“Cum sa manipulezi” sau “Cum sa fii tu insuti”?

"Cum sa manipulezi" sau "Cum sa fii tu insuti"?
E marti, ora 19, tocmai am iesit din cada dupa ce am terminat o sesiune foarte lunga de balaceala. Stiti cum se zice ca ideile cele mai bune vin cand esti sub dus? Asa si e. Ma gandeam la oamenii din jurul meu, mai ales pe cei care-i citesc pe diverse forumuri de dezvoltare personala.

Ce cauta oamenii aia? De unde vin, incotro se indreapta? Ce i-a determinat sa ajunga acolo, ce au cautat pe google de au dat peste materiale de genul asta? In majoritatea cazurilor, e o frustrare, un neajuns pe care-l ai, si tot citesti sperand ca-ti gasesti raspunsuri la intrebarile pe care le ai.

Insa, din nefericire zic eu, o mare parte din materialele care exista in domeniul asta al dezvoltarii personale, se axeaza pe manipulare. Cum sa-i convingi pe ceilalti sa faca ce vrei tu, de parca doar daca manipulezi lumea ajungi sa ai succes si sa obtii ce vrei. De unde si pana unde am ajuns cu totii la concluzia asta?

Si am stat si m-am gandit, cum as putea imparti in niste categorii oamenii care au succes si cei care n-au, care manipuleaza si care nu au nevoie sa faca asta, fiind pur si simplu ei insisi. Am ajuns la 4 categorii de oameni. Pe de o parte ai “geeks”, oamenii la capatul de booksmarts si pe de alta parte ai “dezghetatii”, oamenii de la capatul de streetsmarts al spectrului. Acestia se pot imparti, mai departe in doua: cei care incearca sa manipuleze si cei care sunt “vero” cu ei insisi.

Din proprie experienta, cam cum arata evolutia in cazul fiecaruia?

Tipul booksmarts manipulativ. E genul de tip average care da de dezvoltare personala pentru prima data. Cand incepe sa citeasca sfaturile prezente prin diverse locuri, crede ca i-a pus Dumnezeu mana in cap. Incearca cu tot dinadinsul sa se schimbe, sa devina un alt om, si pe parcurs isi pierde identitatea. Care e rezultatul acestor actiuni in majoritatea cazurilor? Ajunge sa fie privit ca pe un ciudat, ba chiar sa aiba rezultate opuse la ce se astepta si sa renunte, zicand ca sfaturile pe care le-a primit sunt niste aberatii. Daca, dupa multa munca si chin ajunge sa aiba succes, vede ca defapt a devenit un robot. Fara emotie, fara suflet.

Tipul streetsmarts manipulativ. E genul care te prosteste pe fata si tu ii razi admirativ. Ii razi ori pentru ca esti prea penal, ori pentru ca vrei in mod subconstient sa ai nivelul lui de succes. Observa ca ii vin lucrurile foarte usor, ca succesul apare din toate partile, si poate parea ca o duce bine la nivel superficial. De multe ori, ajunge sa-si faca o reputatie de “scumbag” si unele persoane chiar o sa-l admire pentru ca e in stare sa faca ceea ce face. Insa, si exista un insa, poate ramane la stadiul de copil toata viata, purtandu-se imatur in tot ceea ce face.

Care e diferenta daca cele 2 tipuri aleg sa mearga pe calea “true to themselves”? Daca esti genul “geek”, o sa ai o evolutie inceata si sigura. Daca incepi sa-ti dezvolti diverse aspecte ale vietii si diferite layere ale personalitatii tale, o sa ajungi cu adevarat o persoana implinita care are succes. In cazul tipului “dezghetat”, sa mergi pe drumul asta inseamna sa atingi maturitate si liniste sufleteasca in tot ceea ce faci.

Daca esti manipulativ, o sa atragi in viata ta persoane prefacute. Daca esti tu insuti, o sa atragi persoane implinite, cu care poti forma niste conexiuni stabile. Poti sa citesti tone de materiale despre manipulare, persuasiune, negociere, tot ce vrei, insa alege cu grija de ce sfaturi asculti – doar tu decizi cum o sa devii pe termen lung.

Trimite articolul prietenilor tai, pe:

 

Da Like si Follow, sa pastram legatura:

Posted by Leonard Dobre on Sunday, March 29, 2020