Cum iti folosesti supararea si furia?

Cum iti folosesti supararea si furia?
“Furia iti ofera o putere extraordinara, dar daca o lasi [sa te controleze], te va distruge.” ~ Henry Ducard in Batman Begins.

Tot timpul suntem invatati, de persoanele din jurul nostru, ca “nu trebuie sa te superi”, ca “tre` sa fii cuminte”, insa nu ne invata nimeni cum sa ne folosim furia si, daca ajungem sa fim oarecum “linistiti”, linistea asta vine cu un pret. Exista furie proasta si furie buna, la fel cum exista momente in care trebuie sa accepti si momente in care trebuie sa te infurii.

Furia proasta este atunci cand te superi pe cineva si incepi sa-i urli in fata ca de ce a facut nu stiu ce lucru. Insa genul asta de furie nu e constructiv. Furia buna e atunci cand te superi pe tine ca n-ai facut ceva, cand lucrurile nu sunt asa cum vrei tu sa fie.

Din punctul meu de vedere, sunt 2 momente in care trebuie sa-ti folosesti furia.

1. Atunci cand iti construiesti un vis. Sa ai un vis te motiveaza sa incepi sa misti ceva in viata ta. Daca esti genul “la locul tau”, care accepta tot ce-i arunca viata in brate, care se complace in situatia in care e, asta e pasul de baza. Benjamin Franklin spunea “cine schimba independenta pentru siguranta, nu le merita pe nici una si le va pierde pe amandoua”. Fara un vis, esti un zombie care-si duce traiul de pe o zi pe alta.

Exista un balans foarte schimbator intre furie si acceptare. Nu poti sa fii tot timpul manios si nervos, la fel cum nu poti fi tot timpul “zen”. Trebuie sa folosesti acceptarea in cazul lucrurilor pe care nu le poti schimba, insa furia o folosesti in cazul lucrurilor pe care le doresti.

2. Atunci cand vrei sa reobtii momentum pentru acel vis. Modul normal de functionare, dupa ce ai devenit furios si lucrezi pentru visul tau, este acela de calm si de focusare pe task-ul pe care-l ai in prezent. Cum nu poti fi tot timpul furios si motivat, ce lucrezi poate deveni sau poate parea ca devine rutina. Atunci cand vezi ca se intampla lucrul asta, trebuie sa-ti readuci aminte pentru ce lupti, nu numai conceptul in sine, ci si emotiile pe care le aveai atunci cand te-ai hotarat sa lupti pentru acel vis.

In rest, aplici ce am scris in articolul despre obiective: te concentrezi pe lucrurile asupra carora ai control direct si iti planifici exact, la ce ora din zi o sa faci lucrul respectiv.

In prezent, am ajuns la un nivel de eficienta cum n-am mai avut niciodata, folosind lucrurile de mai sus, dar despre asta o sa scriu la sfarsitul lunii, cand voi termina “military month”.

Trimite articolul prietenilor tai, pe:

 

Da Like si Follow, sa pastram legatura:

Posted by Leonard Dobre on Sunday, March 29, 2020