Cum scapi de dezordinea din viata ta?

Cum scapi de dezordinea din viata ta?
Care este strategia ta atunci cand simti ca a mai trecut o zi in care nu ai facut nimic? Ce faci cand rotitele nu se mai misca asa cum trebuie? Prima data trebuie sa identifici: de ce se intampla asta? Daca raspunsul este ca ai ajuns intr-un punct de suprasaturare, articolul asta e pentru tine.

Odata cu trecerea timpului, acumulezi o gramada de lucruri nefolositoare si incepi sa te simti coplesit. Poate fi un proces voluntar sau involuntar, insa am observat ca e un ciclu prin care trebuie sa treci odata la o perioada de timp, acela de acumulare si curatare.

In momentul in care aplici conceptul de minimalism in viata ta, iti dai seama ca obiectele materiale nefolositoare sunt doar un anumit procent din lucrurile de care trebuie sa scapi. Atunci cand incepi sa te simti coplesit, trebuie sa pui stop si sa-ti construiesti un plan de bataie. Poti folosi abordarea “am nevoie de lucrul asta?”, sau poti folosi o abordare mai drastica, “scapa de orice lucru in afara de …”

Imi place sa vizualizez “dezordinea” ca niste cercuri concentrice in jurul meu.

5. Cercul material.
La nivelul cel mai de baza sunt “gunoaiele”: pachete, pungi, ambalaje samd. Insa, mai mult de atat, sunt obiectele din jurul tau de care nu ai cu adevarat nevoie. Pot fi lucruri pe care nu ai mai pus mana de o gramada de timp, pot fi lucruri de care ai avut nevoie doar odata, sau lucruri care crezi ca iti vor folosi intr-un viitor mai mult sau mai putin indepartat.

Solutia: Imparte spatiul din jurul tau in mai multe zone. De exemplu, imparte-ti camera in “zona biroului”, “zona dulapului”. De aici, imparte in si mai multe subdiviziuni. Pune-ti intrebarea “am nevoie de asta in mod regulat?” si daca nu, gaseste o solutie sa scapi de acel obiect.

4. Cercul obligatiilor.
Sunt lucrurile pe care le faci pentru ca cei din jur vor sa le faci sau, indirect, se asteapta sa le faci. Cu un nivel mai sus, sunt lucrurile pe care le faci din inertie. Chiar daca nu trebuie sa faci un anumit lucru, il faci pentru ca asa ai fost obisnuit.

Solutia: Analizeaza lucrurile pe care le faci si pune-ti intrebarea “de ce fac asta?”. Ce s-ar intampla daca n-as mai face-o? Renunta la obligatii si concentreaza-te pe lucrurile cu adevarat importante.

3. Cercul distragerii atentiei.
Aici, putem da vina pe altii ca ne intrerup, insa in majoritatea cazurilor, acest cerc este reprezentat de multitasking. Poate fi vorba de orele pierdute pe Yahoo Messenger, verificatul e-mailului sau timpul petrecut pe site-uri de social media.

Solutia: Sesiuni de Pomodoro Technique. Timp de 25 de minute trebuie sa te concentrezi doar asupra unui singur lucru, fara intrerupere.

2. Cercul muncii de dragul de a fi ocupat.
Dai telefoane, invarti hartii, faci ceva doar de dragul sa te simti ocupat, insa fara un rezultat concret, fara sa simti ca ai contribuit ceva cu adevarat in viata altuia.

Solutia: Creeaza-ti o viziune.

1. Cercul zgomotului mental.
Ai ajuns la ultimul nivel. Aici, esti doar tu cu gandurile tale, cu fricile tale, cu grijile tale, cu vocile din capul tau care iti spun sa incetezi sa visezi, ca e prea greu si ca nu o sa reusesti.

Solutia: Rupe-ti timp sa fii tu cu tine.

“Fara durere, fara sacrificiu, nu am avea nimic.” ~Fight Club

Din punctul meu de vedere, durerea inseamna sa te dedici unui proiect, unei cauze, in timp ce sacrificiul inseamna mai mult sa renunti la acele lucruri si activitati pe care le faci din obisnuinta si care nu iti sunt folositoare.

Tema pentru acasa: Elimina, elimina, elimina. Devino constient de lucrurile pe care le faci si ajusteaza pe parcurs.

Trimite articolul prietenilor tai, pe:

 

Da Like si Follow, sa pastram legatura:

Posted by Leonard Dobre on Sunday, March 29, 2020