Cine are nevoie de dezvoltare personala?

Cine are nevoie de dezvoltare personala?
Vreau sa incep cu o intrebare. Cati dintre voi stiti “bine” modelul Myers Briggs? Cati dintre voi stiti sa va folositi de el in dezvoltarea voastra personala? Obiectivul meu e clar, sa va familiarizez cu modelul si sa puteti sa aplicati elemente cheie din el in viata voastra, imediat.

Putina istorie personala.

Se zice ca nu-ti poti schimba tipologia, insa nu sunt de acord. In 2003, cand am facut prima data testul, mi-a iesit ca sunt INTJ. Prin 2005 am dat de dezvoltare personala. In 2006 l-am facut din nou si de data asta sunt ENTJ. Incep sa ma implic in mai multe activitati de dezvoltare personala, iar acum sunt ENFP. Sunt ani intregi, insa schimbarea este vizibila.

Scurta descriere a modelului Myers Briggs.

Sunt 16 tipologii cu 4 factori cheie: I/E, N/S, T/F, J/P.

Introvert sau Extravert. De unde iti extragi energia in mod principal? Unde iti petreci timpul, in lumea interioara sau exterioara? Preferi activitatile solitare, de genul citit o carte, sau preferi atmosfera plina de stimuli a unei excursii?

Multi gresesc crezand ca asta este un factor pentru sociabilitate, insa nu este asa. Din punctul meu de vedere, un indicator mai bun pentru a fi social sau anti-social este Thinking sau Feeling.

Think sau Feel. Esti genul care ia decizii pe baza logicii, pe baza “ratiunii pure”, sau luand in calcul oamenii din jur, factorii sociali? “Thinkerii” prefera sa tina interactiunile la minim, in timp ce “Feelerii” iubesc interactiunile cu ceilalti. Concluziile sunt evidente.

iNtuit sau Sense. Pe ce te bazezi mai mult, pe experientele de pana acum, pe “teorie”, sau pe ce se afla in fatza ta, pe informatia de prima mana? Pentru mine, factorul asta este cheia pentru succes si o sa revin mai incolo asupra lui.

Judge sau Perceive. Esti o persoana organizata, traditionalista sau o persoana spontana, aventuriera, care cauta tot timpul ceva nou de facut?

Acum, ca am clarificat modelul Myers Briggs, trec la partea “suculenta” a programului, anume:

Cine are nevoie de dezvoltare personala?

Dintr-un studiu facut pe un esantion de aproximativ 2000 de persoane interesate de dezvoltare personala, reiese ca cei care au nevoie cel mai mult sunt personalitatile de tip INTJ, si cei care nu au nevoie sunt total opusul: ESFP.

Partea interesanta e ca procentajul distributiei tipologiilor difera in comparatie cu distributia la nivel global. In concluzie, dezvoltarea personala atrage un mic procent de oameni din total.

Daca studiem chestionarul, aflam ca factorii I, E, J sau P nu conteaza prea mult, in timp ce N, S, T si F fac toata diferenta.

Astfel, putem sa impartim tot esantionul in 4 grupe: cei care sunt pasionati de dezvoltare personala, cei care sunt atrasi de dezvoltare personala, cei care nu au nevoie de dezvoltare personala si cei care nu vor sa auda de dezvoltare personala.

Grupa 1 “NT”: Sunt cei care au ca factor cheie T-ul, deci au o natura oarecum antisociala, si N, adica actioneaza pe baza “teoriei” de dezvoltare personala, traiesc in trecut sau viitor si sunt influentati de experientele negative.

Grupa 2 “NF”: Se observa o schimbare la nivelul interactiunii cu ceilalti. Cei “F” devin sociali, se implica in activitati, incep sa se deschida lumii. Insa tot sunt blocati de factorul “N”, de teorie, de experiente negative.

Grupa 3 “ST”: Aici lucrurile devin interesante. Desi predomina “T”-ul, inclinatia spre antisocial, predomina si “S”-ul. Secretul persoanelor “S” este ca se concentreaza pe prezent, nu se agata de trecut si nu au anxietate pentru viitor. Din punctul meu de vedere, asta contrabalanseaza factorul “T” si de aceea au un grad ridicat de succes.

Grupa 4 “SF”: Sunt sociabili, iubesc lumea, traiesc in prezent si se bazeaza pe informatia de prima mana. Genul asta de persoane nu au “nevoie” de dezvoltare personala, de carti, seminarii, de articole pe bloguri si cred ca este un ideal spre care trebuie sa tindem.

Cum sunt persoanele “SF” si ce putem invata de la ele?

Persoanele de tip “SF” iubesc oamenii si sunt iubiti inapoi. Traiesc in prezent, sunt spontani. Sunt deschisi, calzi, empatici, plini de energie. Sunt de incredere, sunt optimisti si pot sa lucreze foarte bine intr-o echipa.

In incheiere, am o tema pentru acasa pentru voi: Studiati ESFP-ul, cautati personalitati ESFP, cititi-le autobiografia, inconjurati-va cu persoane si gasiti-va mentori ESFP, aveti curajul sa experimentati, sa iesiti din zona de confort si pe termen lung veti avea doar de castigat.

LE: Something interesting.

Trimite articolul prietenilor tai, pe:

 

Da Like si Follow, sa pastram legatura:

Posted by Leonard Dobre on Sunday, March 29, 2020