Cum inveti un skill si ajungi sa devii bun

Cum inveti un skill si ajungi sa devii bun
Trebuie sa recunosc ca nu stiu sa merg pe bicicleta, deci toate analogiile cu cazutul, cu julitul, cu ridicatul, nu le-am simtit niciodata pe propria piele in domeniul asta. Am avut, insa, destule alte ocazii. Odata cu obiectivul de military discipline pentru luna asta, a inceput sa ma preocupe cum ajungi sa inveti si sa-ti dezvolti un skill intr-un mod eficient.

J. Richard Hackman, profesor de psihologie sociala la Harvard, spune ca nu poti invata ceva cu adevarat citind carti, participand la lecturi si seminarii, sau analizand studii de caz. Insa acestea nu sunt inutile, avand 2 roluri in cazul in care sursele sunt de incredere:

1. Sa-ti planteze un sambure de idee in mintea ta, la fel ca in In(c)eption.

2. Sa iti ofere feedback intr-un mod indirect.

Cum se invata cu adevarat? Prin actiune, reflectare si feedback. Observand persoane care au ajuns deja unde vrei tu sa ajungi, incercand sa faci acele lucruri, analizand tu insuti ce ai facut si primind feedback de fiecare data la sfarsit.

Ce implica lucrurile astea? Nu poti sa inveti cu adevarat un skill din bloguri, din forumuri, si sa te astepti sa devii bun. Trebuie sa identifici exact ce rol are fiecare din tool-urile pe care le folosesti.

Si atunci care sunt pasii de actiune pentru a invata ceva cu adevarat si sa devii bun in asta?

1. Iti gasesti un mentor. Iti alegi un role model care a ajuns unde vrei sa ajungi, de preferinta unul cat mai aproape de situatia ta, de personalitatea ta, unul care e cat mai aproape de sufletelul tau.

2. Incepi sa-l observi. Il studiezi bine bine, din toate unghiurile. Cum gandeste, cum actioneaza, ce emotii foloseste. Pentru asta, trebuie sa te intalnesti cu oamenii din domeniul respectiv, sa fii atent ce fac si sa “pick their brains apart”.

Daca nu poti face asta, intotdeauna apeleaza la tutoriale video cu acel skill “in action”, pentru ca esti expus la niste subtilitati pe care nu le poti observa dintr-o descriere de pe un articol, de pe un blog, forum sau dintr-o carte.

3. Incerci sa faci acele lucruri si esuezi. Cea mai rapida cale de invatare, si de lunga durata, e atunci cand oamenii sunt implicati in a gasi solutii reale la probleme reale. Actiunea trebuie sa fie semnificativa in mod personal, pentru a fi motivat s-o duci la bun sfarsit, iar challenge-ul trebuie sa fie la acelasi nivel cu skill-ul pe care-l ai, pentru a obtine “flow”.

4. Te auto-analizezi. Incerci sa-ti dai seama ce a mers bine si ce a mers prost. Dat fiind faptul ca esti incepator, exista sanse ca analiza ta sa nu fie una obiectiva. S-ar putea sa tragi concluzii gresite si sa te indrepti intr-o directie proasta.

5. Primesti feedback. De la un mentor sau de la oameni competenti, care sunt autorizati sa-ti ofere un sfat. Nu-i bagi in seama pe cei care sunt in situatia ta si isi dau si ei cu parerea.

6. Repeti, repeti, repeti. Reiei pasii 2, 3, 4 si 5, chiar si 1 daca iti schimbi parerea despre mentorul respectiv si nu mai vrei sa inveti modul in care ajunge el la acel rezultat. Fail again, fail better.

O singura mentiune am, si aceea e capcana in care poti cadea: robotizarea. Despre asta am scris in articolul “Cum sa ramai autentic, aplicand sfaturile primite“. Nu vrei sa copiezi, ci sa iei partile care ti se potrivesc si sa iti dezvolti acel skill in timp ce ramai tot “TU”.

Trimite articolul prietenilor tai, pe:

 

Da Like si Follow, sa pastram legatura:

Posted by Leonard Dobre on Sunday, March 29, 2020