Cum sa-ti faci caietul visurilor, gratuit

Cum sa-ti faci caietul visurilor, gratuit

In octombrie am avut 3 impliniri majore: am studiat pe indelete domeniul Life Coaching-ului, mi-am reformulat strategia de dezvoltare personala si mi-am reconstruit caietul visurilor cu ajutorul principiilor de coaching. M-am “lungit” pana pe 5 noiembrie tocmai ca sa termin ce incepusem. O mare parte din domeniul coaching-ului tine de intrebari, mai ales intrebari puternice, si se axeaza pe cazuri specifice, practice. De aceea ma gandesc ca, decat sa va explic teorie de coaching, mai bine va invat ceva mai util, astfel ca va prezint in randurile care urmeaza: cum sa va construiti un caiet de visuri, varianta 2.0. :)

Acest articol este dedicat tuturor colegilor din grupul Mastermind de pe Facebook.

De ce sa-ti construiesti un caiet al visurilor? In momentul in care stii cu exactitate ce vrei, nu mai e loc de dubiu, nu mai amani decizii, nu mai te lasi purtat de colo colo de cum te vor altii sa fii, devii proactiv si faci astfel incat orice actiune pe care o intreprinzi sa corespunda cu viziunea pe care o ai asupra propriei vieti.

Programul. Prima data, aveti nevoie de o aplicatie in care sa va construiti un document pentru caietul de visuri. In loc de PowerPoint, am preferat sa folosesc varianta “open” a acestuia, anume LibreOffice Impress (download gratuit). Dupa ce l-ati instalat, cititi mai departe.

Modelul. Un model inseamna structura tipica a unei pagini ce reprezinta visul sau, mai degraba, obiectivul vostru. Modelul meu a ajuns sa fie compus din urmatoarele parti:
Ce? (titlul paginii, ce obiectiv specific am)
Cum? (milestone-urile, pasii concreti de actiune)
De ce? (motivatia din spatele obiectivului, ce vreau sa obtin la nivel mai profund)
Cand? (deadline-ul, data la care mi-am indeplinit visul)
Poze (trebuie sa atasati poze cu visurilor voastre, astfel incat sa aveti o imagine clara cu ceea ce va doriti)

Modelul meu arata asa:

Cum sa-ti faci caietul visurilor, gratuit

Repetitia. Cand ati ajuns la un model care va convine, faceti o copie al acestuia de 49 de ori. Asta va incurajeaza sa dati frau liber imaginatiei, sa nu va limitati doar la 5-10 obiective, sa scrieti orice vis va trece prin cap.

Adaugati poze prima data. Cautati imagini cat mai reprezentative visului vostru, pe Google Images, pe Flickr. Personal, imi gasesc mai rapid cuvintele atunci cand am vizualul ca punct de pornire.

Stabiliti-va exprimarea. Nu iti construiesti visuri la modul trecut sau viitor. Nu la modul viitor, deoarece mintea ta il interpreteaza ca pe un lucru vag, pe care ai putea sa-l faci candva. Nu la modul trecut, pentru ca acel obiectiv va fi perceput ca fiind deja realizat, deci care nu mai merita efortul. “Vizitez Barcelona”, nu “voi vizita Barcelona” sau “am vizitat Barcelona”.

Raspundeti la “Ce?” Care sunt obiectivele tale pe termen scurt si pe termen lung? Cum arata viata ta peste 10 ani? Peste 5? Intr-un an de acum incolo? Intr-o luna? Ce ai face acum, tinand cont, sau nu tinand cont, de varsta pe care o detii?

Raspundeti la “Cum?” Care sunt pasii concreti de actiune? Cu cat obiectivul este mai dificil sau mai complex, cu atat mai multi pasi de actiune trebuie sa scrii. In momentul in care ti-ai indeplinit primul pas, taie-l de pe lista si ia-l ca pe o mini-victorie.

Raspundeti la “De ce?” Ce te motiveaza? Ce te misca? Ce vrei sa obtii pe plan emotional? Intrebarea “De ce?” este importanta pentru ca iti poate oferi alternative la pasii de actiune si chiar la obiectivul pe care il ai. Astfel, obtii flexibilitate si nu te dai batut chiar daca te-ai impotmolit undeva pe drum.

Raspundeti la “Cand?” Un deadline te poate ajuta sau te poate trage inapoi, in functie de tipul de personalitate pe care il ai. Il poti privi ca pe un termen estimativ, insa important e sa-l ai acolo, sa-ti poti organiza celelalte obiective in functie de acesta.

Nu trebuie sa va iasa perfect din prima. La inceput, timp de o saptamana, am putut sa completez in caiet doar 10 visuri. Cum am scris si in Câţi dintre voi URĂSC “The Secret”? (dati si voi un Like, sa incurajam actiunea, nu doar visatul): Inainte de culcare, imi puneam intrebarea “Ce vreau cu adevarat? Cum ajung acolo?” si lasam subconstientul sa-mi ofere raspunsul, astfel incat, de dimineata, aveam cel putin un raspuns. Acum a devenit un obicei sa-mi rafinez caietul visurilor, sa gasesc solutii si moduri de a ajunge acolo unde imi doresc.

Next stop: Marketing.

Articol din seria: Cum fac din 2011 cel mai bun an de pana acum

Trimite articolul prietenilor tai, pe:

 

Da Like si Follow, sa pastram legatura:

Posted by Leonard Dobre on Sunday, March 29, 2020