Cum fac anul asta cel mai bun an de pana acum

Cum fac anul asta cel mai bun an de pana acum
“Lumea are nevoie de exemple dramatice s-o scuture din apatie.” (Batman Begins)

Odata cu inceperea anului 2011, am realizat ca nu mi-am facut niciodata rezolutii pentru noul an. Ma gandesc ca daca fac lucrul asta, nu ajung sa le duc niciodata la bun sfarsit, in mare parte deoarece pentru ca nu vad cum poti sa te focusezi pe toate cele 30 de obiective pe care ti le-ai propus. Cum iti imparti timpul? Care sunt lucrurile importante?

Atunci m-am gandit sa fac ceva complet diferit. Lifestyle experiments. Challenges. Misiuni care sa ma ajute sa ma dezvolt personal. Conceptul nu e nou, insa trebuie sa ajungi in acel punct in care ele sa conteze cu adevarat pentru tine.

De ce challenges? Pentru ca e o structura ca sa iesi din zona de confort, pentru ca asa cresti, asa te dezvolti, asa iti impingi limitele. Inainte, oamenii din triburi foloseau ritualuri de initiere care sa-i transforme pe copii in barbati. Dupa cum citeam in “King, Warrior, Magician, Lover” nu trebuie sa ai 16, 17, 18 ani pentru ca lucrurile astea sa fie relevante pentru tine. Poti foarte bine sa fii “un copil de 30 de ani” ca in Fight Club.

Principiul de baza pe care o sa-l aplic in cazul challenge-urilor e principiul dualitatii, intalnit si in taoism. Daca vrei ceva, daca vrei sa ajungi intr-un anumit fel, trebuie sa cunosti lucrul opus. Trebuie sa vezi intai ce inseamna sa fii la celalalt capat al extremei. In felul asta, ajungi sa stapanesti intreg spectrul; asa poti sa ajungi balansat.

Challenge-ul meu de 12 luni pentru 2011

1. Ianuarie – “Minimalist” month
In fiecare zi o sa scap de cate un lucru care-mi apartine. Daca are valoare emotionala, ii fac poza si pur si simplu scap de el. Intr-un final, scopul e ca tot ce am sa poata incapea in valize, eventual sa ajung la 100 de obiecte care-mi apartin. Deja sunt la jumatatea lunii “as we speak”, iar la sfarsitul lunii voi posta cum a mers.

2. Februarie – “House W.I.F.E.” month
In fiecare zi, voi dedica timp lucrurilor casnice: mers la cumparaturi, gatit, spalat, curatat etc.

3. Martie – “Laissez Faire Novelty” month
In fiecare zi, voi invata lucruri pe care nu le-am invatat niciodata si voi face lucruri pe care nu le-am incercat vreodata. Nu imi voi planifica nimic.

4. Aprilie – “Military Discipline” month
In fiecare zi, imi voi planifica fiecare minut din zi ce o sa fac si voi avea grija sa urmez orarul cu strictete. Indiferent de ce se intampla, indiferent daca am chef sau nu.

5. Mai – “Greedy Bastard” month
In fiecare zi, focusul se indreapta catre bani. Cum functioneaza banii? Cum construiesc venit activ si venit pasiv intr-un mod care nu ma secatuieste de viata pe termen lung? Cum ies din cursa sobolanului?

6. Iunie – “Creation / G.E.C.K.” month
In fiecare zi, tot ce voi face va fi arta. Nu voi face nimic pentru bani, pur si simplu voi creea.

7. Iulie – “Outdoor” month
In fiecare zi, imi voi petrece majoritatea timpului afara din casa. Indiferent daca am sau n-am ce face, o mare parte din timp mi-o voi petrece outdoors.

8. August – “Sunny Sunny Vacation” month
In august, imi voi lua o luna intreaga de vacanta. Ma gandesc 2 saptamani afara din Bucuresti, si inca 2 saptamani afara din tara.

9. Septembrie – “Strategy” month

10. Octombrie – “Life Coaching” month

11. Noiembrie – “Marketing” month

12. Decembrie – “Roundup” month

Numai facand lista asta si gandindu-ma la ce voi realiza, m-a facut sa ma simt mai viu ca niciodata. Poti incerca si tu: dedica-ti o luna intreaga unui singur scop. Fa-ti un jurnal cu rezultatele pe care le-ai avut. Vezi daca mai simti ca nu ai realizat nimic la sfarsit de an.

Update (iulie 2011): Matt Cutts ma sustine si el. :)

Trimite articolul prietenilor tai, pe:

 

Da Like si Follow, sa pastram legatura:

Posted by Leonard Dobre on Sunday, March 29, 2020