Cum construiesti un grup mastermind

Cum construiesti un grup mastermind

Spuneam intr-un articol anterior de ce este important sa-ti creezi un grup mastermind. Vreau sa intru acum mai in detaliu, sa prezint ce inseamna in viziunea mea un grup mastermind de succes.

Tot mai mult ajung la concluzia ca ai nevoie de 2 tipuri de mastermind: unul cu care iti faci operatiunile de zi cu zi, si unul cu mentori. Important e sa te inconjori cu genul de persoane care ti se potrivesc si care vrei sa devii.

Mi-a ramas in minte un lucru de pe vremea cand ma uitam la The Sopranos: Tony Soprano avea un grup mastermind. Aproape in fiecare episod, se intalnea cu Christopher, Paulie, Silvio, Bobby ‘Bacala’ si discutau cum sa-si extinda si sa-si protejeze teritoriul. Insa, mai mult de atat, se intalnea cu “capii” celorlalte clanuri mafiote ca sa-si imparta influenta.

Mergand pe linia asta de idee, un grup ar trebui compus din persoane care sunt la acelasi nivel cu tine si care sunt pe acelasi drum de dezvoltare personala, in timp ce altul ar trebui sa fie compus din unul sau mai multi mentori care sunt cu “zeci de ani lumina” inaintea ta, care deja au ajuns unde vrei tu sa ajungi.

Intr-un grup mastermind trebuie sa existe diversitate, astfel incat sa ajungeti sa va completati puterile unul celuilalt. Daca esti genul creator, trebuie sa-ti gasesti un coechipier organizator, si invers. Trebuie sa te intrebi cum poti sa aduci plus-valoare grupului: ce cunostinte ai, ce experienta ai, ai deja un mentor in spate care te ajuta sa treci la urmatorul nivel?

Am mai ajuns la o concluzie. Vrei sa ai 4 persoane in echipa, impreuna cu tine, nici mai mult nici mai putin. De ce? Ideea asta e inspirata din Eben Pagan, desi el nu propune asta. Sa zicem ca tii sesiunea de intalniri in mod saptamanal si tematica grupului este “independenta financiara”, un subiect de interes comun tuturor. Propui o zi, o ora, o locatie.

Scopul grupului e sa va ajutati unul pe celalalt, sa faceti schimb de strategii si tactici, ca sa va indepliniti obiectivele. Acum trebuie sa gasesti persoane care sunt interesate de acel subiect si sa-i inviti la o cafea. Din experienta pe care o am cu grupurile mastermind, o sa discutati vrute si nevrute pana sa ajungeti la subiectul principal. Cand o sa vina timpul sa rezolvati ce e de rezolvat, vedeti ca a trecut atat de mult timp si ca fiecare are cate o problema incat nu mai e timp sa discutati nimic.

Solutia e sa alegeti, in mod aleator, o persoana care o sa fie “ajutata” in acea sesiune. Acea persoana o sa vorbeasca despre cele mai mari probleme pe care le are in domeniul respectiv, si ce oportunitati ar avea in viata sa isi atinga obiectivul. In acest moment, rolul celorlalte persoane din grupul mastermind e sa faca o sesiune de brainstorming si sa vina cu idei care s-ar potrivi in acest caz. Repet, doar unul vine cu probleme, ceilalti ofera sfaturi. Saptamana de dupa, vine randul altei persoane sa fie “tratata”, si tot asa.

Atentie! Cand iti formezi grupul mastermind, alege-ti oamenii pe spranceana. Ai grija sa lucrezi cu oameni seriosi. Daca nu au venit la 2 intalniri, anunta-i, intr-un mod cat se poate de politicos, ca nu mai vrei sa cooperezi cu ei si gaseste-le inlocuitori.

Voi aveti un grup mastermind din care faceti parte?

Care credeti ca sunt cele mai importante elemente din componenta grupului, care va aduc succes?

Trimite articolul prietenilor tai, pe:

 

Da Like si Follow, sa pastram legatura:

Posted by Leonard Dobre on Sunday, March 29, 2020