Calatoria eroului

Calatoria eroului

Update: Vezi ultimul articol despre calatoria eroului si mecanicile de joc. (click)

Stiti ce-mi place intr-un joc? Ca stii exact unde te afli, la ce nivel esti, cand se termina un capitol si cand incepe o noua secventa din acea aventura.

Asa ceva nu ai in viata reala, ai “te-ai nascut! ce o sa faci acum?” Sau avem? Exista un program pe care societatea incearca sa ti-l instaleze in minte, la fel cum instalezi Windows-ul pe calculator. Du-te la scoala, angajeaza-te, insoara-te, fa copii si mori. Software-ul asta nu e unul rau, are si el un rol, insa nu se preocupa de psihologia ta, de schimbarile care au loc in viata ta, de aceea nu esti multumit cu el.

In vechi timpuri, aveai la dispozitie mai multe “programe”; aveai povesti si metafore numite mituri care iti transmiteau un mesaj ce nu putea fi transmis intr-un mod direct. Biblia e un exemplu de asemenea mesaj. Cati citesc biblia acum? Cati dintre cei care o citesc o si inteleg? Cati dintre cei care o inteleg chiar aplica ce scrie in biblie?

Nu, suntem inclinati tot timpul sa alegem calea cea mai scurta. Mergem la preot, stam o ora sa ne spovedim, et voila, suntem cu totul si cu totul alti oameni. Ai impresia ca ai schimbat ceva in viata ta, insa defapt te intorci si faci aceleasi lucruri pe care le faceai pana acum. Jung spunea ca religia este o protectie impotriva experientei religioase, pentru ca o reduce le nivel de concepte si idei. Atunci nu mai poti simti transformarea, pentru ca iti scurtcircuiteaza capacitatea de a simti acele adevaruri.

Jung punea intrebarea “ce mituri traim in ziua de azi”? In momentul asta avem niste mituri invechite, de aceea nu intelegem si nu putem sa apreciem valoarea lor. Miturile nu sunt minciuni, cum multi tindem sa credem, ci sunt software-uri pentru transformarile psihologice. Sunt experiente transpuse in povesti, sunt mesaje despre viata si moarte, sacrificiu si renastere, despre “a fi” si “a deveni”.

Astfel ajungem la subiectul propriuzis, la calatoria eroului, drumul initiatic, cum a fost descris de oameni de marca in domeniu, precum Robert Moore, Joseph Campbell si Mircea Eliade.

Ce este un erou? Un erou este o persoana care isi dedica viata unui lucru mai mare decat el insusi. Povestea e tot timpul aceeasi, e povestea drumului pe care-l parcurge eroul in transformarea sa si in transformarea lumii.

1. In prima etapa, eroul este o persoana nelinistita, care simte ca lipseste ceva din viata sa. E ca in scena din Matrix cand Morpheus ii zice lui Neo ca “ceea ce stii, nu poti explica, ci o poti simti si ai simtit-o intreaga ta viata, ca ceva nu e in regula cu lumea in care traiesti; nu stii exact ce este, dar e acolo, ca o aschie in mintea ta, care te face sa innebunesti”.

2. Apare “chemarea spre aventura”, unde eroul poate ori sa accepte chemarea, ori s-o refuze, spunand ca inca nu este pregatit pentru asta. Este momentul in care te decizi sa “urmaresti iepurele alb”.

3. Eroul accepta chemarea si e timpul sa-si ia “la revedere” vechii vieti pe care o avea. Cateodata, e necesar un soc pentru a lasa in urma trecutul si a avea curajul sa porneasca in acea misiune.

4. Apare mentorul. Nimeni nu se poate arunca in necunoscut fara un punct de reper, orice erou are nevoie de un mentor care sa-i furnizeze intelepciune si putere mentala. Rolul mentorului e acela de a oferi un centru psihologic eroului, si de a se asigura ca eroul se tine de acel angajament.

5. Eroul coboara in lumea aventurii, in abis, in necunoscut. In acel moment, stii ca nu mai este cale de intoarcere.

6. In abis are loc transformarea eroului printr-un proces de initiere. Cum este realizat acest lucru? Prin teste si provocari. Doar prin provocari, eroul poate obtine adevarata transformare si iluminare.

7. Pentru a trece cu brio de initiere, eroul trebuie sa confrunte moartea: sa omoare dragonul, sa obtina comoara, sa salveze printesa. Daca pana acum se folosea de forta bruta, pentru a realiza lucrul asta trebuie sa-si foloseasca inima si sa apeleze la intelepciunea emotionala.

8. Dupa ce a reusit sa “omoare dragonul”, eroul se intoarce de unde a plecat, cu totul si cu totul un alt om. Baiatul a fost transformat in barbat, si incepe sa se dedice, in mod voluntar, unor lucruri mai mari decat el insusi.

In cultura zilelor noastre, nu exista procese de initiere de genul asta, insa pe vremea triburilor, schimbarile erau vizibile. Dupa un proces de initiere, aveai un alt trup, o alta mentalitate, deveneai o persoana cu totul diferita.

Miturile se preocupa cu “ce are nevoie sufletul”. Acel “ceva” trebuie sa vina din interiorul tau, nu din ce iti spun parintii, profesorii, preotii, prietenii, sau societatea din jur in general. In momentul in care, nu ca iti dai seama de lucrul asta, ci simti lucrul asta, ai 2 optiuni: ori sa “schimbi sistemul”, ori sa traiesti in sistem ca o fiinta umana.

Suntem liberi sa ne urmam propriul drum. Sunt aceia care vor sa ne fure libertatea si prea multi dintre voi le-o oferiti cu drag. Insa capacitatea de a alege orice crezi ca este adevarat ne face oameni.

Trimite mai departe:

 

Pastram legatura: