Cum devii un lider

Cum devii un lider
Sunt tone de material academic pe care le parcurg acum ca sa scot un firicel de intelepciune. Ma preocupa mai ales cum un om normal poate ajunge un lider, si din datele de pana acum, sunt 4 teme majore prin care poti deveni unul.

1. Printr-un proces natural. De mic vezi ca ti-e foarte usor sa comanzi si sa te faci ascultat de un grup. E ceea ce unii numesc talent innascut, si majoritatea care nu-l au cred ca nu vor fi in stare niciodata sa ajunga acolo.

2. Trecand prin necazuri si experiente neplacute. O experienta majora, o trauma in viata ta, te poate transforma ca individ, in bine sau in rau. Ostracizarea, pierderea unui membru al familiei sau orice alte momente de criza pot fi tragedii transformationale. In acel moment ai 2 variante de raspuns: “ceilalti trebuie sa sufere ce am suferit eu” sau “o sa am grija ca nimeni altcineva sa nu mai treaca prin ce am trecut eu”.

Liderul simte nevoia sa infranga acea injustitie. Isi spune ca daca societatea e ostila cu cineva ca mine, trebuie sa ma ridic si sa lupt pentru cei ca mine. Si ca sa fac lucrul asta, sa ma dezvolt in societatea asta, trebuie sa fiu 100% EU.

3. Gasind o cauza pentru care sa lupti. Punandu-ti intrebarea “eu pentru ce traiesc?”. Iei povestile personale din viata ta, care au o semnificatie pentru tine, si le combini cu povestea colectiva a unei miscari. Pur si simplu te identifici cu o miscare si incepi sa te dedici ei. In momentul in care faci asta, capeti o identitate, un obiectiv. In momentul in care te alaturi unei miscari, simti ca faci parte dintr-un colectiv si ca se dezvolta o relatie puternica intre destinul tau si al altora.

4. Printr-un proces de invatare. Invatand din experientele pe care le-ai avut, atat pozitive cat si negative. Trecand prin experiente ce implica leadership si invatand din ele. Invatand din esecuri, din greseli. Studiind atat modele pozitive cat si modele negative. Avand mentori care au ajuns deja unde vrei tu sa ajungi.

Exista si o a 5-a categorie, aceea a non-liderilor. Cei care au fost pusi pe pozitii de conducere si habar n-au pe ce lume traiesc. Experientele lor, povestile lor personale, identitatile lor, nu sunt inchegate. Nu au motivatii care sa le dea o putere interioara adevarata. In momentul in care au fost impinsi in pozitia de conducere, atribuie succesul pe care l-au avut norocului.

Sunt alti factori care pot determina formarea ta ca lider, cum ar fi: cum ai fost crescut, in conditii grele sau in puf, ce asteptari au avut parintii tai de la tine, ce experiente ai avut in tara cat si in afara, relatia cu persoanele autoritative din viata ta, relatia cu mentorii, cu modelele pe care le ai, daca ai avut sau nu ocazia sa fii pus in pozitii de leadership.

De aici tragem concluzia ca nu trebuie sa te nasti cu talente de conducator ca sa devii un lider. Liderii isi creeaza propriile legende si devin autorii propriilor lor vieti, lucrand tot timpul sa devina o varianta noua si imbunatatita a lor.

Trimite articolul prietenilor tai, pe:

 

Da Like si Follow, sa pastram legatura:

Posted by Leonard Dobre on Sunday, March 29, 2020