

Cum vad eu marketing-ul (November Report)

In ultimul timp, am obiceiul sa ma plimb mult cu taxi-ul, iar in drum spre diversele activitati pe care le practic, dau de diversi soferi, unul mai “interesant” decat celalalt. O sa vorbesc de unul anume, care, din punctul meu de vedere, a fost de nota 10 la capitolul marketing. Un tip la vreo 30 de ani, genul “furios la volan”, se plange la telefon ca nu a avut clienti toata ziua. Pana aici nimic remarcabil.

Incepe sa intre in vorba: “Unde mergi?” “Casa studentilor, pe langa Silver Church” Mergeam la Toastmasters. Incepem sa vorbim de cluburi, din cluburi o dam in ce muzica ascultam. Zice ca ii place sa faca karaoke, ii zic ca si eu am facut karaoke in Mojo. Apoi ma intreaba daca e ok sa dea drumul la radio. In secunda doi, urlam amandoi de nebuni, pe “Smiley – Am Bani de Dat”, in timp ce treceam pe langa masinile de politie de la Manuc, cu volumul dat la maximum. Nu cred ca mai trebuie sa zic ca si-a luat un bacsis considerabil in ziua aia.

Marketing nu e ce crede majoritatea ca e, scamming, bagat pe gat oamenilor produse de care n-au nevoie. Soferu’ s-a uitat la client, a facut “research” si i-a oferit clientului ce avea nevoie. Asta e esenta marketingului. Sa-ti pese de client, sa creezi o relatie cu el si sa-i oferi valoare.

Apoi mi-am pus intrebarea care m-a dat peste cap: Sunt eu la fel in proiectele mele?

Urma sa particip la intalnirea saptamanala mastermind, unde am ajuns sa discut diverse aspecte legate de blogging. Astfel, m-am trezit in dimineata urmatoare, cu o supradoza de energie, observand ca lucrez, duminica la ora 7, la redesign-ul blogului si la pagina de facebook. “Imi tratez eu vizitatorii ca pe cei mai buni prieteni? Nu pot sa fac eu asta daca vreau sa fiu un PROFESIONIST!” Not anymore. Vreau ca Mayhem sa fie ceva misto, sa aiba o atmosfera de petrecere, sa ma simt la fel ca Paddy Lund cand si-a reconstruit afacerea de la zero.

Cine e Paddy Lund? Un stomatolog care, saturandu-se sa-si practice meseria intr-o atmosfera sterila de spital, si-a “concediat” toti clientii, a scapat de toate lucrurile care-l faceau sa-si urasca munca si inceput sa faca lucrurile “his way”.

Si-a redecorat sala de asteptare, aducand niste canapele confortabile si instaland un semineu. A plasat un televizor in tavan, astfel ca pacientii sa nu se plictiseasca o ora intreaga cat trebuiau sa stea cu gura cascata. A montat un dispozitiv ce continea un buton mare si rosu, care-i permitea pacientului sa anunte daca simte durere. A inceput sa coaca paine si prajiturele “in-house”, astfel incat cabinetul mirosea tot timpul a brutarie.

Scopul lui era sa creeze un mediu ideal atat pentru clienti cat si pentru el, un mediu in care sa te simti relaxat, ca acasa. Dupa ce si-a concediat toti pacientii, a inceput sa-i sune, rand pe rand, doar pe aceia care-i placeau, reusind astfel sa aiba o afacere prospera si sa traiasca pana la adanci batraneti. Morala povestii?
Stop working shit you hate and you’ll do just fine.

Daca s-a schimbat ceva in luna asta, e ca acum imi ofer mai multa permisiune sa vorbesc deschis si sa aduc in atentie lucruri care mi se par misto. Acum “simt” altfel proiectele pe care le am si asta ma face mai motivat sa le dezvolt.

Urmatorul challenge din acest an, si ultimul, va fi unul de “roundup”, unde voi combina tot ce am invatat in lunile anterioare ca sa devin mai bun, mai eficient, mai inteligent si mai modest decat pana acum. :) See ya!

Articol din seria: Cum fac din 2011 cel mai bun an de pana acum

Trimite articolul prietenilor tai, pe:

 

Da Like si Follow, sa pastram legatura:

Posted by Leonard Dobre on Sunday, March 29, 2020