Ce faci ca sa te simti implinit la sfarsitul zilei?

Ce faci ca sa te simti implinit la sfarsitul zilei?
Multi poate sunteti familiarizati cu conceptul de programare sociala. E procesul prin care ajungem sa ne comportam intr-un mod aprobat de catre societate. Pot imparti programarea sociala in 2 categorii, programarea caracterizata de influenta directa si de influenta indirecta.

In primul rand, invatam prin imitatie: observam actiunile celor din jur si incepem sa facem la fel. De ce? Ne inchipuim ca sunt cele mai bune lucruri pe care le pot face, deci, automat, sunt si cele mai bune lucruri pentru noi.

In al 2-lea rand, “influenta directa” este reprezentata de presiunea sociala, de asteptarile de a fi intr-un mod anume, ale celor 4P: prietenilor, parintilor, profesorilor si preotilor. :)

Luam de bun felul in care trebuie sa ne educam copiii, felul in care trebuie sa muncim, felul in care adoptam rolurile familiale, cum trebuie sa ne imbracam, ce muzica e buna si ce muzica e proasta, si mai ales credintele personale.

Bineinteles, programarea sociala este buna intr-o oarecare masura, si aici ma refer la regulile de bun simt, felul cum ne purtam cu persoanele din jurul nostru, insa asta nu inseamna ca trebuie sa luam de bun absolut tot ce vedem in jur. Eu unul mi-am facut o regula: accept acele elemente din programarea sociala in masura in care ma fac sa ma simt implinit la sfarsitul zilei.

Cum arata o zi din viata unei persoane obisnuite stim cu totii: te trezesti, mananci, mergi la munca, vii obosit si stresat de la munca, cu ultimele puteri mai faci ceva treburi casnice, ca totul sa culmineze cu trantitul pe canapea in fatza televizorului. Acum stau si ma intreb: te implinesc cu adevarat lucrurile astea? E asta modul ideal de a-ti petrece viata?

In prima faza, nu vreau sa propun un mod radical de a face lucrurile, ci vreau sa ma concentrez asupra cum putem sa optimizam perioadele prin care majoritatea dintre noi trecem, astfel incat sa putem spune la sfarsitul zilei ca ziua de azi a fost una reusita.

Daca cel mai mare stres pe care-l ai este legat de munca pe care o faci, atunci ori trebuie sa schimbi ceea ce faci, ori trebuie sa treci mai intai printr-un proces de “incarcare a bateriilor”, care sa te pregateasca mental pentru nivelul de munca pe care va trebui sa-l depui.

Ce ar fi daca, de acum incolo, in loc sa ne trezim, sa bagam ceva rapid in gura si sa gonim spre locul de munca, am implementa niste obiceiuri care ne-ar pregati fizic si mental pentru “greul” intregii zile? Ce ar fi daca ne-am propune sa ne trezim mai devreme decat de obicei, sa mancam, sa facem exercitiu fizic, sa facem dush, sa facem yoga ori sa meditam, ca de-abia apoi sa ne apucam de treaba?

Ce ar fi daca, in loc sa muncim pe un post care nu ne inspira cu nimic, pentru un nenorocit de salariu pe care-l primim la sfarsitul lunii, am munci ce ne place pentru a face o diferenta in viata altor persoane? Ce ar fi daca am folosi timpul mort – timpul pierdut cu mailuri, pe messenger, pe site-uri de socializare – pentru a invata, pentru ne dezvolta personal, pentru a deveni mai mult decat suntem in momentul actual?

Ce ar fi daca, in loc sa ajungem acasa, sa ne pierdem vremea cu treburi casnice si cu stat in fata televizorului, am adopta un stil de viata minimalist si am incepe sa ne bucuram cu adevarat de placerile vietii, daca am incerca activitati si lucruri noi, daca am petrece mai mult timp si am fi cu adevarat acolo pentru persoanele pe care le iubim?

Va incurajez sa va ganditi: “unde ma simt blocat/blocata de-a lungul unei zile? ce ma face sa simt ca traiesc?” si sa venim cu solutii.

Trimite articolul prietenilor tai, pe:

 

Da Like si Follow, sa pastram legatura:

Posted by Leonard Dobre on Sunday, March 29, 2020