Ce am invatat despre dezvoltare personala din Fight Club

Ce am invatat despre dezvoltare personala din Fight Club
Fight Club, film care se afla pe locul 15 in IMDB, e povestea unui tip care lucreaza pentru o companie de automobile. Are un loc de munca stabil, apartamentul perfect, si cu toate astea, devine depresiv si insomniac. Merge la doctor, ii spune ca e “in pain”, doctorul ii raspunde “vrei sa vezi durere? du-te la grupurile de suport pentru bolnavii in stadiu terminal, aia e durere”. Omu` merge si de acolo incepe toata nebunia.

Ce am invatat eu din filmul asta? Multi pot spune ca l-au vazut, insa nu toti au tras aceleasi concluzii pe care le-am tras si eu.

(slideshare nu suporta corect fonturile)

1. Consumerismul nu e scopul tau.
Aici e Jack care se uita, intr-un stadiu de somnolenta, la televizor, schimband de pe un canal pe altul tot timpul. Are tot ce si-a dorit vreodata, insa nu e fericit. Spune la un moment dat “reclamele ne-au facut sa muncim pentru niste slujbe pe care le uram, ca sa cumparam lucruri de care n-avem nevoie”. Singurele lucruri pe care le are in viata e slujba lui si apartamentul umplut de “lucruri”. De ce e rau lucrul asta? Pentru ca lucrurile pe care le cumperi nu duc la implinire sufleteasca, ci iti distrag atentia de la lucrurile importante in viata.

2. Cunostintele de dezvoltare personala sunt doar premise.
Aici il vedem pe Jack intr-o sala unde se intalnesc grupurile de suport. Devine dependent de intalnirile astea cum devenim noi dependenti de dezvoltare personala. Cu toate astea, tot nu e fericit. De ce? Pentru ca a inlocuit o dependenta, aceea de consumerism, cu alta. E ce facem noi atunci cand incepem sa citim zeci si zeci de articole, carti, forumuri. Mijloacele astea de suport trateaza doar simptomele, nu si cauza.

3. Trebuie sa renunti la tot ce nu e congruent cu viziunea ta.
La un moment dat, Jack se decide ca nu mai rezista si-si da foc la apartament. Aici se pot vedea resturi din “cuibusorul lui perfect”, ma rog, ce a mai ramas din el. De ce a facut un gest atat de extrem? Pentru ca si-a dat aseama ca, daca vrea sa se schimbe cu adevarat, trebuie sa renunte la tot ce-i apartine. In istoria lui Buddha se intampla acelasi lucru, tip crescut in puf, care avea de toate, renunta la tot si fuge in lume sa-i ajute pe ceilalti. Scena asta lasa un semn de intrebare: Ce ai face maine daca ai pierde tot? Cum ti-ai remodela viata?

4. Implinirea e imbunatatirea ta personala.
Aici il vedem pe Tyler cum a trecut prin ritualul lui de initiere. Ce fac Jack si Tyler? Pornesc, involuntar, un club de lupte. Prima data, se bat doar ei, insa, cu timpul, vin din ce in ce mai multi participanti. Care era scopul Fight Club? Imbunatatirea personala prin lupta, transformarea barbatilor in barbati adevarati. Lucrul asta le-a dat un scop, insa pe termen lung, scopul asta nu era de ajuns.

5. Implinirea e imbunatatirea lumii.
Aici il vedem din nou pe Tyler, impartind teme pentru acasa. Transforma Fight Club in Project Mayhem. Daca Fight Club se axa pe dezvoltarea propriei persoane, Project Mayehm se concentreaza asupra celorlalti. Care este scopul Project Mayhem? Sa schimbe lumea. In momentul in care tu devii implinit cu adevarat, nu-ti mai ramane nimic altceva decat sa-ti indrepti atentia asupra cum poti tu sa-i ajuti pe ceilalti sa atinga nivelul tau de implinire. Bineinteles, modul in care se produce lucrul asta in Fight Club e violent, se lasa cu impuscaturi, cu explozii. Reprezinta partea negativa la ce poate sa iasa daca mergi pe drumul asta, insa mesajul ramane acelasi.

Concluzia?
Atunci cand esti aliniat cu scopul tau, nimic nu te poate afecta. Lumea poate sa zica oricat “bai, esti nebun!” Si ce daca? Numai tu contezi in ceea ce te priveste, si esti responsabil sa-ti raspunzi la 2 intrebari:

1. Ce am facut in ultimul timp pentru mine?

2. Care este darul meu pe care-l ofer lumii?

Trimite articolul prietenilor tai, pe:

 

Da Like si Follow, sa pastram legatura:

Posted by Leonard Dobre on Sunday, March 29, 2020