Cum sa ramai autentic, aplicand sfaturile primite

Cum sa ramai autentic, aplicand sfaturile primite
E o idee preconceputa in randul incepatorilor din orice domeniu, aceea ca pentru a ajunge la un anumit rezultat trebuie sa-l copiezi pe acela care a ajuns sa aiba acel rezultat. Stai drept, uita-te fix in ochi, fii rau, zi formula magica fara sa te balbai. Fake it till you make it.

Insa, daca ajungi sa iesi in lumea reala, vezi ca realitatea e alta. Daca incepi sa copiezi, devii un robot. Ai fost programat cu o comanda si o aplici intocmai. Problema e ca tu ajungi sa aplici doar o mica portiune din ce este de aplicat.

Tocmai pentru ca nu reusesti sa aplici tot, o mare parte din cei pe care-i intalnesti vor considera ca ceea ce faci e fals si chiar te vor considera fals. Cu genul asta de atitudine poti avea succes, insa genul de persoane pe care le vei atrage in viata ta vor fi la randul lor false.

O mare parte din sfaturile pe care le primesti se pot incadra la capitolul falsitate. Realitatea ta in momentul actual nu corespunde cu indrumarile date. Cel care iti da acel sfat crede ca daca o sa faci ce a facut el, o sa ai aceleasi rezultate. Insa el a avut o anumita experienta care a generat acel comportament, personalitatea lui a crescut pe baza acelei experiente.

Genul de persoana care a devenit dupa ce a avut acea experienta face ca ceea ce “predica” sa aiba succes. In cazul sau. La tine nu o sa mearga, pentru ca personalitatea ta, trairile tale, nu sunt congruente cu rezultatul final, cu “tehnica”.

De ce vrei sa-l copiezi pe altul? Crezi ca nu esti destul de bun. Si pe buna dreptate, s-ar putea sa nu fii. Experientele pe care le-ai avut te-au modelat in forma pe care o ai acum (ba timid, ba fricos). Din moment ce ai avut experiente neplacute, si ai lasat ca acele experiente sa te afecteze, acum ti-e frica sa incerci lucruri noi.

Un alt argument pe care-l aduc este ca inautenticitatea duce la stres emotional. Tot timpul o sa trebuiasca sa fii dependent de realizarile pe care le-au avut ceilalti in urma experientelor lor. Din moment ce n-ai fost acolo sa vezi in ce context functioneaza un lucru, vei fi expus la generalizari care nu-si au rostul. Vei trai o copie incompleta a vietii altcuiva.

Acum ca stii lucrurile astea, sunt doua cai pe care le poti urma: ori iti bagi picioarele in tot ce ai fost invatat pana acum, ori te adaptezi informatiei. Crezi ca nu e alta cale sa evoluezi decat sa copiezi, insa este:

Gaseste moduri sa fii congruent in timp ce implementezi sfatul.

Incearca sa intelegi ce se afla in spatele sfatului, sa intelegi principiile din spate, identifica procesele mentale pe care le are la baza, nu doar invelisul exterior, nu doar forma finala. Ce trebuie sa se intample in mintea ta ca sfatul sa fie real pentru tine? Daca nu poti fi congruent cu sfatul respectiv, urmeaza alt sfat.

E greu de digerat, insa asta e realitatea. Persoana de la care ai copiat comportamentul n-a copiat de la nimeni, asta il face sa aiba succes. Cine zice ca “nu trebuie sa treci prin ce am trecut eu sa ajungi la rezultatul asta”, ca poti pur si simplu sa iei ce am invatat si sa aplici, nu stie ce vorbeste. Si pe buna dreptate, pentru ca nu se afla in pielea ta.

Chiar daca esti expus la anumite idei, le vei sti in mod rational, insa n-o sa le simti la nivel emotional decat printr-o anumita experienta.

Cum procedezi atunci? Cum poti sa ramai “tu” si sa evoluezi pas cu pas?

1. Intelege cu adevarat motivatia din spatele actiunii.
Pune-ti intrebarea “de ce”. De ce faci asta? De ce functioneaza lucrul asta? S-ar putea ca motivatia pe care a avut-o acea persoana sa nu fie la fel cu motivatia pentru care tu faci acel lucru.

2. Intelege atitudinea din spatele actiunii.
Pune-ti intrebarea “cum”. Cum trebuie sa fac asta? Care este nivelul de energie necesar? Ce trebuie sa se intample in mintea mea pentru ca lucrul asta sa aiba succes? Nu este de ajuns actiunea, ci si psihologia din spatele ei.

3. Intelege ce alegere se afla in spatele actiunii.
Care este alegerea pe care o face? Care ar fi alta alegere pe care ar putea-o face si de ce nu o face pe cealalta? Viata e ca un joc de Survive the Outbreak. Esti definit de alegerile pe care le faci.

( Inainte aveam tendinta sa nu aleg nimic, lucru care automat era o alegere. Imi imaginam ca orice fac, indiferent de ce decizii adopt, voi ajunge oarecum in acelasi loc in care sunt acum. Talkin’ ’bout self-fulfilling prophecies! )

4. Dupa ce ai inteles Motivatia, Atitudinea si Alegerea, incepe de la sfarsit si retraseaza-ti pasii inapoi.
Vezi ce gen de experienta ar fi necesara pentru a ajunge la rezultatul sfatului in mod natural. Lasa ca acea experienta sa-ti dicteze “tehnica”.

5. Construieste-ti un ritual de initiere.
Aici e partea cea mai “tricky”. Trebuie sa-ti formezi misiuni personale care sa corespunda cu tipul de experienta pe care vrei sa-l obtii. Pentru a avea succes, trebuie sa ai “flow” atunci cand le faci, adica nivelul de skill pe care-l ai sa corespunda cu nivelul de challenge pe care-l implica activitatea. Pentru mai multe detalii, recomand cartea Flow.

Insa nu incerca sa te simti diferit. Nu incerca sa ascunzi felul in care te simti. Chiar daca experientele pe care le ai te fac sa te comporti diferit, nu te comporta niciodata incongruent cu cine esti.

Intr-un final vei ajunge sa implementezi lucruri din cel mai prost sfat la care esti expus, si o sa-ti mearga, pentru ca ai psihologia si experientele puse la punct, pentru ca vei adapta sfatul la propria personalitate, nu invers.

Chiar daca esti convins de nu-stiu-ce mare guru sa mergi pe calea “fake it till you make it”, pe tehnici, pe scenarii, gandeste-te la aspectul asta: numai adoptarea de motivatii, atitudini si decizii duc la un comportament natural, nu body language fortat, nu texte, nu scenarii. Astea sunt doar produsul lucrurilor de mai inainte.

Te las cu un exercitiu care te va ajuta pe termen lung in acest aspect:
Fa-ti o lista cu lucrurile pe care le consideri defecte, o lista cu lucrurile de care incerci sa fugi, si accepta-le pe fiecare. Asta este punctul tau de pornire.

Trimite articolul prietenilor tai, pe:

 

Da Like si Follow, sa pastram legatura:

Posted by Leonard Dobre on Sunday, March 29, 2020