Ce inseamna un “om normal” in ziua de azi?

Ce inseamna un "om normal" in ziua de azi?
In ziua de azi, traim in niste conditii nenaturale felului in care am evoluat de-a lungul a mii de ani. La nivel genetic, schimbarile sunt mult prea mari ca sa fim cu adevarat adaptati mediului actual. La ce ma refer?

Care este o zi obisnuita din viata oricarui om? Se trezeste de dimineata, merge la serviciu la 9, sta inchis intr-o incapere timp de 8 ore, pleaca la 5. Cum n-are timp sau nu stie sa gateasca, apeleaza la fast food, programul de nutritie fiind compus din pizza, shaorma, mcdonalds si kfc.

Ajungi acasa si te pui pe canapea in fatza televizorului, sa afli cine s-a mai impuscat azi, cine a mai murit, si cine mai are talent in ultimu timp. Trece vremea, mai o ghilda in world of warcraft, mai un frag in counter strike, termini 2 pachete de tigari si vine seara. Daca ai noroc si ti-ai gasit pe cineva cu care sa-ti imparti suferinta (si, surpriza, n-are nevoie de paracetamol), faci sex si te culci. Daca nu, incepi minunata calatorie in lumea site-urilor porn, pana obosesti, cazi mort si o iei de la capat a 2-a zi.

Pana aici, toate bune si frumoase. Asta pana incepi sa devii stresat, obez, depresiv, cu libido scazut, alcoolic, drogat… ce sa mai, o molusca mutilata fizic si mental, inca in carne si oase. De ce se intampla asta? Pentru ca nu functionam in concordanta cu bagajul nostru genetic.

Sa incepem cu locul de munca. Stramosii nostrii nu stateau 8 ore inchisi intr-un spatiu ingust, decat daca nu-i pandea vreo monstruozitate de animal sau un neanderthal ce dorea sa-l aposteze cu o bata la iesirea din pestera. Vanatul, cultivatul, jocurile, luptele, majoritatea activitatilor se petreceau in aer liber. In natura!

Spatiile inchise erau rezervate somnului, procreerii, recuperarii in cazul bolilor si in cazul schimbarilor initiatice. Din aceasta cauza, nu trebuie sa ne mire faptul ca politicienii nostrii sunt surprinsi “luand pauze” chiar si atunci cand se voteaza un proiect de lege, sau chiar faptul ca ne suprindem pe noi insine, holband ochii pe pereti, gandindu-ne la fel de fel de fantezii, asteptand sa treaca si ziua asta de munca mai repede. Ce e azi? Nu e vineri? Are we there yet?

In trecut, oamenii din trib aveau orare flexibile, determinate de ei insisi, pentru a duce la bun sfarsit o actiune, nu un standard “de la 9 la 5”. Nu suntem construiti, in mod genetic, pentru un program de “9-5”. Ca tot veni vorba de asta, unde e acel magnific trib in care sa simti apartenenta la grup? Amicii de la munca, care vin si pleaca, pe care ii tolerezi si te tolereaza, cu care faci glume de cacao non-stop, dar care nu ar misca niciodata un deget pentru tine? Sau cei cativa pe care-i cunosti de o viata si de-abia va vedeti intr-un restaurant sau intr-un club odata la 2-3 saptamani, si asta intr-un weekend? Mai ne si intrebam oare de ce o dam in depresii…

Ce sa mai zic de suprasaturarea cu mancare nesanatoasa sau cu orgia de imagini “deocheate” dupa ora 12 noaptea. Ambele iti satisfac “nevoile primare” pe care le ai si ambele te lasa fara vlaga in perioada ce le precede. Daca inca nu sunteti convinsi de asta, va las cu 3 filmulete care explica mai in detaliu aspectul asta.

Intrebarea pe care o am e: de ce continuam sa ne dam cu tesla in bilute daca tot ce se intampla in jurul nostru este fundamental gresit?

Trimite articolul prietenilor tai, pe:

 

Da Like si Follow, sa pastram legatura:

Posted by Leonard Dobre on Sunday, March 29, 2020